Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Renewable Energy Applications Around Eğirdir Lake

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 2, 112 - 122, 31.08.2021
https://doi.org/10.47769/izufbed.775982

Öz

It was aimed to put forward a useful study for Eğirdir district of Isparta province by making use of renewable solar energy and wind energy. The most unique point of the project is the positioning of the wind turbine and solar panels in the lake. As a result of the application, it is aimed to increase the sustainability of the region in terms of economy and environment. In this study, it is aimed to have a guiding content for implementation. Information about Eğirdir and the lake was collected through a literature review. People who are knowledgeable about the region were consulted and an interview was held. The points of the project that can create sensitivity for the region have been determined. Security issues were addressed at the point of project implementation. It is learned that Eğirdir is a registered Cittaslow city. Priority was given not to have an adverse effect on the registered properties of the city. As a result of the interview; Specific information about the lake has been accessed. Wind and temperature data were taken for Eğirdir from the General Directorate of Meteorology. The safety of the panels and turbines that are planned to be placed in the lake, the security systems developed for fish farms are considered. The information we obtain ensures that certain points are formed in the progress of the project. The fact that Bedre, which is connected to Eğirdir, does not receive a dark wave has enabled it to be selected as a suitable place for solar panels. In the light of the data received from the General Directorate of Meteorology, appropriate wind turbine and solar panel mechanisms were selected. Both environmental safety and the safety of panels and turbines were taken into account at the point of implementation. Renewable energy efficiency of Eğirdir is put forward with this project and a method is provided to benefit.

Kaynakça

  • Aksu, H. H. (2011). Eğirdir ve beyşehir gölü havzası tektoniğinin jeofizik çalışmalarla yorumlanması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Tezi, Isparta, Türkiye.

Eğirdir Gölü Çevresinde Yenilenebilir Enerji Uygulamaları

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 2, 112 - 122, 31.08.2021
https://doi.org/10.47769/izufbed.775982

Öz

Yenilenebilir güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinden faydalanarak Isparta ili Eğirdir ilçesi için faydalı bir çalışma oluşturulması amaçlanmıştır. Rüzgar türbini ve güneş panellerini göl içerisinde konumlandırılmak istenmesi projenin en özgün noktasını oluşturmuştur. Uygulama neticesinde, bölgenin ekonomik ve çevre bakımından sürdürülebilirliğinin arttırılması hedeflenmiştir. Bu çalışma, içeriği dolayısıyla uygulamaya yönelik yol gösterici bir rehber olması düşünülmüştür. Eğirdir ve Eğirdir Gölü hakkında literatür taramasıyla bilgi toplanmıştır. Bölge hakkında bilgili kişilere danışılmış ve bir röportaj gerçekleştirilmiştir. Projenin bölge için hassasiyet oluşturabilecek noktaları belirlenmiştir. Projenin uygulanması noktasında güvenlik konuları ele alınmıştır. Eğirdir’in bir tescilli bir Cittaslow kenti olduğu öğrenilmiştir. Kentin sahip olduğu tescilli özelliklerine aksi yönde bir etki oluşturmamasına öncelik verilmiştir. Yapılan röportaj neticesinde; göl hakkında spesifik bilgilere erişilmiştir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden Eğirdir için rüzgar ve sıcaklık verileri alınmıştır. Göle yerleştirilmesi düşünülen panellerin ve türbinlerin güvenliği, balık çiftlikleri için geliştirilen güvenlik sistemlerinden faydalanması düşünülmüştür. Elde ettiğimiz bilgiler, projenin ilerleyişinde belirli noktalar oluşmasını sağlamıştır. Eğirdir’e bağlı Bedre Koyu’nun dalga almayan bir bölge olması, güneş panelleri için uygun bir yer olarak seçilmesini olanak sağlamıştır. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan veriler ışığında uygun rüzgar türbini ve güneş paneli mekanizmalarının seçimleri yapılmıştır. Uygulamaya geçilmesi noktasında, hem çevre güvenliği hem de panellerin ve türbinlerin güvenlikleri göz önünde bulundurulmuştur. Eğirdir’in sahip olduğu düşünülen yenilenebilir enerji verimliliği, bu proje ile ortaya çıkartılmış ve fayda sağlanması için bir yöntem sunulmuştur.

Destekleyen Kurum

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi

Teşekkür

Araştırma sürecinde, kapsamlı meteorolojik verilerini paylaşan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne, tecrübelerini içtenlikle aktaran Muharrem Yıldırım’a, araştırmalarından faydalandığımız bilim insanlarına teşekkürlerimizi sunarız.

Kaynakça

  • Aksu, H. H. (2011). Eğirdir ve beyşehir gölü havzası tektoniğinin jeofizik çalışmalarla yorumlanması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Tezi, Isparta, Türkiye.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Salih Özaltın 0000-0002-4973-1264

Ahmet Korhan Binark 0000-0001-7504-7127

Yayımlanma Tarihi 31 Ağustos 2021
Gönderilme Tarihi 30 Temmuz 2020
Kabul Tarihi 10 Şubat 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özaltın, S., & Binark, A. K. (2021). Eğirdir Gölü Çevresinde Yenilenebilir Enerji Uygulamaları. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 112-122. https://doi.org/10.47769/izufbed.775982

20503

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.