Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Fatih Başakşehir Muhafazakâr Mahallede İktidar ve Dönüşen Habitus, İrfan Özet, İstanbul: İletişim Yayınları, 2020, 354 sayfa.

Yıl 2024, Cilt: 8 Sayı: 2, 274 - 282, 15.12.2024

Öz

Bu eserde; Türkiye’nin yakın tarihine bakıldığında 1990’lı yıllara kadar laik seküler egemen güçlerce çepere itilmiş olan muhafazakâr kesimin son dönemlerde değişen güç dengeleri sonucunda çeperden merkeze doğru ilerleyen habitus dönüşümü ele alınmıştır. Ülkemizin en büyük metropolü olan İstanbul’da bulunan Fatih ve Başakşehir semtleri, muhafazakârların habitus dönüşümü için seçilen bir habitat örneğidir. Eserde sosyolojik olarak yaşanan bu dönüşüm, Weber’in “sosyal kapanma” ve Bourdieu’nun “habitus dönüşümü” ve Frank Parkin’in perspektifiyle ele aldığı “kapanma” görüşleri ışığında ele alınmıştır. 1950 sonrası yaşanan göçler sonucunda kent merkezlerinde yaşanan dayanışmacı kapanma pratikleri derinlemesine yapılan görüşmeler ve gözlemlerle analiz edilerek desteklenmiştir. Nitel yöntemler kullanılarak karşılaştırmalı bir saha araştırmasına yer verilmiştir. Sonuç olarak habitus dönüşümünün en belirgin göstergesi olan dışlayıcı kapanmanın sınıfsal ve kültürel düzeyde artan bir ivmeye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Etik Beyan

Etik kuralları ihlal etmediğimi beyan ederim

Fatih Başakşehir Power and Transforming Habitus in a Conservative Neighborhood. İrfan Özet, İstanbul: İletişim Publication, 2020, 354 page.

Yıl 2024, Cilt: 8 Sayı: 2, 274 - 282, 15.12.2024

Öz

This work examines the habitus transformation of the conservative sector, which was pushed to the periphery by the secular dominant forces until the 1990s, from the periphery to the center as a result of the changing balance of power in Turkey's recent history. Fatih and Başakşehir districts in Istanbul, the largest metropolis of our country, is an example of a habitat chosen for the habitus transformation of conservatives. This sociological transformation is discussed in the light of Weber's “social closure” and Bourdieu's “habitus transformation” and Frank Parkin's perspective of “closure”. After 1950, solidaristic closure practices experienced in urban centers as a result of migration were analyzed and supported by in-depth interviews and observations. A comparative field research was conducted using qualitative methods. As a result, it has been determined that exclusionary closure, which is the most prominent indicator of habitus transformation, has an increasing momentum at the class and cultural level.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Sosyolojisi, Göç, Etnisite ve Çok Kültürlülük Sosyolojisi
Bölüm Kitap Değerlendirme
Yazarlar

İsmail Zeyrek 0000-0002-8127-3646

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 13 Ekim 2024
Kabul Tarihi 13 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Zeyrek, İsmail. “ 354 Sayfa”. Journal of Analytic Divinity 8/2 (Aralık 2024), 274-282.

· JAD, bilgiyi genişletmek ve geliştirmek için tamamen Açık Erişim Dergi Politikasını kabul eder.

· Adres: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Esenboğa Yerleşkesi Çubuk/Ankara