Araştırma Makalesi

Biyopestisit Emamektin Benzoat’ın Toprak Azot Mineralizasyonuna Etkileri

Cilt: 4 Sayı: 3 30 Aralık 2019
PDF İndir
EN TR

Biyopestisit Emamektin Benzoat’ın Toprak Azot Mineralizasyonuna Etkileri

Öz

Pestisitler toprakta biyokimyasal süreçlerde görev alan mikroorganizmaları ve aktivitelerini doğrudan etkileyerek toprak verimliliğini bozmaktadır. Pestisitlerin topraktaki davranışlarını anlamak için toprak mikroflorası ile topraktaki mikrobiyal olaylara etkisini araştırmak gereklidir. Bu çalışmada, farklı sıcaklık ve nem koşullarında bir insektisit olan emamektin benzoat’ın toprak azot mineralizasyonuna etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, emamektin benzoat’ın tavsiye edilen dozu (TD) ile 2 (TD×2) ve 4 (TD×4) katı tarla kapasitesinin %40 (TK40), %60 (TK60) ve %80’i (TK80) oranlarında nemlendirilen topraklara karıştırılarak 28°C ve 32°C’de 30 gün inkübe edilmiştir. İnkübasyonun 3., 15. ve 30. günlerinde toprakların azot mineralizasyonları ile oranları belirlenmiştir. Toprakların azot mineralizasyonu emamektin benzoat uygulaması ile azalmıştır (Kontrol>TD>TD×2>TD×4). Genel olarak kontrol uygulamasına göre mineralizasyondaki azalışlar TD dozunda istatistiksel olarak önemsiz iken TD×2 ve TD×4 dozlarında önemli düzeydedir (P<0.05). İnkübasyon süresi (3.gün<15.gün<30.gün), sıcaklık (28°C<32°C) ve nem (TK40<TK60<TK80) arttıkça genelde toprak azot mineralizasyon oranları artmıştır. En düşük azot mineralizasyon oranı %1.07 (TD×4, 28°C, TK40) iken en yüksek oran %4.70 (Kontrol, TK80, 32°C) olarak belirlenmiştir. Emamektin benzoat, her iki sıcaklıkta azot mineralizasyonuna benzer etki gösterirken düşük toprak neminde olumsuz etkisi artmıştır. Sonuç olarak, farklı sıcaklık ve nem koşullarında emamektin benzoat’ın TD×2 ve TD×4 uygulaması ile mineralizasyonda rol oynayan mikroorganizmaların inhibisyonu sonucu azot mineralleşme oranının azaldığı ve emamektinin inhibisyon etkisinin zamana bağlı olarak azalma eğiliminde olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Emamektin benzoat,azot mineralizasyonu,pestisit,toksisite

Kaynakça

  1. Bouyoucos, G.S. (1951). A recalibration of the hydrometer for mohing mechanical analysis of soil. Agronomy Journal, 43, 434-438.
  2. Bremner, J.M. (1965). Total nitrogen. In: Black C.A. (Ed). Methods of soil analysis. Part 2, Agronomy 9, American Society of Agronomy Inc., Madison, Wisconsin, USA. 1149-1178p.
  3. Cáceres, T.P., He, W., Megharaj, M. & Naidu, R. (2009). Effect of insecticide fenamiphos on soil microbial activities in Australian and Ecuadorean soils. Journal of Environmental Science and Health, Part B, 44(1), 13–17.
  4. Cheng, X.K., Liu, X.M., Wang, H.Y., Ji, X., Wang, K., Wei, M. & Qiao, K. (2015). Effect of emamectin benzoate on root–knot nematodes and tomato yield. Plos One, 10(10), e0141235. Doi:/10.1371/journal.pone.0141235.
  5. Chukwudebe, A.C., Atkins, R.H. & Wislocki, P.G. (1997). Metabolic fate of emamectin benzoate in soil. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45, 4137–4146.
  6. Celik, I. Gunal, H., Acar, M., Acır, N., Bereket Barut, Z. & Budak, M. (2019). Strategic tillage may sustain the benefits of long-term no-till in a vertisol under Mediterranean climate. Soil and Tillage Research, 185, 17-28.
  7. Das, A.C. & Mukherjee, D. (2000). Influence of insecticides on microbial transformation of nitrogen and phosphorus in typic orchraqualf soil, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48, 3728–3732.
  8. Das, R., Das, S.J. & Das, A.C. (2016). Effect of synthetic pyrethroid insecticides on N2-fixation and its mineralization in tea soil. European Journal of Soil Biology, 74, 9–15.
  9. Demiralay, I. (1993). Toprak fiziksel analizleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No: 143, Erzurum, 78-89s.
  10. Domergue, M. (2001). Impact du réchauffement climatique sur le parcours phénologique d‘espèces/variétés dans la vallée du Rhône. Mémoire ESITPA, travail effectué à l‘unité CSE de l‘INRA d‘Avignon. Avignon-France, 72p.

Kaynak Göster

APA
Cenkseven, Ş., Koçak, B., Kızıldağ, N., Aka Sağlıker, H., & Darıcı, C. (2019). Biyopestisit Emamektin Benzoat’ın Toprak Azot Mineralizasyonuna Etkileri. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 4(3), 441-446. https://doi.org/10.35229/jaes.606181