BibTex RIS Kaynak Göster

İstanbul'da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı

Yıl 2010, Cilt: 36 Sayı: 2, 47 - 52, 22.12.2010

Öz

Fumonisinler, çeşitli Fusarium türleri tarafından üretilen metabolitler olup insanlar için yüksek derecede toksik etkilidirler. İnsanlar için kanserojen olarak kabul edilen fumonisinler küflenmeye ve mikotoksin oluşumuna yatkın tahıl ürünlerinde, özellikle mısırlarda bulunmaktadır. Bu çalışma, İstanbul'da tüketime sunulan mısır ve mısır bazlı gıdaların fumonisin yönünden halk sağlığı açısından riskli olup olmadıklarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Çeşitli marketlerde satışa sunulan 25'er adet mısır konservesi, mısır unu ve mısır gevreğinde fumonisin varlığı ELISA ile test edilmiştir. Buna göre 25 mısır unu örneğinin altısında fumonisin miktarının Türk Gıda Kodeksi tarafından belirlenen limit olan 2 mg/kg'ın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Mısır gevreği ve mısır konservesinde saptanan fumonisin miktarları kabul edilebilir sınırlar içinde bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre, mısır gevreği ve mısır konservesinin fumonisin açısından riskli olmadığı; mısır unlarının ise potansiyel risk taşıdığı sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Fumonisin, mısır, ELISA, halk sağlığı

 

ABSTRACT

 

Presence of fumonisin in the corn-based foods marketed in Istanbul

Fumonisins are a group of fungal metabolites produced by several Fusarium species and have high level toxic effect for human. Fumonisins classified as a human carcinogen are present in cereals, especially corns, which are prone to molding and the formation of mycotoxins. The aim of this study was to determine if corn-based foods marketed in İstanbul contain risky amounts of fumonisin on public health. Totally 75 samples (25 canned sweet corn, 25 corn flour and 25 corn flakes) are provided from several markets. Presence of fumonisin was detected by using ELISA. Out of all the corn flour samples 6 contained fumonisin higher than 2 mg/kg which is the maximum permitted level in Turkish Food Codex. In corn flakes and canned sweet corns no sample exceeded the permitted levels.  The rusults indicates that the fumonisin contents of the corn flakes and canned sweet corns are not risky but the corn flours have potential risk for public health.

Key Words: Fumonisin, corn, ELISA, public health.

Kaynakça

  • Anonim, 2008. Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerindeki Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkında Tebliğ (2008/26). Resmi Gazete 17.05.2008. Sayı: 26879, Ankara.
  • Bottalico, A., 1998. Fusarium diseases of cereals: species complex and related mycotoxin profiles, in Europe. European Journal of Plant Pathology 80 (2), 85-103.
  • Castells, M., Marin, S., Sanchis, V., Ramos, A.J., 2008. Distribution of fumonisins and aflatoxins in corn fractions during industrial cornflake processing. International Journal of Food Microbiology 123, 81-87.
  • Doğan, A., Tuzcu, M., 2001. Fumonizinler. Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi 7 (2), 237-244.
  • D'Ovidio, K . L . , Trucksess, M.W., Devries, J.W., Bean, G., 2007. Effects of irradiation on fungi and fumonisin B1 in corn and of microwave- popping on fumonisins in popcorn. Food Additives and Contaminants, 24 (7), 735-743.
  • Edwards, S.G., 2004. Influence of agricultural practices on Fusarium infection of cereals and subsequent contamination of grain by trichothecene mycotoxins, Toxicology Letters, 153, 29-35.
  • Elden, E . , Tağı, Ş., 2001. Tarımsal ürünlerde mikotoksinlerin önemi. Ekin 5 (17), 38-43.
  • Erzurum, K., 2001. Fumonisinlerin insan sağlığı açısından önemi ve detoksifikasyonları. Gıda 26 (1), 41-46.
  • Franceschi, S., Bidoli, E . , Baron, A.E., L a Vecchia, C., 1990. Maize and risk of cancers of the oral cavity, pharynx and esophagus in Northeastern Italy. Journal of National Cancer Institute 82, 1407-1411.
  • Humpf, H.U., Voss, K.A., 2004. Effects of thermal food processing on the chemical structure and toxicity of fumonisin mycotoxins. Molecular Nutrition and Food Research 48 (4), 255-269.
  • Jackson, L.S., Katta, S.K., Fingerhut, D.D., DeVries, J.W., Bullerman, L.B.,1997. Effects of baking and frying on the fumonisin B1 content of corn- based foods. Journal of Agricultural and Food Chermstry, 45, 4800-4805.
  • Kabak, B., Var, I., 2005. Işınlamanın küf gelişimi ve mikotoksin kontrolü üzerine etkisi. Gıda, 30 (1), 197-201.
  • Kim, E . - K . , Shon, D.-H., Chung, S.-H., Kim, Y . B., 2002. Survey for fumonisin B1 in Korean corn- based food products. Food Additives and Contaminants, 19, 459-464.
  • Machinski, M., Valente, L . M., 2000. Fumonisins B1 and B2 in Brazilian corn-based food products. Food Additives and Contaminants, 17, 875ı 879.
  • Pestka, J . J . , Azcona-Olivera, J.I., Plattner, R.D., Minervini, F., Doko, M.B., Visconti, A., 1994. Comparative assessment of fumonisin in grain- based foods by ELISA, GC-MS, and HPLC. Journal of Food Protection, 57, 169-172
  • Quan, Y , Zhang,, Y . , Wang, S., Lee N, Kennedy, I.R., 2006. A rapid and sensitive chemiluminescence enzyme-linked immunosorbent assay for the determination of fumonisin B1 in food samples. Analytica Chimica Acta 580, 1-8.
  • Rheeder, J.P., Marasas, W.F.O., Thiel, P.G., Sydenham, E.W., Shepard, G.S., Van Schalkwyk, D.J., 1992. Fusarium moniliforme and fumonisins in corn in relation to human oesophageal cancer in Transkei. Phytopathology, 82, 353-357.
  • Riley, R.T., Voss, K.A., Norred, W.P., Sharma, R.P., Wang, E . , Merrll, A.H., 1998. Fumonisins: mechanism of mycotoxicity. Revue de Medecine Veterinaire, 149 (6), 617-626.
  • Sanchis, V., Abadias, M., Oncins, L . , Sala, N., Vinas, I., Canela, R., 1994. Occurrence of fumonisins B1 and B2 in corn-based products from the Spanish market. Applied and Environmental Microbiology 60 (6), 2147-2148.
  • Shephard, G.S., 2007. Committee on natural toxins and food allergens. Mycotoxins. General Referee Reports, Journal of AOAC International, 90: No.1.
  • Soriano, J . M., Dragacci, S., 2004. Intake, decontamination and legislation of fumonisins in foods. Food Research International, 37, 367ı 374.
  • Sweeney, M.J., Dobson, A.D.W., 1998. Mycotoxin production by Aspergillus, Fusarium and Pénicillium species. International Journal of Food Microbiology, 43, 141-158.
  • Solfrizzo,M., De Girolamo,A., Visconti,A., 2001. Determination of fumonisins B1 and B2 in cornflakes by high performance liquid chromatography and immunoaffinity clean-up. Food Additives and Contaminants 18(3),227- 235.
  • Sydenham, E . W., Thiel, P. G., Marasas, W. F . O., Shepard, G. S., Van Schalkwyk, D. J . , Koch, K.R., 1990. Natural occurrence of some Fusarium mycotoxins in corn from low and high esophageal cancer prevalence areas of Transkei, Southern Africa. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 38, 1900ı 1903.
  • Sydenham, E.W., Shephard, G.S., Thiel, P.G., Marasas, F.O., Stockenstrom, S., 1991. Fumonisin contamination of commercial corn- based human foodstuffs. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 39, 2014-2018.
  • Tunail,N., 2000. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Genişletilmiş 2. Baskı; Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Yayını, Sim Matbaası, Ankara, s522.
  • Tuncel,N.B., Yılmaz,N., 2009.Mısır ve mısır bazlı ürünlerde fumonisin kontaminasyonunun belirlenmesi. Akademik Gıda, 7(3), 6-11.
  • Uçkun, Z., 2008. Güney Marmara Bölgesi Mısır Alanlarında Sap ve Koçan Çürüklüğüne Neden Olan Fusarium Türleri, Oluşturdukları Mikotoksinler ve Başlıca Türlere Karşı Dayanıklılık Kaynaklarının Saptanması. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Ueno, Y . , Iijima, K., Wang, S.D., Sugıura, Y . , Sekijima, M., Tanaka, T., Chen, C., Yu, S.Z., 1997. Fumonisins as a possible contributory risk factor for primary liver cancer: A 3-year study of corn harvested in Haimen, China, by HPLC and ELISA. Food and Chemical Toxicology, 35, 1143-1150.
  • Voss, K.A., Smith, G.W., Haschek, W.M., 2007. Fumonisins: Toxicokinetics, mechanism of action and toxicity. Animal Feed Science and Technology 137, 299-325.
  • Wang, J . , Zhou, Y . , Liu, W., Zhu, X., Du, L . , Wang, Q., 2008. Fumonisin level in corn-based food and feed from Linxian County, a high-risk area for esophageal cancer in China. Food Chemistry 106, 241 -246.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ayşe Ocak

Kamil Bostan

Yayımlanma Tarihi 22 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 36 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ocak, A., & Bostan, K. (2010). İstanbul’da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 36(2), 47-52. https://doi.org/10.16988/iuvfd.81766
AMA Ocak A, Bostan K. İstanbul’da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı. iuvfd. Aralık 2010;36(2):47-52. doi:10.16988/iuvfd.81766
Chicago Ocak, Ayşe, ve Kamil Bostan. “İstanbul’da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 36, sy. 2 (Aralık 2010): 47-52. https://doi.org/10.16988/iuvfd.81766.
EndNote Ocak A, Bostan K (01 Aralık 2010) İstanbul’da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 36 2 47–52.
IEEE A. Ocak ve K. Bostan, “İstanbul’da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı”, iuvfd, c. 36, sy. 2, ss. 47–52, 2010, doi: 10.16988/iuvfd.81766.
ISNAD Ocak, Ayşe - Bostan, Kamil. “İstanbul’da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 36/2 (Aralık 2010), 47-52. https://doi.org/10.16988/iuvfd.81766.
JAMA Ocak A, Bostan K. İstanbul’da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı. iuvfd. 2010;36:47–52.
MLA Ocak, Ayşe ve Kamil Bostan. “İstanbul’da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 36, sy. 2, 2010, ss. 47-52, doi:10.16988/iuvfd.81766.
Vancouver Ocak A, Bostan K. İstanbul’da Satışa Sunulan Mısır Bazlı Gıdalarda Fumonisin Varlığı. iuvfd. 2010;36(2):47-52.