Innovatıon, a term that can be described as the commercialization of ideas, is an indispensable element for any country that strives to increase its competitiveness and achieve economic growth in today's world. There exist many factors which affect the innovation capability. Among these factors, R&D expenditures have an important place. In addition, intellectual property rights, which are seen as a result of R&D expenditures and are defined as a method of protecting the commercialized form of ideas, should also be considered. China is one of the most striking examples in explaining the effects of innovation and its elements. China, celebrating the 100th anniversary of its establishment, aims to solve many social problems, especially the income inequality. As a democracy-based, prosperous and social-oriented nation, the chinese leaders want to realize the country goals, particularly the target of becoming the general world leader, which may briefly be expressed as the "Chinese Dream". With regard to this, there are several questions this article attemps to answer. Do innovation indicators, including intellectual property rights, play a significant role in explaining the success of China, which has shown a tremendous economic growth performance in the last 40 years? If they really do, what is the role of R&D expenditures and intellectual property rights in realizing this "dream" then?
In the following study, the impact of R&D expenditures, number of patents, utility model and industrial design applications on economic growth has been examined, using the relevant data about China from 1986-2018. After the ADF and PP tests are performed, the stability of the variables is secured by taking their first differences, and the long-term relationship between variables is examined with the aid of the Johansen Test. Finally, Granger causality test was conducted and a two-way relationship between growth and R&D expenditures and a one-way relationship with industrial design applications was determined, and it was observed that there was no causality relationship with useful models.
Fikirlerin ticarileştirilmesi olarak değerlendirilen inovasyon, günümüz dünyasında ülkelerin rekabet gücünü arttırmaları ve ekonomik büyüme sağlayabilmeleri için vazgeçilmez bir unsurdur. İnovasyon kabiliyetini ise pek çok unsur etkilemektedir. Bu unsurlar arasında Ar-Ge harcamalarının önemli bir yeri vardır. Ayrıca, Ar-Ge harcamalarının bir sonucu olarak görülen ve fikirlerin ticarete dökülmüş halinin bir koruma yöntemi olan fikri mülkiyet haklarının da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. İnovasyonun ve onun unsurlarının etkilerini açıklamada en çarpıcı örneklerin başında Çin gelmektedir. Çin, kuruluşunun 100. yılında gelir adaletsizliği başta olmak üzere pek çok toplumsal sorunu çözmeyi ; demokratik, müreffeh ve güçlü bir toplum olarak dünya lideri olmayı hedeflediği ve kısaca “Çin Rüyası” olarak ifade edilen hedeflerini gerçekleştirmek istemektedir. Son 40 yılda muazzam bir ekonomik büyüme performansı sergileyen Çin’in bu başarısını açıklamada fikri mülkiyet haklarının da dâhil edildiği inovasyon göstergelerinin etkisi var mıdır? Sorusu büyüme ekseninde incelenmiştir. Ayrıca Ar-Ge harcamalarının ve fikri mülkiyet haklarının bu “rüya”yı gerçekleştirmedeki rolü nedir? Sorusuna da cevap aranmıştır.
Çalışmada Ar-Ge harcamaları, patent sayıları, faydalı model ve endüstriyel tasarım uygulamaları değişkenlerinin ekonomik büyüme üzerinde etkisi olup olmadığı Çin’in 1986-2018 verilerinin kullanılarak incelenmiştir. Değişkenlerin durağanlığı ADF ve PP testleri test edildikten sonra 1. farkları alınarak durağan hale getirilmiş, değişkenler arası uzun dönem ilişkisi Johansen Testi ile incelenmiştir. Son olarak Granger nedensellik testi yapılmış ve büyüme ile Ar-Ge harcamaları arasında çift yönlü, endüstriyel tasarım uygulamaları ile tek yönlü bir ilişki tespit edilmiş, faydalı modeller ile herhangi bir nedensellik ilişkisi olmadığı görülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 1 |