Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Samiri's Calf Book Review

Yıl 2023, Cilt: 8 Sayı: 2, 254 - 256, 29.12.2023
https://doi.org/10.46628/itbhssj.1382588

Öz

Jews and Muslims have engaged in many debates regarding the events described in the Torah and the Quran. In this book, the issue of Samiri's Calf, one of the issues that two ancient religions discussed with each other, is discussed. As it is known, the Israelites went to Egypt during the reign of Joseph and lived there in prosperity for a while, thanks to Joseph's political position. However, with the change of government, the Israelites began to have very difficult times in Egypt. This is where Moses and his brother Aaron stepped in and saved them from Pharaoh's oppression. When the Israelites left Egypt and came to the Sinai Desert, Moses went to Mount Tur to receive revelation, and that's when the worship of Samaritan's Calf came into question. This is the part that the author determines as the purpose of the book. Because according to the Torah, Aaron made the calf, and according to the Quran, Samiri made it. In addition, the issues of what materials the calf is made of, whether it is alive or not, and what punishment is given to those who worship it are based on both the Torah and the Quran; It is also discussed taking into account Ancient Egyptian sources. The author has discussed the subject from a multifaceted perspective, without engaging in unnecessary polemics.
Yasin Meral, who currently works at Ankara University Faculty of Theology, Department of History of Religions, has mostly written works on Muslim-Jewish relations. In this context, the author, who also studied at the Hebrew University of Jerusalem for a while, carried out studies such as the Quran in the Jewish Tradition, the Refutation Tradition, Islam and Muslims in the Works of Maimonides. This book is another work of the author written in the context of his field of expertise.

Sâmirî’nin Buzağısı Kitap İncelemesi

Yıl 2023, Cilt: 8 Sayı: 2, 254 - 256, 29.12.2023
https://doi.org/10.46628/itbhssj.1382588

Öz

Yahudi ve Müslümanlar Tevrat ve Kur’an’da anlatılan olaylar bağlamında birçok tartışmaya girmişlerdir. Bu kitapta, iki kadim dinin birbiriyle tartıştığı konulardan biri olan Samirî’nin Buzağısı meselesi ele alınmıştır. Bilindiği üzere İsrailoğulları Hz. Yusuf döneminde Mısır’a gitmiş ve Hz. Yusuf’un siyasî konumu sayesinde orada bir süre refah içerisinde yaşamışlardır. Fakat yönetimin değişmesiyle birlikte Mısır’da İsrailoğulları çok sıkıntılı zamanlar geçirmeye başlamışlardır. İşte burada devreye Hz. Musa ve kardeşi Hz. Harun girmiş ve onları Firavun’un zulmünden kurtarmıştır. İsrailoğulları Mısır’dan çıkıp Sina Çölü’ne geldiklerinde Hz. Musa Tur Dağı’na vahiy almaya gitmiş ve işte o zaman Samiri’nin Buzağısı’na tapınma olayı söz konusu olmuştur. Yazarın, kitabın amacı olarak belirlediği kısım da işte burasıdır. Zira Tevrat’a göre buzağıyı Harun, Kur’an’a göre ise Samirî yapmıştır. Ayrıca buzağının hangi malzemelerden yapıldığı, canlı olup olmadığı, ona tapanlara nasıl bir ceza verildiği hususları da hem Tevrat hem de Kur’an eksenli; ayrıca Antik Mısır kaynakları da göz önünde bulundurularak tartışılmıştır. Yazar, gereksiz polemiklere hiç girmeden, çok yönlü bir bakış açısıyla konuyu ele almıştır.
Hâlen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı’nda çalışmalarını yürüten Yasin Meral, daha çok Müslüman Yahudi ilişkileri konusunda eserler vermiştir. Bu bağlamda bir süre Kudüs İbranî Üniversitesi’nde de bulunan yazar, Yahudi Geleneğinde Kur’an, Reddiye Geleneği, İbni Meymun’un Eserlerinde İslam ve Müslümanlar gibi çalışmalar yapmıştır. Yazarın bu kitabı da uzman olduğu alan bağlamında kaleme aldığı bir başka eseridir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gelişme Çalışmaları (Diğer)
Bölüm Kitap İncelemesi
Yazarlar

Mehmet Yılmaz 0000-0001-6825-5577

Erken Görünüm Tarihi 29 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 28 Ekim 2023
Kabul Tarihi 7 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yılmaz, M. (2023). Sâmirî’nin Buzağısı Kitap İncelemesi. Artuklu İnsan Ve Toplum Bilim Dergisi, 8(2), 254-256. https://doi.org/10.46628/itbhssj.1382588