TR
EN
Sanal Alemin Yeni Sakinleri Sosyal Medya Dilencileri: “İlgi dilencileri” üzerine bir inceleme
Öz
Dilenciliğin sosyal medyada sürdürülen hali olarak yorumlayabileceğimiz sosyal medya dilenciliği “sosyal medya dilencisi" şeklinde tanımlayabileceğimiz yeni kullanıcı profillerinin yaşamlarımıza dahil olmasıyla sonuçlanmıştır. Sosyal medyada farklı amaçlar ve motivasyonlar çerçevesinde dilenen pek çok farklı sosyal medya dilencisi olduğu görülmüş, bu çalışma ise ilgi ve dikkat çekme istekleriyle ön plana çıkan İlgi dilencilerini odağına almıştır. Çeşitli stratejilerle muhataplarının ilgisini çekerek birtakım ödüller peşinde koşan bu yeni tip dilencilere dair kavrayışımızın oldukça sınırlı oluşu bu kullanıcıların daha detaylı bir şekilde ele alınmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu bağlamda Instagram ve Twitter’de yer alan iletilerde ilgi dilenme amacının ön planda olduğu 47 adet gönderi görseli analiz birimi olarak belirlenmiş ve kullanıcıların ortaya koydukları performanslar Goffman’ın benlik sunumu terminolojisinin temel kavramları bağlamında incelenmiştir. Keşfedici nitelikte bir araştırma olarak tasarlanan bu çalışmada seçilen gönderi görsellerinin çözümlenmesinde içerik analizi yönteminden faydalanılmıştır. Böylelikle İlgi dilencilerinin benlik sunumlarını nasıl gerçekleştirdikleri, performanslarında ne tarz stratejilere başvurdukları, oluşturdukları metin kompozisyonlarında nasıl bir dil ve üslup kullandıkları, vitrin bölgesinde denetimi nasıl sağladıkları gibi önemli noktalar açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. İlgi dilencisi olarak nitelediğimiz kullanıcıların ortak özellikleri ve profillerinin tespiti karşı karşıya kaldığımız yeni dilenci profillerini tanımamız ve daha güvenli bir sosyal medya deneyimi yaşamamız açısından değerli görülmüştür. Bu çalışmada ortaya konacak bulgular aracılığıyla ise sosyal medya dilenciliği ile ilgili literatüre katkı konması hedeflenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alabi, O., Tshotsho, B., Cekiso, M., ve Landa, N. (2017). An Examination of Emotive Style in Online Begging Discourse. Gender and Behaviour, 15(2), 8631-8641
- Altunışık R., Coşkun R., Bayraktaroğlu S. ve Yıldırım E. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı, Geliştirilmiş 6. Baskı, Sakarya Yayıncılık. İstanbul
- Boz, N. (2012). Yeni İletişim Ortamlarında Dijital Kimlik ve Benlik Sunumu. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
- Çalışır, G. ve Çakıcı, F. (2015). Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Sosyal Medyada Kurulan Benlik İnşasının Temsili. Turkish Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. 10(10), 267-290.
- Çalışkan, M. Ve Mencik, Y. (2015). Değişen Dünyanın Yeniz Yüzü: Sosyal Medya. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, (50), 254-277.
- Gedikoğlu, E., Özşirin, S. ve Oğuş, K. (2019). Sosyal Medya Dilenciliği: Sosyal Medya Mecralarında Sosyal Normların Dejenerasyonu. 6. Uluslararası İletişim Günleri Dijital Dönüşüm Sempozyum Bildiri Kitabı. (içinde: 227-254). Üsküdar Üniversitesi.
- Goffman, E. (2014). Günlük Yaşamda Benliğin Sunumu (çev: Barış Cezar). 3. Basım. Metis Yayınları. İstanbul.
- Görgün, M. (2017). Küreselleşme Sürecinde Göçmen İlişkileri Ağının Önemi Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(Göç Özel Sayısı), 1317-1327.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi
8 Eylül 2022
Kabul Tarihi
28 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 2
APA
Yaşar, C., & Özsöz, C. (2022). Sanal Alemin Yeni Sakinleri Sosyal Medya Dilencileri: “İlgi dilencileri” üzerine bir inceleme. İzmir Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2), 106-122. https://doi.org/10.47899/ijss.1172832
AMA
1.Yaşar C, Özsöz C. Sanal Alemin Yeni Sakinleri Sosyal Medya Dilencileri: “İlgi dilencileri” üzerine bir inceleme. İzmir Sosyal Bilimler Dergisi. 2022;4(2):106-122. doi:10.47899/ijss.1172832
Chicago
Yaşar, Ceylan, ve Cihad Özsöz. 2022. “Sanal Alemin Yeni Sakinleri Sosyal Medya Dilencileri: ‘İlgi dilencileri’ üzerine bir inceleme”. İzmir Sosyal Bilimler Dergisi 4 (2): 106-22. https://doi.org/10.47899/ijss.1172832.
EndNote
Yaşar C, Özsöz C (01 Aralık 2022) Sanal Alemin Yeni Sakinleri Sosyal Medya Dilencileri: “İlgi dilencileri” üzerine bir inceleme. İzmir Sosyal Bilimler Dergisi 4 2 106–122.
IEEE
[1]C. Yaşar ve C. Özsöz, “Sanal Alemin Yeni Sakinleri Sosyal Medya Dilencileri: ‘İlgi dilencileri’ üzerine bir inceleme”, İzmir Sosyal Bilimler Dergisi, c. 4, sy 2, ss. 106–122, Ara. 2022, doi: 10.47899/ijss.1172832.
ISNAD
Yaşar, Ceylan - Özsöz, Cihad. “Sanal Alemin Yeni Sakinleri Sosyal Medya Dilencileri: ‘İlgi dilencileri’ üzerine bir inceleme”. İzmir Sosyal Bilimler Dergisi 4/2 (01 Aralık 2022): 106-122. https://doi.org/10.47899/ijss.1172832.
JAMA
1.Yaşar C, Özsöz C. Sanal Alemin Yeni Sakinleri Sosyal Medya Dilencileri: “İlgi dilencileri” üzerine bir inceleme. İzmir Sosyal Bilimler Dergisi. 2022;4:106–122.
MLA
Yaşar, Ceylan, ve Cihad Özsöz. “Sanal Alemin Yeni Sakinleri Sosyal Medya Dilencileri: ‘İlgi dilencileri’ üzerine bir inceleme”. İzmir Sosyal Bilimler Dergisi, c. 4, sy 2, Aralık 2022, ss. 106-22, doi:10.47899/ijss.1172832.
Vancouver
1.Ceylan Yaşar, Cihad Özsöz. Sanal Alemin Yeni Sakinleri Sosyal Medya Dilencileri: “İlgi dilencileri” üzerine bir inceleme. İzmir Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Aralık 2022;4(2):106-22. doi:10.47899/ijss.1172832