In this study, it was aimed to determine the ecological characteristics of the green algae Ulva intestinalis and the change in nutrient composition. The study material was collected seasonally from four different locations along the coast of Sinop. At the end of the analysis, statistically significant differences (P<0.05) were found between seasons and stations, and a significant increase was observed in winter protein values (11.63±2.30%) compared to other seasons. In U. intestinalis, 71.25%±1.13% carbohydrate was detected, followed by 20.50±0.16% ash, 7.82±1.16% protein and 0.44±0.04% fat detected. According to the correlation analysis between the physicochemical parameters of sea water and the nutritional composition of U. intestinalis, a positive correlation was observed between the pH and protein values only in summer. In addition, a negative correlation was found between pH and carbohydrate value throughout the year. It is believed that the data obtained as a result of this study will be an important data source in determining the most useful periods of U. intestinalis.
Bu çalışmada, yeşil alglerden Ulva intestinalis türünün ekolojik özellikleri ile besin kompozisyonundaki değişimin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyali Sinop kıyıları boyunca seçilen dört farklı noktadan mevsimsel olarak toplanmıştır. Yapılan analizler sonunda mevsimler ve istasyonlar arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar (P<0,05) tespit edilmiş olup, kış mevsimi protein değerlerinde (%11,63±2,30) diğer mevsimlere göre belirgin artış gözlenmiştir. U. intestinalis türünde %71,25±1,13 oranında karbohidrat tespit edilirken bunu %20,50±0,16 ile kül, %7,82±1,16 ile protein ve %0,44±0,04 ile yağın izlediği saptanmıştır. Deniz suyunun fizikokimyasal parametreleri ile U. intestinalis türünün besin kompozisyonunu arasında yapılan korelasyon analizine göre sadece yaz mevsiminde pH ile protein değerleri arasında pozitif bir korelasyon görülmüştür. Bunun yanı sıra yıl boyunca pH ile karbohidrat değeri arasında negatif korelasyon tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin U. intestinalis türünün en kullanışlı dönemlerini tespit etmede önemli bir veri kaynağı olacağına inanılmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2022 |
Gönderilme Tarihi | 3 Haziran 2022 |
Kabul Tarihi | 16 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 3 |