Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SOCIOLOGY, ANTHROPOLOGY, ORIENTAL ISM AND THE OTHER

Yıl 2008, Cilt: 3 Sayı: 16, 11 - 26, 03.02.2012

Öz

In the most general sense, the subjects of study for sociology, anthropology and orientalism are human societies. However, each of these disciplines focuses on a different type of society historically and as differentiated in time, and have different fields of research. The three disciplines completed their processes of institutionalization in the 19th century and the borders between them and their respective fields of responsibility were defined in broad lines. The change in the West's relationship with its “other”s also brought about a transformation in the borders and relations between the disciplines. The post-World War II re-structuring of relations of dominance changed the expectations from border-disciplines positioned between disciplines. The new expectations engendere a change in the interests and areas of focus of the sciences, too. This article, revolving around the axis of the problem of the “other,” focuses on the transformation sociology, anthropology and orientalism, which chose Eastern societies and civilisations as its field of research, underwent.

SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ

Yıl 2008, Cilt: 3 Sayı: 16, 11 - 26, 03.02.2012

Öz

Sosyoloji, antropoloji ve şarkiyatçılığın inceleme konuları en genel anlamıyla insan toplumlarıdır. Fakat tarihsel olarak ve zaman içinde farklılaşacak şekilde her biri, farklı bir toplum tipi üzerine odaklanmış ve ayrı çalışma sahalarına sahiptirler. Bu üç disiplin kurumlaşma süreçlerini 19. yüzyılda tamamlamışlar ve böylece aralarındaki sınırlar, sorumluluk alanları çok kalın çizgilerle belirlenmiştir. Bu süreçte her bir disiplinin kimliği ve konumu batı toplumlarının ötekiyle girdiği ilişkinin mahiyeti ile belirlenmektedir. Fakat klasik sömürge sisteminin sona erdiği ve farklı bir dünya sisteminin ortaya çıktığı II. Dünya Savaşı sonrasında bu sınırların ortadan kalktığı, her üç disiplinin aynı alanda birlikte çalışma sürecine girdiği görülmektedir. Zira Batının “öteki”leriyle ilişkilerinde yaşanan değişim, disiplinler arasındaki sınır ve ilişkileri de dönüştürmüş ve disiplinlerden beklentileri değiştirmiştir. Bu yazıda sosyoloji, antropoloji ve Doğu toplum ve uygarlıklarını kendisine inceleme alanı olarak seçen şarkiyatçılığın “öteki” sorunu ekseninde, geçirdikleri dönüşüm ele alınmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyoloji
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmail Coşkun

Yayımlanma Tarihi 3 Şubat 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 3 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA Coşkun, İ. (2012). SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, 3(16), 11-26.
AMA Coşkun İ. SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi. Şubat 2012;3(16):11-26.
Chicago Coşkun, İsmail. “SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ”. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi 3, sy. 16 (Şubat 2012): 11-26.
EndNote Coşkun İ (01 Şubat 2012) SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi 3 16 11–26.
IEEE İ. Coşkun, “SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ”, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, c. 3, sy. 16, ss. 11–26, 2012.
ISNAD Coşkun, İsmail. “SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ”. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi 3/16 (Şubat 2012), 11-26.
JAMA Coşkun İ. SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi. 2012;3:11–26.
MLA Coşkun, İsmail. “SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ”. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, c. 3, sy. 16, 2012, ss. 11-26.
Vancouver Coşkun İ. SOSYOLOJi, ANTROPOLOJi, ŞARKİYATÇILIK VE ÖTEKİ. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi. 2012;3(16):11-26.