Araştırma Makalesi

Yaşar Kemal’in Romanlarının Sosyolojik Dokusunu Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Değerlendirmek

Sayı: 19 7 Şubat 2020
PDF İndir
EN TR

Yaşar Kemal’in Romanlarının Sosyolojik Dokusunu Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Değerlendirmek

Öz

Dünya ve Çağdaş Türk Edebiyatı’nın önemli yazarları arasında kabul edilen Yaşar Kemal, edebiyatın birçok türünde eserler vermiştir. Romancı kimliği daha ön planda tutulan Yaşar Kemal’in yapıtları, Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye toplumsal gerçekliğine ilişkin birçok sosyal olguyu içeriğinde barındırır. Çukurova’dan İstanbul’a uzanan roman coğrafyasında; ağalıktan sosyal eşkıyalığa, mübadeleye, yoksulluğa, çevresel değişime, kırsal yaşama, somut olmayan kültürel miras ögelerine ve savaşların sosyal sonuçlarına kadar birçok sosyal konu yer alır. Roman dilindeki özgün yetkinliği, sosyalkültürel temeli bulunan karakterler oluşturmadaki başarısı, sosyal olayları roman kurgusuna estetik bir beceriyle aktarışı, insani ve çevresel duyarlılığı, Yaşar Kemal’e edebiyat dünyasında kalıcılık kazandırmıştır. Türkiye’de 1950-60’larla başlayan üretim ilişkilerine odaklı toplumsal değişme süreçleri, Çukurova bölgesinden başlamak üzere kendi maddi koşullarını getirmiştir. Bu süreç kuşkusuz sanata da yansımıştır. Yaşar Kemal bu değişmenin sosyolojik dokusunu yapıtlarında birçok yönüyle detaylı bir şekilde işlemiştir. Bu, onu Çukurova ile sınırlı bir roman algısının çok çok ötelerinde evrensel insan gerçekliğine ulaşmış bir sanatçı yapmıştır. Bu insan gerçekliği içinde kadınlar da ana karakterler olarak yer alırlar. Romanlarını yapılandırdığı insani kültürel temel, göz önünde tutulduğunda, Yaşar Kemal romanlarının bütününde kadınların saygın bir konumunun olduğu görülür. Bu çalışmada, Yaşar Kemal’in yayınlamış romanları üzerinde sosyolojik bir inceleme yapılırken, feminist edebiyat eleştirisiyle yapılacak farklı okumalara da katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aytemiz, U. B. (2016). “Edebiyat ve toplumsal cinsiyet”, Toplumsal cinsiyet tartışmaları içinde (s. 51-66). (F. Saygılıgil, Ed.). Ankara: Dipnot.
  2. Bauman, Z. (2017). Akışkan modernite. (S. Okan Çavuş, Çev.). İstanbul: Can Sanat.
  3. Boratav, N. P. (2017). Folklor ve edebiyat 1. Ankara: Bilgesu.
  4. Çakır, S., Alkan, A. (2014). “Osmanlı İmparatorluğu’ndan modern Türkiye’ye cinsiyet rejimi: süreklilik ve kırılmalar”, 1920’den günümüze Türkiye’de toplumsal yapı ve değişim içinde (s. 229-271). (F. Alpkaya, B. Duru, Drl.). (3.bs.) Ankara: Phoenix.
  5. Eagleton, T. (2015). Edebiyat nasıl okunur? (E. Ersavcı, Çev.). (2. bs.) İstanbul: İletişim. Ercan A. Cemile. (2014). Cinsiyetin toplumsal rol’deki yeri/Elfriede Jelinek’in seçilmiş romanlarında kadınlık. Konya: Çizgi.
  6. Gough, K. (2016). “Ailenin kökeni”, Kadın antropolojisi içinde (s. 53-82) (B. Abiral, Çev.). (2.bs.) Ankara: Dipnot.
  7. Kalaycıoğlu, S. (2013). “Toplumsal yapı: toplumsal kurumlar, gruplar ve toplumsal değişme”, Dünden bugüne Türkiye’nin toplumsal yapısı içinde (s. 5-15). (M. Zencirkıran, Ed.). (4. bs) Bursa: Dora.
  8. Kemal, Y. (1998a). Demirciler çarşısı cinayeti, Akçasazın ağaları 1. (3. bs) İstanbul: Adam.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kadın Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

7 Şubat 2020

Gönderilme Tarihi

24 Kasım 2018

Kabul Tarihi

27 Temmuz 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA
Şeker, A. (2020). Yaşar Kemal’in Romanlarının Sosyolojik Dokusunu Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Değerlendirmek. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, 19, 15-35. https://doi.org/10.26650/iukad.2019.19.002
AMA
1.Şeker A. Yaşar Kemal’in Romanlarının Sosyolojik Dokusunu Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Değerlendirmek. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi. 2020;(19):15-35. doi:10.26650/iukad.2019.19.002
Chicago
Şeker, Aziz. 2020. “Yaşar Kemal’in Romanlarının Sosyolojik Dokusunu Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Değerlendirmek”. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, sy 19: 15-35. https://doi.org/10.26650/iukad.2019.19.002.
EndNote
Şeker A (01 Şubat 2020) Yaşar Kemal’in Romanlarının Sosyolojik Dokusunu Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Değerlendirmek. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi 19 15–35.
IEEE
[1]A. Şeker, “Yaşar Kemal’in Romanlarının Sosyolojik Dokusunu Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Değerlendirmek”, İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, sy 19, ss. 15–35, Şub. 2020, doi: 10.26650/iukad.2019.19.002.
ISNAD
Şeker, Aziz. “Yaşar Kemal’in Romanlarının Sosyolojik Dokusunu Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Değerlendirmek”. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi. 19 (01 Şubat 2020): 15-35. https://doi.org/10.26650/iukad.2019.19.002.
JAMA
1.Şeker A. Yaşar Kemal’in Romanlarının Sosyolojik Dokusunu Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Değerlendirmek. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi. 2020;:15–35.
MLA
Şeker, Aziz. “Yaşar Kemal’in Romanlarının Sosyolojik Dokusunu Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Değerlendirmek”. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, sy 19, Şubat 2020, ss. 15-35, doi:10.26650/iukad.2019.19.002.
Vancouver
1.Aziz Şeker. Yaşar Kemal’in Romanlarının Sosyolojik Dokusunu Feminist Edebiyat Eleştirisi Bağlamında Değerlendirmek. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi. 01 Şubat 2020;(19):15-3. doi:10.26650/iukad.2019.19.002