Festivallerden Festivalizm ve Bienallere
Öz
Araştırma kapsamında ulaşılan ve incelenen veriler, literatür tarama yöntemi ile elde edilmiştir. Bu araştırma, bir kavram olarak festival olgusunu irdeleyerek; sanat alanında toplumsal, kültürel ve ekonomik açılımlarla tarihsel sürece konumlandırabilmeyi amaçlamıştır. Bununla birlikte, küresel dünyaya geçiş ile festivalizm nedir? sorusuna cevap aranırken, özellikle festival ve bienallerin kentleşme olgusu içinde nasıl yer bulduğuna ve çağdaş sanattaki oluşumlar ve etkileri elde edilen veriler doğrultusunda ortaya koymaktır. Türkiye’de ise; İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)’nın kuruluşu, sanat festivallerinin bienalleşmesi, tarihsel süreç ve bienallerin farklı etkinliklerle sanat alanındaki önemli rolü üzerinde durulmuştur. Mekân ve izleyici/alımlayıcı odaklı festivaller ve bienallerin, kentleşme ve çağdaş sanattaki politik konumu/rolü üzerine bir araştırma metni ortaya konmuştur.
Anahtar Kelimeler
Festival , Festivalizm , Bienal , Çağdaş Sanat , Görsel Sanatlar
Kaynakça
- Acar, B., (2016). Ters Dönmüş Bir Kaplumbağa ile Sanat Üzerine Konuşmalar. İstanbul: Sel Yayıncılık.
- Antmen, A. (2009). 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar. İstanbul: Sel Yayıncılık.
- Arsal, Yüzgüller S. (2006). Karnaval ve Perhiz Arasındaki Savaş: Brueghel’in Yapıtına İlişkin Bir Çözümleme. Sanat Tarihi Yıllığı, 18, 77-90.
- Artun, A. (2009). Ali Artun 16 Ekim 2007. L. Çalıkoğlu (Yay. Haz.). Çağdaş Sanat Konuşmaları 4: Koleksiyon, Koleksiyonerlik ve Müzecilik. (s. 17-36). İstanbul: YKY Yayınları.
- Artun, A. (2014). Sunuş / Sanat Emeği. A. Artun, (Der. ve Sunan). Sanat Emeği: Kültür İşçileri ve Prekarite. (s. 11-30). (Çev. E. Gen, S.Yardımcı, Ö. Çelik, N. Örge, E. Soğancılar, Z. Baransel), İstanbul: İletişim Yayınları.
- Barret, T. (2012). Sanatı Eleştirmek Günceli Anlamak. (Çev. G. Metin), İstanbul: Hayalperest Yayınevi.
- Berber, A. ve Kurt, M. (2016). İşletmecilik Tarihi Bağlamında İlk Dünya Fuarı (Londra, 1851). İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 45, 174-181.
- Bilgili, B., Yağmur, Ö., Yazarkan, H. (2012). Turistik Ürün Olarak Festivallerin Etkinlik ve Verimliliği Üzerine Bir Araştırma (Erzurum- Oltu Kırdağ Festivali Örneği). Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2, 117-124.
- Block, R. (2011). 4. Uluslararası İstanbul Bienali, 1995, ORIENT/ATION- Paradoksal Bir Dünyada Sanatın Görünümü. J. Hoffmann ve A. Pedrosa (Yay. Haz.). İstanbul’u Hatırlamak / Remembering Istanbul. (s. 74-87). (Çev. N. Dikbaş)., İstanbul: İKSV Yayınları.
- Büke K.K ve Düzel, K.A. (2015). Neo-Liberalizm Bağlamında Sanatın Mekânları: Türkiye Örneği. Uluslararası Sanat Sempozyumu: Sanat, Gerçeklik ve Paradoks. (8-9 Ekim), s.129-143.