Derleme

Türkiye’nin Doğu Karadeniz Kıyılarında Deniz Kafeslerinde Balık Yetiştiriciliği Potansiyeli ve Sürdürülebilir Çevre

Cilt: 8 Sayı: 4 31 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

Türkiye’nin Doğu Karadeniz Kıyılarında Deniz Kafeslerinde Balık Yetiştiriciliği Potansiyeli ve Sürdürülebilir Çevre

Öz

Bu çalışmada Türkiye ihracatında gittikçe önemi ve payı artan su ürünleri yetiştiriciliği üretiminin Doğu Karadeniz kıyıları açısından bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Deniz ve iç sularda insan etkileri neticesinde kendini gösteren su kirliliği ve aşırı ve/veya illegal avcılık yanında son yıllarda ortaya çıkan ekolojik problemler (egzotik tür girişi, küresel iklim değişimi nedeniyle su sıcaklığında artış ve tür çeşitliliğinde azalma) sebebiyle avcılık yoluyla su ürünleri üretiminde önemli düşüşler olmaktadır. Buna karşıt olarak ise kültür yoluyla su ürünleri üretiminde yıllar itibariyle gelişmeler yaşanmaktadır. Özellikle gıda arzında sorunların çıktığı son yıllarda sağlıklı bir besin olan balık etinin öneminin artması baraj göllerinde ve denizlerde kafeslerde balık yetiştiriciliğine olan ilgiyi oldukça artırmıştır. Bu sebeple bu çalışmada Rize kıyılarında deniz kafeslerinde balık yetiştiriciliği konusu özelinde ortaya çıkan sorunlar ve bölgesel kültür balıkçılığı faaliyetleriyle ilişkileri tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Rize , kültür balıkçılığı , Doğu Karadeniz , deniz kafesleri

Kaynakça

  1. Altınok, İ., Balta, F., Capkin, E. &Kayış, S. (2007). Disease of rainbow trout caused by Pseudomonas lutela. Aquaculture, 273, 393-397.
  2. Altinok, I., Ozturk RC. & Ture M. (2022). NGS analysis revealed that Lactococcus garvieae Lg-Per was Lactococcus petauri in Türkiye. Jurnal of Fish Diseases, 45,1839-1843.
  3. Anonim. (2010). Su Ürünleri Yetiştiricilik İşletmelerinin Denizel Ekosisteme olan Etkilerinin Belirlenmesi, Proje Sonuç Raporu, TÜBİTAK KAMAG-1007 Programı, TÜBİTAK YDABAG-106G094, Ankara.
  4. Anonim. (2011). İhbarı mecburi hayvan hastalıkları ve bildirimine ilişkin yönetmelik. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı. https://www.resmigazete.gov.tr/ eskiler/2011/01/20110122-4.htm.
  5. Anonim. (2020). Denizlerde Faaliyet Gösteren Balik Çiftliklerinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği, Resmi Gazete-31288, 28 Ekim 2020, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara.
  6. Anonim. (2023). Su Ürünleri İstatistikleri, Su Ürünleri Haber Bülteni. Türlkiye İstatistik Kurumu, 20023. SAYI 49678
  7. Balta F. & Çağırgan H., 2007. Levrek’lerde (Dicentrarchus labrax L.,1758) sağaltım sonrası oksitetrasiklinin kas ve derideki rezidüsünün belirlenmesi. EÜ Su Ürünleri Dergisi, 24 (1-2), 173-178.
  8. Balta, F. & Çağırgan, H. (1998). Kültürü yapılan alabalıklarda (Oncorhynchus mykiss) görülen Flexibacter columnaris enfeksiyonu. III. Doğuanadolu Su Ürünleri Sempozyumu, 10-12 Haziran; Erzurum.
  9. Balta, F. & Dengiz Balta, Z. (2016). Deniz suyuna transfer edilen gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavrularında görülen vibrio enfeksiyonu ve tedavisi. Journal of Anatolian Environmental & Animal Sciences, 1(1), 14-20. DOI: 10.35229/jaes.272222
  10. Balta, F. & Dengiz Balta, Z. (2017). Doğu Karadeniz’de yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalıkları (Oncorhynchus mykiss)’ndan izole edilen Vibrio anguillarum suşlarının serotiplendirilmesi, genetik karakterizasyonu ve antimikrobiyal duyarlılığının belirlenmesi. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 64(4), 321-328.

Kaynak Göster

APA
Verep, B., & Balta, F. (2023). Türkiye’nin Doğu Karadeniz Kıyılarında Deniz Kafeslerinde Balık Yetiştiriciliği Potansiyeli ve Sürdürülebilir Çevre. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 8(4), 679-690. https://doi.org/10.35229/jaes.1388002