1930'lu Yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi), İktisadi Kriz Ve Küçük Esnaf

Cilt: 11 Sayı: 21 5 Eylül 2013
  • Alper Yılmaz
PDF İndir
TR

1930'lu Yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi), İktisadi Kriz Ve Küçük Esnaf

Öz

Bu çalışmanın amacı, “Milli İktisat” politikası ile Cumhuriyet Halk Fırkası'nın (CHF) Devletçilik ve Halkçılık ilkeleri çerçevesinde 1930'lu yıllarda Türkiye'de yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin küçük esnaf ve sanatkar üzerindeki etkilerinin ortaya konulmasıdır. Bu dönemde esnafın ihtiyaçlarının ve beklentilerinin anlatılması, CHF'nin esnaf için öngördüğü politikalar ile bu politikaların neticelerinin karşılaştırılması makalede yer almaktadır.
Kurtuluş Savaşı'nda hem cephede hem cephe gerisinde büyük yararlılıklar gösteren esnaf ve sanatkarlar, tekalifi milliye emirlerinin 9. Maddesi'ne uygun olarak kurtuluş savaşı boyunca Türk Ordusu'nun ihtiyaçlarının giderilmesinde önemli yararlılıklar göstermiştir. Makalede öncelikle Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarındaki toplumsal yapı çerçevesinde esnaf ve sanatkarın durumunun ne tür bir yöntemle incelenmesi gerektiği konusu üzerinde durulmuştur. Ayrıca, 1920'li yıllardan itibaren ekonomide yaşanan gelişmeler ile bu dönemde CHF'nin esnaf politikasına ve yaptığı yasal düzenlemelere kısaca yer verilmiştir. 1929 ekonomik krizinin esnaf üzerindeki etkisi dile getirildikten sonra CHF'nin devletçilik ve halkçılık ilkeleri çerçevesinde esnaf ve sanatkarın durumunun düzeltilmesi için aldığı önlemler makalede yer almaktadır. Makalede ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nde küçük üretici olan esnaf ve sanatkardan büyük sanayici yaratılmasının düşünülmediği hususundaki görüşlere yer verilmiştir. Türkiye'de 1932-1939 tarihleri arasında tutulan sanayi istatistiklerinde küçük sanayi ayrımı yapılmamış ve çoğunlukla Teşvik-i Sanayi kanunundan faydalanan şirketlere ve ağır sanayi istatistiklerine yer verilmiştir. Esnaf ve sanatkar kesiminin tamamı bu kanundan faydalanmadığı için bahsekonu istatistiklerden elde edilen veriler esnaf ve sanatkarın durumu hakkında sağlıklı bir değerlendirme yapmayı olanaksız kılmaktadır. Bu nedenle Başbakanlık Cumhuriyet Arşivleri'nden faydalanılarak esnaf ve sanatkar hakkında yapılan yerel çalışmalar ve bu çalışmalardaki verilere makalede yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Türkiye, 1929 büyük bunalımı, küçük üretici, esnaf, sanatkar,
Cumhuriyet Halk Fırkası

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Sanayi Kongresi : Raporlar, k. z. (1930). 1930 Sanayi Kongre- si: Raporlar, Kararlar, Zabıtlar. Ankara: Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti Umum Merkezi.
  2. Ağaoğlu, S. (1939). Küçük Sanat Meseleleri. İstanbul: Üniversite Kitabevi.
  3. Altıparmak, A. (2002). Türkiye’de Devletçilik Döneminde Özel Sektör. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 35-59.
  4. Altun, Ş. (2008). Atatürk, İnönü, Bayar’ın İktisat Kavgası. İstanbul: Hayalet Tanıtm Hizmetleri Ltd. Şti.
  5. Arar, İ. (1968). Hükumet Programları 1920-1965. İstanbul: Burçak Yayınevi.
  6. Arsan, N. (1991). Atatürk’ün Tamim Telgraf ve Beyannameleri IV. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi.
  7. Başar, A. H. (1997). Sanayi Kooperatifleri Günden Güne Çöken Esna- fları Kurtaracak Yegane Çaredir. M. Koraltürk içinde, Türkiye’de Sermaye Birikimi Sorununa Tarihsel Perspektiften Bir Bakış ve Ahmet Hamdi Başar’dan Seçmeler (s. 93-96). Ankara: SPK Yayın No.:107.
  8. Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Dosya: 11. Büro Fon Kodu: 490..1.0.0 Yer No: 1464.3..1. 1930

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Alper Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

5 Eylül 2013

Gönderilme Tarihi

5 Eylül 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 11 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA
Yılmaz, A. (2013). 1930’lu Yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi), İktisadi Kriz Ve Küçük Esnaf. Recent Period Turkish Studies, 11(21), 59-90. https://izlik.org/JA24SH97ZH
AMA
1.Yılmaz A. 1930’lu Yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi), İktisadi Kriz Ve Küçük Esnaf. Recent Period Turkish Studies. 2013;11(21):59-90. https://izlik.org/JA24SH97ZH
Chicago
Yılmaz, Alper. 2013. “1930’lu Yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi), İktisadi Kriz Ve Küçük Esnaf”. Recent Period Turkish Studies 11 (21): 59-90. https://izlik.org/JA24SH97ZH.
EndNote
Yılmaz A (01 Eylül 2013) 1930’lu Yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi), İktisadi Kriz Ve Küçük Esnaf. Recent Period Turkish Studies 11 21 59–90.
IEEE
[1]A. Yılmaz, “1930’lu Yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi), İktisadi Kriz Ve Küçük Esnaf”, Recent Period Turkish Studies, c. 11, sy 21, ss. 59–90, Eyl. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24SH97ZH
ISNAD
Yılmaz, Alper. “1930’lu Yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi), İktisadi Kriz Ve Küçük Esnaf”. Recent Period Turkish Studies 11/21 (01 Eylül 2013): 59-90. https://izlik.org/JA24SH97ZH.
JAMA
1.Yılmaz A. 1930’lu Yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi), İktisadi Kriz Ve Küçük Esnaf. Recent Period Turkish Studies. 2013;11:59–90.
MLA
Yılmaz, Alper. “1930’lu Yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi), İktisadi Kriz Ve Küçük Esnaf”. Recent Period Turkish Studies, c. 11, sy 21, Eylül 2013, ss. 59-90, https://izlik.org/JA24SH97ZH.
Vancouver
1.Alper Yılmaz. 1930’lu Yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi), İktisadi Kriz Ve Küçük Esnaf. Recent Period Turkish Studies [Internet]. 01 Eylül 2013;11(21):59-90. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24SH97ZH