Mevlevilik anlayışında mutfak hem dervişlerin
maddi olarak beslendiği hem de derviş adaylarının ruhsal eğitim alıp bilgi ve
görgü olarak olgunlaştırıldığı yer olma özelliğine sahip olması bakımından
büyük öneme sahipti. Burada hem sanat hem de Mevlevi anlayış öğrenilirdi.
Mutfağın bu özel maksadına uygun olarak “değerli, şerefli” anlamına gelen
“şerif” sıfatı kullanılarak tekkedeki adı Matbah-ı Şerif olmuştur. Mevlana’nın
Mevlevilik anlayışı içerisinde manevi beslenmeye olan vurgusu, eserlerinde
yiyeceklerle Allah aşkı arasında benzerlik kurması, mutfağın eğitim yeri olarak
kullanılması ve Mevlevi kültürünün yiyecek ve beslenmeye yükledikleri derin
anlamlar önemli görülmüştür. Bu çalışma ile Mevlevi mutfak kültürünün sahip
olduğu özellikler ve Anadolu mutfak kültüründe var olan mutfağa, beslenmeye ve
yiyeceklere atfedilen anlamları ve farklı bakış açılarını belirtmek
amaçlanmıştır.
In Mevlevism, the kitchen had a great
importance both as the place where the dervishes were fed and where the dervish
candidates were being matured with knowledge and manners by receiving spiritual
education.
Here both art and Mevlevi mysticism
were learned.
In accordance with this special purpose
of the kitchen, the name of the kitchen in the dervish lodge had become
"Matbah-ı Şerif" by using the name "serif" meaning "valuable,
honorable". Mevlevism founder Mevlana's emphasizing on spiritual
nourishment, finding similarities between the love of God and food in his
works, reflecting his vast culture on
the culinary and food have a specific importance in reflecting a different point of view on
food and nutrition. This study aims to describe the characteristics of Mevlevi
culinary culture; the rich culinary culture we have today; the attribution to
nourishment and food and to signify different point of views.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 3 |