Objective: Food-borne diseases are a public health issue. They can be prevented by improving sanitation conditions and screening refectory staff periodically for carriage of potentially infectious organisms. This screening may include nose, throat and stool cultures. The objective of this study is to evaluate the analyses of nose, throat and stool cultures of the refectory staff in Istanbul University, Istanbul Medical Faculty. Method: This is a cross-sectional descriptive study. This study period was February 2013 through May 2013, and was carried out at the Istanbul Medical Faculty Public Health Workplace Safety Clinic. All refectory and canteen staff were included. The refectory staff was examined at the appointment time and nose, throat, and stool examinations were carried out in order to find out carriers. Qualitative data were evaluated by mean and standard deviation. Quantitative data were evaluated by frequency and percent rate. Findings: The responsibilities of the staff in the refectory were as follows: 35 (32.4%) worked in the production department, 58 (53.7%) in distribution, 10 (9.3%) were support staff and 5 (4.6%) were management. According to the nose culture results, Metisilin sensitive Staphylococcus aureus was detected in 13 people (12%), and Metisilin resistant S.aureus was detected in 4 people (3.7%). Ten of the 17 people were working in distribution. According to the throat culture results, beta-hemolytic streptococcus group A was detected in 1 person (1%). According to the stool culture and direct parasite examination (in stool) results, Salmonella Enteridis was detected in 1 person (1%), Blastocyctis Hominis was detected in 3 people (2.8%) who were working in distribution. Results: Intestinal parasites were detected in 4 members of staff (3.7%). To prevent communicable diseases, rest, treatment and education was given to the affected staff
Amaç: Önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olan gıda kaynaklı hastalıkların kontrolü, sanitasyon koşullarının
iyileştirilmesi, gıda çalışanlarının enfeksiyon ve taşıyıcılık açısından periyodik olarak muayene edilerek, burun, boğaz
ve dışkı kültürlerinin yapılması ile sağlanabilir. Bu çalışmanın amacı, toplu yemek hizmeti veren İstanbul Tıp Fakültesi
mutfağında çalışan personelin periyodik muayene ve burun, boğaz, dışkı incelemelerinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışma, kesitsel tanımlayıcı bir çalışmadır. İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
İşyeri ve Çalışan Sağlığı polikliniğinde Şubat 2013 - Mayıs 2013 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmaya
yemekhane ve kantinde çalışanların tamamı alınmıştır (n=108). Çalışanlar randevu verilerek çağırılmış, periyodik
muayeneleri ve taşıyıcılık aranması için burun, boğaz, dışkı incelemeleri yapılmıştır. Nicel veriler ortalama, standart
sapma; nitel veriler frekans, yüzde oran ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışanların %32,4'ü (n=35) üretimde ; %53,7’si (n=58) dağıtımda ; %9,3'ü(n=10) destek ; %4,6'sı (n=5)
idareci olarak görev yapmaktadır. Burun kültür sonuçlarına göre örneklerin %12’ sinde (n=13) metisilin duyarlı
S.aureus ; %3,7’sinde (n=4) metisilin dirençli S.aureus saptanmıştır. Burun kültüründe S.aureus saptanan 17 (%15,7)
çalışanın 10’u dağıtım biriminde çalışmaktadır. Boğaz kültürü sonuçlarına göre örneklerin yalnızca %1’inde (n=1) Grup
A Beta Hemolitik Streptokok saptanmıştır. Gaita kültürü ve gaitada direk parazit incelemesi sonuçlarına göre ise
örneklerin %1’inde (n=1) Salmonella Enteridis ; %2,8’inde (n=3) Blastocyctis hominis kisti saptanmıştır. Gaita kültürü
sonucunda S. Enteridis saptanan 1 çalışan ve direk parazit incelemesi sonucu B.hominis saptanan 2 çalışan dağıtım
birimindedir.
Sonuç: Çalışmaya katılan personelin 4'ünde (%3,7) barsak paraziti saptanmıştır. Dışkıda parazit saptanan tüm
çalışanlara bulaşı önlemek amacıyla istirahat, tedavi ve eğitim verildi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Mart 2015 |
Gönderilme Tarihi | 15 Mayıs 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 77 Sayı: 4 |
Contact information and address
Addressi: İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı, Turgut Özal Cad. 34093 Çapa, Fatih, İstanbul, TÜRKİYE
Email: itfdergisi@istanbul.edu.tr
Phone: +90 212 414 21 61