Banka Bilgi Sisteminin, Yönetim Kararları Üzerine Etkisi: Batman İli Örneği
Öz
Günümüzde işletmelerin hedeflerine ulaşabilmeleri, kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde kullanabilmeleri ve bu sayede rekabet üstünlüğü kazanabilmeleri için doğru ve zamanlı bilgiye ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde bilgisayar tabanlı bilgi sistemleri farklı kaynaklardan elde ettikleri verileri zamanlı ve istenilen şekilde sunmaktadır. Bu sayede yöneticilerin doğru kararlar alması mümkün olabilmektedir. Muhasebe bilgi sistemi; finansal muhasebe bilgi sistemi ve yönetim muhasebe bilgi sisteminden oluşmaktadır. Bu çalışmada esas itibariyle dört boyuttan oluşan yönetim muhasebesi bilgi sisteminin ve ilişkili olan diğer değişkenlerin (bütçeye katılım, yetki devri) birbirleriyle ve yönetici performansı ile olan ilişkileri belirlenmeye çalışılmaktadır. Bütçeye katılım tüm kesimler için etkin bir bilgi akışını gerektirmekte, böylece daha iyi kararların alınmasını sağladığı düşünülmektedir. Dolayısıyla bütçeye katılımın yönetim muhasebesi bilgi sistemine ve yönetim performansına etkisi bu çalışmada belirlenmek istenmiştir. Ayrıca yetki devri sayesinde otorite ve sorumluluklar çalışanlar ile paylaşılmakta ve kararlar olayın kaynağında alınmaktadır. Böylece yönetici performansının arttığı düşünülmektedir. Otoritenin ve sorumlulukların tabana yayılması, ancak uygun bilgi akışı ile birleştiğinde yönetim performansının artacağı düşünülmektedir. Dolayısıyla yetki devri ile yönetim bilgi sistemi ve yönetici performansı arasındaki ilişkide bu çalışmada belirlenmek istenmiştir. Bilgi sistemi gelişmiş olduğu düşünülen bankacılık sektöründe; Batman ili banka şubelerinde çalışmakta bulunan orta seviyedeki yöneticiler bu çalışmanın ana kütlesini oluşturmaktadır. Bu kapsamda Batman ilinde faaliyet gösteren banka müdür, müdür yardımcısı ve şeflerine anket formları dağıtılmış ve 41 adet geri dönüş sağlanmıştır. Çalışma verilerini analizi, az veri ile çalışma imkânı sağlayan ve normal dağılım ön koşulu gerektirmeyen Smart PLS programı vasıtasıyla gerçekleştirilmiş ve yol analizi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda bütçeye katılımın, yönetim muhasebesi bilgi sistemini pozitif yönde etkilediği, aynı şekilde, yönetim muhasebesi bilgi sisteminin yönetsel performans üzerinde pozitif yönde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ancak yetki devrinin yönetim muhasebe bilgi sistemi üzerine bir etkisi bulunamamıştır. Benzer şekilde bütçeye katılım ve yetki devrinin yönetimsel performans üzerinde herhangi bir etkisi tespit edilememiştir.
Anahtar Kelimeler
Bilgi Sistemi , Muhasebe Bilgi Sistemi , Yönetim Kararları , Banka , Performans
Kaynakça
- Abdel-Kader, M., & Luther, R. (2008). The impact of firm characteristics on management accounting practices: A UK based empirical analysis. British Accounting Review, 40(1), 2–27.
- Agbejule, A., & Saarikoski, L. (2006). The Effect of Cost Management Knowledge on The Relationship Between Budgetary Participation and Managerial Performance. The British Accounting Review, 38(4), 427-440.
- Amiruddin, A., & Rasyid, S. (2019). The Effect of Decentralization, Characteristics of Management Accounting Information on Managerial Performance with Locus of Control as the Moderating Variable. International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences, 9(9), 238–251.
- Azlina, N., & Herma Yulita, T. (2012). Decentralization and Managerial Performance: A Note on The Intervenıng Role of Management Accounting System. ICCE Conference 2012 Padang, 217-230
- Brownell, P. (1983). Leadership Style, Budgetary Participation and Managerial Behavior. Accounting, Organizations And Society, 8(4), 307-321.
- Cheng, M. T. (2012). The Joint Effect of Budgetary Participation and Broad‐Scope Management Accounting Systems on Management Performance. Asian Review of Accounting. 20(3), 184–197.
- Chenhall, R.H. and Morris, D. (1986). The Impact of Structure, Environment and Interdependence on The Perceived Usefulness of Management Accounting Systems. The Accounting Review, 61(1), 16-35.
- Chong, V. K. (1996). Management Accounting Systems, Task Uncertainty and Managerial Performance: A Research Note. Accounting. Organizations & Society, 21(5), 415–421.
- Chong, V. K., Eggleton, I. R., & Leong, M. K. (2005). The Impact of Market Competition and Budgetary Participation on Performance and Job Satisfaction: A Research Note. The British Accounting Review, 37(1), 115-133.
- Christina, V. & Sopyansyah, M. A. B. (2020). Management Accounting Systems and Managerial Performance: Locus of Control as a Moderator. Solid State Technology, 63(3), 5076-5083.