İnsani Müdahale Sorunu Bağlamında Egemenlik ve Kozmopolitanizm
Öz
Vestfalya Antlaşması’ndan sonra kurulan dünya düzeni egemen eşitliği ilkesi üzerine inşa edilmiş bir uluslararası sistem öngörmekteydi. Zaman içinde olgunlaşan ve değişen bu sistem İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra önce insan hakları adına gerçekleştirilen kurumsal girişimlerin ardından da küreselleşme sürecinin yoğun baskısı altında kalmış ve sistemin ciddi bir kriz içinde olduğu iddia edilmiştir. Bu iddiaların bazıları artık sistemin kendini idame ettirmeye muktedir olmadığı tespiti üzerinde odaklanmakta ve mevcut sistemi ikame edecek yeni bir arayışın bir zaruret olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışma bu doğrultuda kozmopolitan düşüncenin Vestfalyan düzen için bir alternatif olarak nasıl algılandığı üzerine yoğunlaşmakta ve bir pratik olarak insani müdahalenin bu tartışmadaki yerini sorgulamaktadır. Modern dünyanın sadece düşünsel temelini değil aynı zamanda siyaset yapma pratiğini de etkileyen kozmopolitan düşünce Vestfalyan düzenin egemenlik ve ülkesellik esaslarına dayanan bakış açısına çeşitli alternatifler getirmektedir. Bu çalışmada insani müdahale kavramının özellikle moral boyutu kozmopolitan düşünce ile ilişkilendirilerek ele alınmıştır ve insani müdahale meselesi kozmopolitanizm ve egemenlik tartışmaları içinde kritik bir sorun olarak değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
İnsani Müdahale,Kozmopolitanizm,Egemenlik,Birleşmiş Milletler,Uluslararası İlişkiler
Kaynakça
- Akyeşilmen, Nezir. (2014), “Normatif Teori”, ed. Şaban Kardaş, Ali Balcı. Uluslararası İlişkilere Giriş, İstanbul: Küre Yayınları, 2. Baskı, 269-281.
- Archibugi, Daniele. (2004), “Cosmopolitan Guidelines for Humanitarian Intervention”. Alternatives: Global, Local, Political, Vol. 29 No. 1, 1-21.
- Ayoob, Mohammed. (2002), “Humanitarian Intervention and State Sovereignty”, The International Journal of Human Rights, Vol. 6 No.1, 81-102.
- Beck, Ulrich. (2000), “The Cosmopolitan Perspective: Sociology of The Second Age of Modernity”, British Journal of Sociology, Vol. 51 No.1, 79-105.
- Beck, Ulrich. (2003), “Rooted Cosmopolitanism: Emerging From a Rivalry of Distinctions”, ed. Ulrich Beck, Natan Sznaider, Rainer Winter, Global America?, Liverpool: Liverpool University Press.
- Benhabib, Seyla et. al. (2006a), "The Philosophical Foundations of Cosmopolitan Norms, ed. Robert Post, Another Cosmopolitanism, Oxford: Oxford University Press.
- Benhabib, Seyla. (2006b), Ötekilerin Hakları: Yabancılar, Yerliler ve Vatandaşlar, (Çev. B. Akkıyal), İstanbul: İletişim Yayınları.
- Bellamy, Alex, J. and Nicholas, J. Wheeler,. (2014), “Humanitarian Intervention in World Politics”, ed. John Baylis, Steve Smith, Patricia Owens, The Globalization of World Politics, Oxford: Oxford University Press. 6th edition, 479-493.
- Brown, Chris. (2002), Sovereignty, Rights and Justice: International Political Theory Today, Cambridge: Polity Press.
- Brown, Chris, Kirsten Ainley. (2008), Uluslararası İlişkileri Anlamak (Çev. A. Oyacıoğlu), İstanbul: Yayın Odası Yayıncılık.