Din Dersi Kitaplarındaki Hadislerin İncelenmesi

Cilt: 5 Sayı: 1 31 Aralık 2015
PDF İndir
EN TR

Din Dersi Kitaplarındaki Hadislerin İncelenmesi

Öz

Bu makalede; Cumhuriyetten günümüze kadar olan süreçte (1920-2012) Milli Eğitim Bakanlığı’nca; ilkokul 4. sınıftan başlamak üzere lise 12. sınıfa kadar zorunlu ders olarak okutulan Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ders kitaplarında ki hadis materyali incelenmiştir. Ders içeriklerinin yaşanan tarihsel süreçten etkilenip etkilenmediği, etkilendi ise etkilenme biçimi ve yoğunluğu üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede ilkokul ortaokul ve liselerde okutulan Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi (Din Dersi) ders kitaplarındaki hadis materyalinde görülen çeviri kaynaklı problemler, referans kullanımı ve ifade tarzı değişimlerine dair tespitlerde bulunulmuştur. Ayrıca, ders içeriklerindeki değişimlerin izleri sürülerek analiz ve değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan incelemede ders içeriklerindeki hadis materyalinin seçimi, kaynaklarından alınması, Türkçe çeviri işlemleri, kaynak kullanımı bakımından eksikler tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Hadis, Ders Kitaplarındaki Hadisler, Cumhuriyet Dönemi Eğitimi, Din Dersleri, Din Eğitimi.

Kaynakça

  1. Adem, Tuncer, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi 10, Ankara: Kozan Yayın Dağıtım, 2011.
  2. Akın, Abdullah, Cumhuriyet Dönemi Din Eğitimi, İstanbul: Ensar Neşriyat, 2011.
  3. Aksan, Halit veSaffet Rona, Orta Okullarda Din Dersleri I, İstanbul: Ercan Matbaası,1960.
  4. Armaner, Neda Din Bilgisi I-II, İstanbul: Milli Eğitim Basım Evi, 1973.
  5. Aydın, Mehmet, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi 3, Ankara: Devlet Kitapları, 2004.
  6. Aydınlı, Abdullah, “İhtisar”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi(DİA), İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı, 2000, c. XXI, s. 572.
  7. Beğen, İbrahim, Türk Gencinin Din Dersleri 1, İstanbul, Cağaloğlu Yayın Evi, ts.
  8. Bozkurt, Nebi, “Hadislerin Tercüme ve Yorumlarında Uyulması Gereken Kurallar”, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 11-12, (1993-1994): 211-280.
  9. Buhârî, Muhammed b. İsmail b. İbrahim Ebû Abdillah, el-Câmiu’s-Sahîh, y.y.: Dâru Tûki’n-Necât, 1422.
  10. Buhârî, el-Edebu’l-Mufred , Riyad: Mektebetu’l-Meârif, 1998.

Kaynak Göster

APA
Ertaş, H. (2015). Din Dersi Kitaplarındaki Hadislerin İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(1), 86-101. https://doi.org/10.15869/itobiad.237974