Bu araştırma, Fırat Üniversitesi’nde farklı bilim alanlarında öğrenim gören öğrencilerin balık tüketim alışkanlıkları ve tercihlerini belirlemek amacıyla, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 950 üniversite öğrencisi üzerinde anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin, %25,3’ü sosyal bilimler, %25,8’i fen ve mühendislik, %24,2’si sağlık ve %27,4’ü eğitim alanında öğrenim gören öğrencilerden oluşmuştur. Ankete katılan öğrencilerin et türü tercihleri sırasıyla; %35,6 tavuk etini, %33,9 kırmızı eti, %23,5 hem kırmızı hem de beyaz eti ve %7,1 ile balık eti olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların balığı tercih etme nedeni %28’i besleyici ve sağlıklı beslenmede önemli ve %16,1’inin ise aileden gelme alışkanlıktan dolayı olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların, %40,7’si ayda bir, %19,9’u haftada bir-iki kez, %14,6 ‘sı yılda bir ya da üç kez balık eti tükettikleri saptanmıştır. Öğrencilerin %26,8’i konserve balık ürünlerini tercih ettiklerini, %34’ü ise işlenmiş balık ürünlerini hiç tercih etmediklerini bildirilmiştir. Öğrenim gruplarına göre, sosyal bilimler alanında eğitim alan öğrencilerin %42,5’i, fen ve mühendislik alanında eğitim alan öğrencilerin %34,3’ü, sağlık alanında eğitim alan öğrencilerin %44,8’i ve eğitim alanında öğrenim gören öğrencilerin %41,7’sinin balığı ayda bir kez tükettikleri saptanmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 10 Temmuz 2020 |
Kabul Tarihi | 12 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |