Araştırma Makalesi

Samuel Beckett’in Krapp’s Last Tape Adlı Oyunu ile Tevfîk El-Hakîm’in Rihletu’s-Sayd Adlı Oyununda Zaman ve Benlik Arayışı

Sayı: 46 29 Nisan 2025
PDF İndir
EN TR

Samuel Beckett’in Krapp’s Last Tape Adlı Oyunu ile Tevfîk El-Hakîm’in Rihletu’s-Sayd Adlı Oyununda Zaman ve Benlik Arayışı

Öz

Bu çalışmanın amacı, Samuel Beckett’in Krapp’s Last Tape adlı oyunu ile Tevfîk el-Hakîm’in Rihletu’s-Sayd oyununu zaman unsuru ve benlik arayışı teması bakımından karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, çok farklı coğrafyalarda ve farklı şartlar altında yazılan bu iki oyun arasında benzerlik ve farklılık var mıdır, varsa aralarındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir sorularına cevap aranmış, Batı’da ortaya çıkan absürt tiyatro türünün Arap edebiyatındaki etkisinin Tevfîk el-Hakîm’in sözü edilen oyunundaki yansımaları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu makale, Krapp’s Last Tape ve hakkında pek fazla bilgi bulunmayan Rihletu’s-Sayd oyunlarını ilk kez karşılaştırmalı bir şekilde ele alarak karşılaştırmalı edebiyat bilimi çalışmalarına katkı sağlayacak olması nedeniyle önem arz etmektedir. Geleceği düşünerek yaşayan ve bu nedenle şimdiki zamanın tadını çıkaramayan karakterlerin, ölüm gerçeğiyle yüzleşme durumunda yaşadıklarını anlatan iki oyunun nitel, tümevarım ve karşılaştırmalı bir yöntemle ele alındığı bu çalışmada, varoluşçuluk akımının temsilcilerinden biri olan Albert Camus’nün zaman ve absürt konusunda söyledikleri temel alındığından felsefeye dayalı bir inceleme de yapılmıştır. Yapılan incelemeler ışığında, oyunlar arasında pek çok yönden benzerlik bulunduğu, bununla birlikte farklılıkların da olduğu görülmüştür. Bütün bunlardan, Tevfîk el-Hakîm’in bir süre Fransa’da kaldığı zaman tanıştığı absürt tiyatro yazarlarından özellikle de Samuel Beckett’ten etkilenmiş olabileceği ancak yazdığı oyunlara kendi yorumunu katarak özgün bir eser ortaya koyduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Badawi, M.M. Modern Arabic Drama in Egypt. New York: Cambridge University Press, 1987. google scholar
  2. Beckett, Samuel. Proust. New York: Grove Press, 1978. google scholar
  3. Beckett, Samuel. The Collected Shorter Plays. New York: Grove Press, 1984. google scholar
  4. Bair, Deirdre. A Biography Samuel Beckett. New York: Harcourt Brace Jovanovich, 1978. google scholar
  5. Birkiye, Selen Korad. “Tiyatronun Kronos’u Schimmelpfennig’den Bilinç-Bilinçdışı Arasında Savrulan Bir Zaman ve Mekan Anlatısı: Arap Gecesi.” Tiyatro Araştırmaları Dergisi, no 40, (2015): 7-18. google scholar
  6. Camus, Albert. Sisifos Söyleni. Çeviren Tahsin Yücel, İstanbul: Can Yayınları, 1997. google scholar
  7. el-Hakîm, Tevfîk. Rihletu’r-rabî‘ ve’l-harîf. Kahire: Dârü’l-Maarif, 2013. google scholar
  8. Ergül, Aysel. “Çağdaş Mısır Tiyatrosu’nda Tevfîku’l-Hakîm ve Üç Entelektüel Tiyatrosu”, Doktora tezi, Atatürk Üniversitesi, 1995. google scholar

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kültürel çalışmalar (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Nisan 2025

Gönderilme Tarihi

13 Aralık 2024

Kabul Tarihi

11 Şubat 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 46

Kaynak Göster

APA
Savaşan, A., & Şaban, İ. (2025). Samuel Beckett’in Krapp’s Last Tape Adlı Oyunu ile Tevfîk El-Hakîm’in Rihletu’s-Sayd Adlı Oyununda Zaman ve Benlik Arayışı. Şarkiyat Mecmuası, 46, 59-76. https://doi.org/10.26650/jos.1600718
AMA
1.Savaşan A, Şaban İ. Samuel Beckett’in Krapp’s Last Tape Adlı Oyunu ile Tevfîk El-Hakîm’in Rihletu’s-Sayd Adlı Oyununda Zaman ve Benlik Arayışı. Şarkiyat Mecmuası. 2025;(46):59-76. doi:10.26650/jos.1600718
Chicago
Savaşan, Ayşegül, ve İbrahim Şaban. 2025. “Samuel Beckett’in Krapp’s Last Tape Adlı Oyunu ile Tevfîk El-Hakîm’in Rihletu’s-Sayd Adlı Oyununda Zaman ve Benlik Arayışı”. Şarkiyat Mecmuası, sy 46: 59-76. https://doi.org/10.26650/jos.1600718.
EndNote
Savaşan A, Şaban İ (01 Nisan 2025) Samuel Beckett’in Krapp’s Last Tape Adlı Oyunu ile Tevfîk El-Hakîm’in Rihletu’s-Sayd Adlı Oyununda Zaman ve Benlik Arayışı. Şarkiyat Mecmuası 46 59–76.
IEEE
[1]A. Savaşan ve İ. Şaban, “Samuel Beckett’in Krapp’s Last Tape Adlı Oyunu ile Tevfîk El-Hakîm’in Rihletu’s-Sayd Adlı Oyununda Zaman ve Benlik Arayışı”, Şarkiyat Mecmuası, sy 46, ss. 59–76, Nis. 2025, doi: 10.26650/jos.1600718.
ISNAD
Savaşan, Ayşegül - Şaban, İbrahim. “Samuel Beckett’in Krapp’s Last Tape Adlı Oyunu ile Tevfîk El-Hakîm’in Rihletu’s-Sayd Adlı Oyununda Zaman ve Benlik Arayışı”. Şarkiyat Mecmuası. 46 (01 Nisan 2025): 59-76. https://doi.org/10.26650/jos.1600718.
JAMA
1.Savaşan A, Şaban İ. Samuel Beckett’in Krapp’s Last Tape Adlı Oyunu ile Tevfîk El-Hakîm’in Rihletu’s-Sayd Adlı Oyununda Zaman ve Benlik Arayışı. Şarkiyat Mecmuası. 2025;:59–76.
MLA
Savaşan, Ayşegül, ve İbrahim Şaban. “Samuel Beckett’in Krapp’s Last Tape Adlı Oyunu ile Tevfîk El-Hakîm’in Rihletu’s-Sayd Adlı Oyununda Zaman ve Benlik Arayışı”. Şarkiyat Mecmuası, sy 46, Nisan 2025, ss. 59-76, doi:10.26650/jos.1600718.
Vancouver
1.Ayşegül Savaşan, İbrahim Şaban. Samuel Beckett’in Krapp’s Last Tape Adlı Oyunu ile Tevfîk El-Hakîm’in Rihletu’s-Sayd Adlı Oyununda Zaman ve Benlik Arayışı. Şarkiyat Mecmuası. 01 Nisan 2025;(46):59-76. doi:10.26650/jos.1600718