Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

EVLİ BİREYLERİN EVLİLİK DOYUMUNUN YORDAYICISI OLARAK PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ VE İLETİŞİM BECERİLERİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2021, Cilt: 20 Sayı: 40, 220 - 237, 25.06.2021
https://doi.org/10.46928/iticusbe.767597

Öz

Amaç: Bu araştırma, evli bireylerin problem çözme becerileri ve iletişim becerilerinin evlilikten aldıkları doyumu yordayıp yordamadığını incelemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Araştırma ilişkisel tarama modelinde nicel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Veriler, SPSS 24.0 ile çözümlenmiştir.
Bulgular: Basit doğrusal korelasyon testi değerleri incelendiğinde, evlilik doyumu ile problem çözme becerileri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna varılmıştır. Evlilik doyumu ile iletişim becerileri alt boyutlarından egoyu geliştirici dil, kendini tanıma-kendini açma, empati, ben dilini kullanma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu ancak etkin dinleme alt boyutu arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmektedir. Çoklu regresyon analizi sonucunda, evlilikte problem çözme becerilerinin evlilik doyumunu anlamlı olarak yordadığı görülmüştür. Aynı zamanda iletişim becerileri toplam puanlarının da evlilik doyumunu anlamlı olarak yordadığı saptanmıştır. Öte yandan iletişim becerisi alt boyutlarının modele ayrı ayrı anlamlı katkısının olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.
Özgünlük: Literatür incelendiğinde evlilik doyumuyla ilgili farklı çalışmaların yapıldığı ancak evlilik doyumu, problem çözme becerisi ve iletişim becerisinin birlikte ele alındığı bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu nedenle, araştırma bulgularının evlilik literatürüne anlamlı bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Yılmaz, N.E. (2020). Evlilik doyumunun yordayıcısı olarak problem çözme becerileri ve iletişim becerilerinin incelenmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

RESEARCH THE MARRIED INDIVIDUALS PROBLEM SOLVING AND COMMUNICATION SKILLS AS THE PREDICTION OF MARRIAGE SATURATION

Yıl 2021, Cilt: 20 Sayı: 40, 220 - 237, 25.06.2021
https://doi.org/10.46928/iticusbe.767597

Öz

Purpose: This research’s aim is to analyze the married individual’s problem solving and communication skills can predict the saturation of marriage or not.
Method: This research design is a quantitative study in the correlational survey model. Data are analyzed with SPSS 24.0.
Findings: When the simple linear correlation test was analyzed, it was seen that there was a positive and significant relationship between the saturation of the marriage and problem-solving skills. Between the marriage saturation and the sub-dimensions of the communication skills’ of the language that improve the ego, sub-dimensions of the self-knowledge- self-revelation, empathy and using the body language level were found a positive significant relationship. On the other hand, there was no significant relationship between marriage saturation and the sub-dimension of effective listening. When analyzed the multiple regression analysis, it was seen that problem-solving skills in marriage predict the saturation of the marriage significantly. At the same time, it was found that total scores of communication skills predict the saturation of the marriage significantly. On the other hand, it was seen that there were no separately significant effect sub-dimension of communication skills on the model.
Originality: When the literature analyzed it can be found that there was research about marriage saturation but there was not any study that discusses both problems solving and communication skills. Because of that, it is thought that this research’s findings make a big contribution to marriage literature.

Kaynakça

  • Yılmaz, N.E. (2020). Evlilik doyumunun yordayıcısı olarak problem çözme becerileri ve iletişim becerilerinin incelenmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nigar Elif Yılmaz 0000-0003-3510-7361

Hanifi Parlar 0000-0002-6313-6955

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 11 Temmuz 2020
Kabul Tarihi 1 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 20 Sayı: 40

Kaynak Göster

APA Yılmaz, N. E., & Parlar, H. (2021). EVLİ BİREYLERİN EVLİLİK DOYUMUNUN YORDAYICISI OLARAK PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ VE İLETİŞİM BECERİLERİNİN İNCELENMESİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(40), 220-237. https://doi.org/10.46928/iticusbe.767597