Abstract: Allah makes His contact with his worshippers(servants) through the prophets he has chosen from among them. The fact that the first man is also the first prophet shows that prophethood is essential for humanity. Allah informs the prophets about His orders and prohibitions, sometimes with books and scriptures, and sometimes without any books and scriptures. Prophets convey and elucidate them to people. Establishing communication between the creator and the creatures is a heavy and formidable task. As it requires responsibility, enduring its hardships also requires a strong will. It is difficult for a prophet to endure people's refusal to believe, their ridicule and disapproval of those who claim themselves to be prophets. Being a direct addressee to a Sublime God and His Speech necessitates having certain abilities. For this reason, when the lives of the prophets are examined, it is understood that they went through a divine training in order to be ready to take up this duty.When we have a look at the life of the Prophet, we can see the examples of this both before and after the prophethood. In our hadith sources, We come across them from time to time in the books of the Prophet’s biography and especially in the works written to prove his prophethood. One of the works that have been written to prove the prophethood of Dear Muhammad is the book known as A'lâm al-nubuwwah. Al-Mawardi, one of the scholars of the fifth hijri century, in his work written with the aforementioned name states that the Prophet went through six stages in order to prepare for prophethood and to believe in his own prophethood. Al-Mawardi states that the Prophet went through a preparatory phase as a blessing and bounty from Allah so that he could bear the heavy burden of prophecy, should not be surprised and not be in a difficult situation.
In this article, these six stages expressed by al-Mawardi have been discussed in detail, discussions on the authenticity of the narrations included and the subject evaluated in detail.
Öz: Allah, kulları ile irtibatını yine onlar arasından seçtiği peygamberler vasıtasıyla kurmaktadır. İlk insanın aynı zamanda ilk peygamber olması da nübüvvetin insanlık için gerekli olduğunu göstermektedir. Allah, peygamberlere bazen kitap ve sahifeler vermek suretiyle bazen de herhangi bir kitap ve sahife vermeden emir ve nehiylerini bildirmektedir. Peygamberler, bunları insanlara tebliğ etmek için seçilmiş elçilerdir. Yaratıcı ve yaratılanlar arasındaki iletişimi sağlamak ağır ve zor bir görevdir. Mesuliyet gerektirdiği gibi bu vazifeyi ifa ederken karşılaştıkları zorluklara katlanmak da güçlü bir iradeyi gerekli kılmaktadır. İnsanların, peygamber olduğunu söyleyen kimselere inanmamaları, alaya almaları ve kabul etmemeleri, nebilerin hayatında sıklıkla karşılaştığı katlanması güç hallerdendir. Öte yandan müteâl bir ilaha ve O’nun kelamına doğrudan muhatap olmak bazı kabiliyetlerin olmasını zorunlu kılmaktadır. Bu sebeple peygamberlerin hayatları incelendiğinde bu görevi almaya hazır hale gelebilmek için ilahî bir eğitimden geçtikleri anlaşılmaktadır. Hz. Peygamber’in hayatına baktığımızda gerek nübüvvet öncesi ve gerekse sonrasında bunun örneklerini görmekteyiz. Hadis kaynaklarımız yanında Hz. Peygamber’in hayatını anlatan siyer kitaplarında ve bizzat onun nübüvvetini ispat için yazılan eserlerde bunların bir çok örneğini okumaktayız. Hz. Muhammed’in peygamberliğini ispat için te’lif edilmiş olan çalışmalardan biri A‘lâmü’n-nübüvve adıyla bilinen kitaplardır. Beşinci hicrî asır âlimlerinden olan Mâverdî, söz konusu isimle yazmış olduğu eserinde, Hz. Peygamber’in nübüvvete hazırlanması ve kendi peygamberliğine inanması için altı safhadan geçtiğini anlatmaktadır. Maverdî, Hz. Peygamber’in nübüvvetin ağır yükünü kaldırabilmesi, şaşırmaması ve zor duruma düşmemesi için Allah’tan kendisine lütuf ve nimet olarak bir hazırlık safhasından geçtiğini ifade etmektedir.
Bu makalede Mâverdî’nin ifade etmiş olduğu bu altı safha ayrıntılı bir şekilde ele alınmış, rivayetlerin sıhhati üzerindeki tartışmalara yer verilmiş ve konu etraflıca değerlendirilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Dinler Tarihi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Mart 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |