Bu çalışma Ankara ili ve çevresine ait 3 alabalık çiftliğinden temin edilen alabalık, yem ve suların
mikrobiyolojik kalitelerinin araştırılması amacıyla yapıldı. Çalışmada 84 gökkuşağı alabalığı deri Örneği, 21 yem ve
21 su örneği olmak üzere toplam 126 örnek materyal olarak kullanıldı. Aerob mezofıl genel bakteri, enterobakterilcr,
koiiform grubu bakteriler, Pseudonıonas spp. ve maya-küf sayısının belirlenmesinde damla plak tekniği kullanıldı.
Analiz bulguları sonucunda A. B ve C çiftliklerinden temin edilen alabalık deri örneklerinde aerob mezofıl
genel bakteri sayısı sırasıyla ortalama 1.4x106 kob/cm2. 2.9x106 kob/cm:. 5.5x10s kob/cm2 düzeyinde,
enterobakterilerin sayısı sırasıyla ortalama 2.6xl03 kob/cm2. 2.6x10s kob/cm3. 5.2xl04 kob/cm3 düzeyinde, koiiform
grubu bakteri sayısı sırasıyla ortalama 1.5x10' kob/cm3, 1.3x10s kob/cm3. 5.0xlOJ kob/cm2 düzeyinde, maya ve küf
sayısı sırasıyla 1.1x10s kob/cm:, 2.1x10s kob/cm3. 9.7xi04 kob/cm2 düzeyinde, Pseudonıonas spp. sayısı sırasıyla1 .OxlO4 kob/cm3. 2.1x10s kob/cm2. 3.7x103 kob/cm2 düzeyinde tespit edilmiştir. Ayrıca alabalık örneklerin 2'sinde E.colİ izole edilmiştir.
İncelenen su örneklerinde aerob mezofıl genel bakteri sayısı A, B ve C çiftliklerinde sırasıyla ortalama
1.2x10s kob/ml, 3.6xl06 kob/ml, 2.3xl04 kob/ml düzeyinde, enterobakterilerin sayısı sırasıyla ortalama 2.0xI03kob/ml, 7.2x10' kob/ml, 2.9x1ü1
kob/ml düzeyinde, koiiform grubu bakteri sayısı sırasıyla ortalama l.lxlO3kob/m!,2.9x10' kob/ml, < 2.0xI03
kob/m! düzeyinde, maya ve küf sayısı sırasıyla ortalama 7.8xl03 kob/ml. 2.2x10-' kob/ml,
1.4x10'' kob/m! düzeyinde. Pseudonıonas spp. sayısı sırasıyla ortalama 7.5xl04 kob/ml, 3.9x10s
kob/ml, 1.2x103kob/ml düzeyinde tespit edilmiştir.
İncelenen yem örneklerinde aerob mezofıl genel bakteri sayısı A, B ve C çiftliklerinde sırasıyla ortalama
13x10s kob/g, 3.2x10s kob/g, 9.7x10s kob/g düzeyinde, maya ve küf sayısı sırasıyla ortalama 9. lx 103 kob/g, 1.4x104
kob/g, 2.6xl03 kob/g düzeyinde tespit edilmiştir.
Sonuç olarak çalışmada mikrobiyolojik yönden İncelenen alabalık, yem ve suların hijyenik kalitesinin
düşük olduğu ve özellikle E.coli gibi patojen mikroorganizmaları içermesi nedeniyle halk sağlığı açısından risk
oluşturabileceğinden bu tür işletmelerin düzenli olarak denetimlerinin yapılması gerektiği görüşüne varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Aralık 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 32 Sayı: 1 |