Irritable
bowel syndrome (IBS) is a functional bowel disease characterized by a change in
intestinal motility, the cause of which is unknown. The incidence of IBS in
societies varies between 10-25%. IBS, which is not a life-threatening disease,
has many symptoms, such as abdominal pain or discomfort in the abdomen,
diarrhea, constipation and bloating, which significantly affect the quality of
life. Since IBS is idiopathic, treatment with IBS is designed to alleviate
symptoms. All these symptoms, which greatly affect the quality of life, can be
exacerbated or diminished depending on the individual's eating habits. In this
review, it is aimed to provide an overview of nutritional therapy and current
nutritional therapy approaches in irritable bowel syndrome. For this purpose,
the efficacy of FODMAPs diet, vitamin D, prebiotic and probiotic supplements in
IBS nutritional therapy was investigated.
Irritable Bowel Syndrome, Nutrition, FODMAPs, Vitamin D, Prebiotics and Probiotics
İrritable bağırsak sendromu (İBS) nedeni bilinmeyen, bağırsak hareketlerinde değişiklik ile karakterize fonksiyonel bir bağırsak hastalığıdır. İBS’nin toplumlarda görülme sıklığı %10-25 arasında değişiklik göstermektedir. Hayatı tehdit edici bir hastalık olmayan İBS’nin hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyen karın ağrısı veya karında rahatsızlık hissi, ishal, kabızlık ve şişkinlik gibi birçok semptomu bulunmaktadır. İBS’nin idiyopatik olması sebebiyle İBS tedavisi semptomları hafifletmeye yönelik olarak yapılmaktadır. Hayat kalitesini büyük ölçüde etkileyen tüm bu semptomlar bireyin beslenme alışkanlıklarına göre şiddetlenebilmekte veya hafifleyebilmektedir. Bu derlemede, irritable bağırsak sendromunda beslenme tedavisinin öneminin ve güncel beslenme tedavisi yaklaşımlarının ortaya konması amaçlanmaktadır. Bu amaçla İBS beslenme tedavisinde FODMAPs diyeti, D vitamini, prebiyotik ve probiyotik takviyelerinin etkinliği incelenmiştir.
Irritable Bağırsek Sendromu, Beslenme, FODMAPs, D vitamini, Prebiyotikler ve Probiyotikler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 13 Mart 2019 |
Başvuru Tarihi | 25 Ekim 2018 |
Kabul Tarihi | 7 Şubat 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 1, Sayı 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.