Araştırma Makalesi

PLATON’DA VE PLATON ÖNCESİ METİNLERDE MİMESİS

Sayı: 8 30 Temmuz 2017
PDF İndir
TR EN

PLATON’DA VE PLATON ÖNCESİ METİNLERDE MİMESİS

Öz

Estetiğin önemli kavramlarından biri Greklerde karşılaştığımız mimesistir ve Greklerde bu kavramın geniş bir kullanımı vardır; yani salt estetik bir içerikte karşımıza çıkmaz. Mimesisi ve mimetik etkinlikleri, örneğin şiiri önemli bir felsefi tartışma konusu yapan ise birçok konuda olduğu gibi Platon olmuştur. Çünkü Platon için birçok şey mimesis ile ilgilidir, kelimeler, sözler, yasalar v.s.nin mimesis ile bir şekilde ilişkisi vardır. Hatta mimesis karakterle de ilgilidir; örneğin bir mimetik etkinlik olan şiir, insanın karakterini etkileyen, şekillendiren bir güce sahiptir. Bu nedenle Platon Devlet’in 2. ve 3. Kitabında şiirin iyi bir eğitim yolunda kullanılması gerektiğini düşünür. Ama 10 Kitaba geldiğinde şairleri ideal şehrinden sürgün eder. Ancak Platon’un şairleri bu sürgün edişi, mimetik etkinlikleri değersiz gördüğü anlamına gelmez; çünkü Platon’un diyalogları da bir tür mimetik etkinliktir, bu diyaloglarda Platon bir şair olarak karşımıza çıkar ve duyusal dünyada yaşayan bir filozof olarak duyusal etkinlikler içerisinde hakikat ile ilişki kurar. Platon bu gergin ilişki ile felsefesini örer ve bu felsefe içerisinde mimesisi hakikat ile, ideal dünyanın formları ile özsel bir ilişki içerisine sokmaya çalışır. O halde onun için sorun mimesis ve mimetik etkinliklerle değil, mimesisi hakikatle bağlayacak bir erdeme, bilgiye sahip olmakla ilgilidir. Kişiler mimesisi iyi ve kötü diyebileceğimiz, iyileştirici ve hasta edici yollarla ele alabilir, işleyebilirler. Platon’un mimesise yönelik değerlendirmeleri özellikle bu ikili ilişki içerisinde karşımıza çıkar.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Curran, A. 2016. Aristotle and the Poetics, London & New York: Routledge.
  2. Destree, P. and Murray, P. 2015. “What Is ‘Ancient Aesthetics’?”, A Companion to Ancient Aesthetics. ed. Pierre Destree and Penelope Murray, Oxford: Blackwell.
  3. Else, G. F. 1958. “‘Imitation’ in the Fifth Century”, Classical Philology, LIII (2).
  4. Else, G. F. 1986. Plato and Aristotle on Poetry, ed. with Int. and Notes P. Burian, London: The University of North Caroline Press.
  5. Gadamer, H. G. 2013. Truth and Method, tran. revised by J. Weinsheimer and D. G. Marshall, London, New York: Bloomsbury.
  6. Golden, L. 1975. “Plato’s Concept of Mimesis”. The British Journal of Aesthetics, 15(2).
  7. Halliwell, S. 1986. Aristotle’s Poetics. London: Duckworth.
  8. Halliwell, S. 2002. The Aesthetics of Mimesis: Ancient Texts and Modern Problems, Princeton & Oxford: Princeton University Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Temmuz 2017

Gönderilme Tarihi

7 Temmuz 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Mutlu, B. (2017). PLATON’DA VE PLATON ÖNCESİ METİNLERDE MİMESİS. Art-Sanat, 8, 9-34. https://izlik.org/JA74PD25AB
AMA
1.Mutlu B. PLATON’DA VE PLATON ÖNCESİ METİNLERDE MİMESİS. Art-Sanat. 2017;(8):9-34. https://izlik.org/JA74PD25AB
Chicago
Mutlu, Bariş. 2017. “PLATON’DA VE PLATON ÖNCESİ METİNLERDE MİMESİS”. Art-Sanat, sy 8: 9-34. https://izlik.org/JA74PD25AB.
EndNote
Mutlu B (01 Temmuz 2017) PLATON’DA VE PLATON ÖNCESİ METİNLERDE MİMESİS. Art-Sanat 8 9–34.
IEEE
[1]B. Mutlu, “PLATON’DA VE PLATON ÖNCESİ METİNLERDE MİMESİS”, Art-Sanat, sy 8, ss. 9–34, Tem. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74PD25AB
ISNAD
Mutlu, Bariş. “PLATON’DA VE PLATON ÖNCESİ METİNLERDE MİMESİS”. Art-Sanat. 8 (01 Temmuz 2017): 9-34. https://izlik.org/JA74PD25AB.
JAMA
1.Mutlu B. PLATON’DA VE PLATON ÖNCESİ METİNLERDE MİMESİS. Art-Sanat. 2017;:9–34.
MLA
Mutlu, Bariş. “PLATON’DA VE PLATON ÖNCESİ METİNLERDE MİMESİS”. Art-Sanat, sy 8, Temmuz 2017, ss. 9-34, https://izlik.org/JA74PD25AB.
Vancouver
1.Bariş Mutlu. PLATON’DA VE PLATON ÖNCESİ METİNLERDE MİMESİS. Art-Sanat [Internet]. 01 Temmuz 2017;(8):9-34. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74PD25AB