Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

PATATES KABUĞU ATIĞI KÜLLERİNİN 1160 ° C’DE SIR HAMMADDESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2020, Cilt: 10 Sayı: 21, 61 - 70, 30.06.2020
https://doi.org/10.16950/iujad.676023

Öz

Kilin su ile yoğrularak biçimlendirilebilen ve kuruduğunda bu biçimi koruyabilen bir malzeme olduğunun keşfedilmesi ile başlayan seramik sanatı tarihi sürekli birçok gelişme göstererek günümüze dek devam etmiştir. Bu gelişmelerden biri de seramik sırlarıdır. Seramik tarihinin kendisi ile yakından ilişkili olan seramik sırının bir tesadüf sonucu Çin’de ortaya çıktığı görüşü yaygındır. Bu görüşe göre, pişirimin odun ateşinde yapıldığı dönemlerde, fırının içindeki sıcak hava dolaşımının etkisi ile hareket eden odun külleri, pişirimi yapılan parçalar üzerine çöküp ergiyerek ince bir sır tabakası oluşturmuştur. Kül sırları olarak adlandırılan bu sırlar günümüzde birçok sanatçı tarafından çeşitli malzemeler ile artistik anlamda kullanılmaktadır.
Bu araştırmada, Eskişehir’de toplanarak elde edilen patates kabuğu atıklarının seramik sırlarında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışma ile hem atık bir malzemenin değerlendirilmesi hem de seramik teknolojisi ile ilgili yapılan çalışmalara katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Kaynakça

  • Arcasoy, A. (1988). Seramik Teknolojisi. İstanbul: Marmara Üniversitesi G.S.F. Seramik Bölümü Anasanat Dalı Yayınları No:2. Genç, S. (2013). Artistik Seramik Sırları Sır Sanatı. İstanbul: Baskı Boyut Matbaacılık. Şölenay, E. (2011). Seramik Sanat Eğitiminde Sırlama ve Pişirme Yöntemleri El Kitabı. Ankara: Murat Kitapevi Yayınları. URL-1, (2019). http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS. 5da34b9b770fd6.89273301, (accessed in: 10.10.2019), (In Turkish). URL-2, (2019). https://www.turkcebilgi.com/patates, (accessed in: 06.10.2019) , (In Turkish). URL-3, (2019). https://www.sabah.com.tr/galeri/dunya/patatesin_tarihcesi/16, (accessed in: 06.10.2019) , (In Turkish). URL-4, (2019). https://www.cicekal.net/blog/patates-yetistiriciligi/, (accessed in: 06.10.2019) , (In Turkish).
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Görsel ve Plastik Sanatlar / Visual and Plastic Arts
Yazarlar

Emel Şölenay 0000-0002-6628-5227

Nihal Turan 0000-0001-9538-1165

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi 16 Ocak 2020
Kabul Tarihi 6 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA Şölenay, E., & Turan, N. (2020). PATATES KABUĞU ATIĞI KÜLLERİNİN 1160 ° C’DE SIR HAMMADDESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. İnönü Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Dergisi, 10(21), 61-70. https://doi.org/10.16950/iujad.676023