Kayıt dışı gıda üretimi, gıda güvenliğini tehdit eden en önemli problemlerin başında gelmektedir. Yasalar gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için asıl sorumluluğu üreticiye yüklerken, devlet de bu alanda denetimler yapmak ve gıda güvenliğine uyulmaması durumunda cezai yaptırımlar uygulamakla görevlidir. Ancak halkın alım gücünün düşmesi ve artan gıda fiyatları, kayıt dışı gıda üretimini artırmaktadır. Gıda güvenliğine önem vermeden kayıt dışı olarak yapılan gıda üretimi, halk sağlığını tehdit etmektedir. Bu derleme çalışmasında gıda güvenliği konusu ve bir gıda güvenliği problemi olan kayıt dışı gıda üretimi konusu incelenmiştir. Çalışma sonucunda halkın kayıt dışı gıda üretimi yapan işletmelerden alışveriş yapmaması için bilinçlendirilmesi, alım gücünün artırılması ve gıda fiyatlarının düşmesini sağlayacak önlemlerin alınması gerektiği önerilmiştir.
Informal food production is one of the most important problems that threaten food security. While the law puts the main responsibility to ensure food safety to the producer, the state is responsible for conducting inspections in this area and applying criminal sanctions if food safety is not observed. However, the low purchasing power of the people and increasing food prices increase the informal food production. Informal food production without regard to food safety threatens public health. In this review study, the issue of food safety and the issue of informal food production, which is a food safety problem, are examined. As a result of the study, it has been suggested that awareness should be raised so that people does not shop from the companies that produce informal food, that purchasing power should be increased and that the food prices should be lowered.
Keywords: Food, food production, food safety, informal food production.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarım Politikaları |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 1 |