Derleme

Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi

Cilt: 2 Sayı: 2 11 Eylül 2020
PDF İndir

Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi

Öz

Dünyada kullanılan enerjinin %80’inden fazlası kömür, doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtlardan karşılanmaktadır. Günümüzde artan enerji ihtiyacına bağlı olarak artan fosil yakıt kullanımı sera gazı emisyonu, asit yağmurları gibi olumsuz çevresel etkilere ve iklim değişikliklerine neden olmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan biyokütlenin çeşitli termokimyasal prosesler sonucunda elde edilen biyoyakıtlar, fosil yakıtlara alternatif olarak kabul edilmektedir. Biyoyakıt üretiminin fosil yakıtlara göre daha pahalı olması nedeniyle günümüzde uygun maliyetli teknolojilerin geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Önemli biyoyakıtlardan biri olan biyoetanol şeker, nişasta ve selüloz içeren biyokütlenin fermente edilmesiyle elde edilir. Biyoetanol yüksek oktan sayısına sahip olup mısır, patates, şeker kamışı, şeker pancarından fermantasyon (mayalanma) yoluyla üretilmektedir. Mısır, kolza tohumu vb. alternatifleri göz önünde bulundurulduğunda şeker pancarının (Beta vulgaris var. saccharifera) biyoyakıt için en verimli hammadde olması ile birlikte daha ekonomik olduğu bildirilmektedir. Ayrıca şeker pancarı, tahıl ve diğer selülozik bitkilere kıyasla direkt olarak fermente edilebilme avantajına da sahiptir. Şeker pancarı posası (SPP), şeker pancarından sükrozun ekstrakte edilmesiyle geriye kalan bitkisel materyaldir. Melas ise şekerin daha fazla ekstrakte edilemediği şeker pancarı şurubudur. SPP’nin ve melasın biyoetanol elde edilmesinde kullanımı çevresel atığın değerlendirilmesi açısından önemlidir. SPP ve melasın karıştırmalı biyoreaktör tanklarında Saccharomyces cerevisiae ve çeşitli mikroorganizmalar ile fermantasyonu sonucunda etanol elde edilir. Gerçekleşen fermentasyon sonrasında oluşan etanolü saflaştırmak ve konsantrasyonunu artırmak için distilasyon ve susuzlaştırma işlemi uygulanmaktadır. Saflaştırma işlemiyle CO2, yan ürünler ve daha sonra çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere biyoetanol elde edilmektedir. Bu derleme çalışmasında şeker pancarı ve SPP’den biyoyakıt olarak birçok avantajı bulunan biyoetanol üretim prosesi, fermentasyon işlemi ve endüstrideki önemi konularına değinilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbas, M. Y., & Stark, B. C. (2016). Recent trends in bioethanol production from food processing byproducts. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology, 43(11), 1593–1609. https://doi.org/10.1007/s10295-016-1821-z
  2. Altunbay, Ş.G., Kangal, A., Gürel, S., (2016). Şeker Pancarından Biyoetanol Üretimi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25: 334-339.
  3. Anonim, (2019a). Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Sektör Raporu 2018, Mayıs-2019. https://www.turkseker.gov.tr/data/dokumanlar/2018_Sektor_Raporu.pdf Son Erişim Tarihi: 29.05.2020
  4. Anonim, (2019b). https://www.nordzucker.com/en/business/bioethanol/wide-range-of-applications.html Son Erişim Tarihi: 29.05.2020
  5. Anonim, (2020a). Konya Şeker Biyoetanol Üretim Tesisi Bilgileri http://konyaseker.com.tr/tr/icerik/detay/2085/biyoetanol-uretim-tesisi, Son Erişim Tarihi: 29.05.2020
  6. Anonim (2020b). When will fossil fuels run out? https://www.WIricity.co.uk/ Son Erişim Tarihi: 29.05.2020
  7. Araújo, W. A. (2016). Ethanol Industry: Surpassing Uncertainties and Looking Forward. Sergio L. M. S., Luís A. B. C., José M. F. J., Sergio C. T., & Maria da Graça D. F (Eds.), Global Bioethanol: içinde (pp. 1-33). Academic Press.
  8. Balat, M. & Balat, M. (2009). Political, economic and environmental impacts of biomass-based hydrogen. International Journal of Hydrogen Energy, 34:3589-3603. doi:10.1016/j.ijhydene.2009.02.067.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

11 Eylül 2020

Gönderilme Tarihi

26 Haziran 2020

Kabul Tarihi

17 Ağustos 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Güneş, Z., Kırtıl, H. E., Küçükata, Y. Ş., & Toprak, B. (2020). Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2(2), 16-24. https://izlik.org/JA32ZY72XH
AMA
1.Güneş Z, Kırtıl HE, Küçükata YŞ, Toprak B. Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi. İZÜFBED. 2020;2(2):16-24. https://izlik.org/JA32ZY72XH
Chicago
Güneş, Zeynep, Hatice Ebrar Kırtıl, Yasemin Şefika Küçükata, ve Biset Toprak. 2020. “Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi”. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2 (2): 16-24. https://izlik.org/JA32ZY72XH.
EndNote
Güneş Z, Kırtıl HE, Küçükata YŞ, Toprak B (01 Eylül 2020) Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2 2 16–24.
IEEE
[1]Z. Güneş, H. E. Kırtıl, Y. Ş. Küçükata, ve B. Toprak, “Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi”, İZÜFBED, c. 2, sy 2, ss. 16–24, Eyl. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32ZY72XH
ISNAD
Güneş, Zeynep - Kırtıl, Hatice Ebrar - Küçükata, Yasemin Şefika - Toprak, Biset. “Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi”. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2/2 (01 Eylül 2020): 16-24. https://izlik.org/JA32ZY72XH.
JAMA
1.Güneş Z, Kırtıl HE, Küçükata YŞ, Toprak B. Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi. İZÜFBED. 2020;2:16–24.
MLA
Güneş, Zeynep, vd. “Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi”. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 2, sy 2, Eylül 2020, ss. 16-24, https://izlik.org/JA32ZY72XH.
Vancouver
1.Zeynep Güneş, Hatice Ebrar Kırtıl, Yasemin Şefika Küçükata, Biset Toprak. Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi. İZÜFBED [Internet]. 01 Eylül 2020;2(2):16-24. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32ZY72XH