Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Protection and Promotion of the Natural and Cultural Heritage of the Artvin Maden Village and Ecological Tourism

Yıl 2024, Cilt: 9 Sayı: 4, 776 - 784, 31.12.2024
https://doi.org/10.35229/jaes.1582936

Öz

Bazgiret Village, located in a mountainous area with an altitude of approximately 1900 m. in Şavşat district of Artvin province, has an important potential in terms of rural ecological tourism with its natural beauty, traditional socio-cultural lifestyle, local housing architecture and especially woodwork. The aim of the study is to determine and promote the unique natural, ecological and cultural values of this village, which is geographically close to the summit that is difficult to reach, and to reveal the urgent need for protection and sustainability of the natural heritage together with the existing problems. In this context, on-site observation, examination and photography methods were used to determine the data. In the research conducted; areas where natural and cultural activities can be carried out for a day, weekend or longer were determined for the purpose of hiking, seeing historical and cultural artifacts, observing wildlife and watching natural beauties, and photographing. In addition, various pollutions given to the environment by the solid wastes of visitors coming to this area were determined. It was observed that the wooden material was deteriorated due to environmental effects. It is mandatory to protect and restore the wooden structures. In order to provide balance in the relationship between nature and structure in the region in order to bring it to ecological tourism, In order to ensure the balance in the relationship between nature and building in the region, it is necessary to determine the design and implementation criteria, to make conservation zoning plans and to work in cooperation with the local administration and the public in order to provide ecological tourism.

Kaynakça

  • Akyol, C. (2020). Doğu Karadeniz turizminin geliştirilmesine yönelik bir araştırma: Artvin destinasyon örneği, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sakarya, Türkiye, 149 s.
  • Akyol, C., Güner, S., Oğan, Y., Aydın, E., vd. (2014). Kırsal alanların turizm potansiyelinin belirlenmesi-Artvin ili Arhavi ilçesi örneği. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(1), 249-271.
  • Albayrak, L. & Yılmaz, C. (2020). Kültürel miras bağlamında geleneksel kır mimarisinin yaşatılmasına bir örnek: Bahçeciler evi (Şavşat, Artvin). Ondokuzmayıs İnsan Bilimleri Dergisi, 1-2, Aralık, Samsun.
  • Albayrak, L. & Yılmaz, C. (2022). Artvin yaylacılık kültüründe kadının yeri ve yerel ekolojik bilgi. Türk Dünyası Araştırmaları, 130(257), 383-406.
  • Bayram, F. (2021). Çavdarhisar yerleşimi kültürel miras değerlerinin korunması ve tanıtılması açısından öğrencilerin farkındalığına ilişkin bir durum çalışması, Kütahya Çavdarhisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi örneği. Eskişehir Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eskişehir, Türkiye, 204 s.
  • Çorbacı, Ö.L., Oğuztürk, T., Oğuztürk, G.E., Üçok, M. & Aydın, F. (2022a). Diyarbakır Hz. Süleyman Camii’nin inanç turizmi açısından değerlendirilerek rekreasyonel olanaklarının belirlenmesi. Journal of Academic Tourism Studies, 2(2), 106-115.
  • Çorbacı, Ö.L., Oğuztürk, T., Oğuztürk, G.E., Üçok, M. & Aydın, F. (2022b). Doğal ve kültürel peyzaj değerinin turizm potansiyeline etkisi: Rize Ziraat/Botanik Çay Bahçesi örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, 12(1), 56-67.
  • Çorbacı, Ö.L. (2014). Doğal ve kültürel değerleri ile Amasra’nın peyzaj planlaması, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 456 s.
  • Dağdelen, Ö. & Çinbilgel, İ. (2022). Yerel halkın ekoturizme yönelik algısı ve tutumları: İbradı Örneği (Local people’s perception and attitudes towards ecotourism: The case of İbradı). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 10(4), 3262- 3286.
  • Doğanay, H., & Orhan, F. (2014). Şavşat’ta geleneksel köy meskenleri ve başlıca sorunları. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(1), 273-298.
  • Eruz, C. (2023). Natural heritages of the Southeast Black Sea Mountains: Agaçbaşı, Barma and Yılantaş High Altitude Peatlands, Trabzon, Türkiye. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 8(3).
  • Ergün, B. (2022). Ekoturizmde hizmet kalitesinin ölçülmesi: Gümüşhane örneği, Gümüşhane Üniversitesi. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gümüşhane, Türkiye, 116 s.
  • Gedikli, R. (1998). Kentlerde kişi başına düşmesi gereken yeşil alan büyüklüğünün değerlendirilmesinde kullanılabilecek matematiksel bir model önerisi: Trabzon örneği. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon, Türkiye, 205 s.
  • Gümüş, D., & Kishalı, E. (2018). Kırsal mirasın sürekliliği üzerine bir inceleme: Göynük Hisarözü köyü örneği. İdealkent, 9(25), 909-940.
  • Hacıoğlu, Y. (2019). Bir destinasyon olarak bilinen Artvin ilinin kırsal turizm potansiyelinin belirlenmesine yönelik bir çalışma. İstanbul Kültür Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul, Türkiye, 99s.
  • Kaypak, Ş. (2012). Ekolojik turizm ve sürdürülebilir kırsal kalkınma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(1), 11-29.
  • Kaypak, Ş. (2010). Ekolojik turizmin sürdürülebilirliği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 2(2), 93-114.
  • Keskin, M. A. (2022). Gelenekten geleceğe Artvin kültür turizminde İbrikli. Folklor Akademi Dergisi, 5(1), 141-152.
  • Kılıç Benzer, A. N. (2006). Bolu-Göynük ve yakın çevresi doğal ve kültürel kaynaklarının ekoturizm açısından değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 296 s.
  • Kuter, N. & Ünal, H.E. (2009). Sürdürülebilirlik kapsamında ekoturizmin çevresel, ekonomik ve sosyo-kültürel etkileri. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty, 9(2), 146-156.
  • Orhan, F. & Doğanay, H. (2017). Türkiye’nin sakin şehirlerinden biri olan Şavşat’ın turizm potansiyelinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (12), 303-326.
  • Orhan, F. (2014a). Kırsal turizm çekicilikleri yönünden Maden Köyü ve yaylası (Şavşat). Doğu Coğrafya Dergisi, 19(32), 101-122.
  • Orhan, F. (2014b). Şavşat’ın beşeri ve ekonomik coğrafyası. Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum, Türkiye, 465 s.
  • Tekin, M. & Kasalak, M. A. (2014). Ekoturizm girişimciliğinin bölgesel kalkınmadaki rolü. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (32), 129-136.
  • Tetik, N. (2012). Turist rehberlerinin ekoturizm alanındaki yeterlilikleri: Doğu Karadeniz Örneği. Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir, Türkiye, 419 s.
  • Tırnakçı, A. (2017). Kırsal peyzaj kimliğinin sürdürülebilirliği ve yavaş şehir (cittaslow) hareketi: Artvin-Şavşat Örneği, Paradoks: The Journal of Economics, Sociology ve Politics, 13(1).
  • Tosun, K.E. (2009). Sürdürülebilirlik olgusu ve kentsel yapıya etkileri, Sosyoloji ve Politika Dergisi (e- dergi), 10(2).
  • Tüfekçioğlu, A. (2024). Aydın Tüfekçioğlu fotoğraf arşivinden.
  • UNESCO. (1972). “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi”. 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı Resmî Gazete.
  • URL. 1. https://www.savsat.bel.tr/tr/koy/622affa52bf26b0 ea877ef4f/maden-koyu-bazgiret Erişim tarihi 19.09.2024
  • URL. 2. https://www.savsat.bel.tr/tr/p/62b30e923b092e0b d66f43b7/maden-bazgiret-koyu Erişim tarihi 19.09.2024

Artvin Maden Köyü’nün Doğal - Kültürel Mirasının Korunması, Tanıtılması ve Ekolojik Turizme Kazandırılması

Yıl 2024, Cilt: 9 Sayı: 4, 776 - 784, 31.12.2024
https://doi.org/10.35229/jaes.1582936

Öz

Artvin ilinin Şavşat ilçesinde yaklaşık 1900 m. yüksek rakımlı dağlık alandaki Bazgiret Köyü doğal güzelliği, geleneksel sosyo-kültürel yaşam tarzı, yerel konut mimarisi ve özellikle de ahşap işçiliğiyle kırsal ekolojik turizm açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Çalışmanın amacı, coğrafi konum olarak ulaşılması zor zirveye yakın bu köyün özgün doğal, ekolojik ve kültürel değerlerinin belirlenip tanıtımının yapılması, mevcut sorunlarla birlikte doğal mirasın acilen korunması ve sürdürülebilirliğin gerekliliğini ortaya koymaktır. Bu kapsamda, verilerin tespit edilmesi için yerinde yapılan gözlem, inceleme ve fotoğraflama yöntemlerinden yararlanılmıştır. Yapılan araştırmada; doğa yürüyüşü yapabilme, tarihi ve kültürel eserleri görebilme, yaban hayatı gözleme ve doğal güzellikleri seyredebilme, fotoğraflama amacıyla doğal ve kültürel etkinliklerin günübirlik, hafta sonu ya da daha uzun süreli gerçekleştirilebileceği alanlar tespit edilmiştir. Ayrıca, bu alana gelen ziyaretçilerin katı atıklarıyla çevreye verdikleri çeşitli kirlilikler belirlenmiştir. Ahşap malzemenin çevresel etkiler ile bozulmalara uğradığı gözlemlenmiştir. Ahşap yapıların korunarak restorasyonunun yapılması zorunludur. Ekolojik turizme kazandırılması amacıyla yöreye ait doğa ve yapı ilişkisindeki dengenin sağlanması amacıyla tasarım ve uygulama ölçütlerinin belirlenmesi, koruma amaçlı imar planlarının yapılması, yerel yönetim ve halk işbirliğiyle çalışılması gereklidir.

Kaynakça

  • Akyol, C. (2020). Doğu Karadeniz turizminin geliştirilmesine yönelik bir araştırma: Artvin destinasyon örneği, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sakarya, Türkiye, 149 s.
  • Akyol, C., Güner, S., Oğan, Y., Aydın, E., vd. (2014). Kırsal alanların turizm potansiyelinin belirlenmesi-Artvin ili Arhavi ilçesi örneği. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(1), 249-271.
  • Albayrak, L. & Yılmaz, C. (2020). Kültürel miras bağlamında geleneksel kır mimarisinin yaşatılmasına bir örnek: Bahçeciler evi (Şavşat, Artvin). Ondokuzmayıs İnsan Bilimleri Dergisi, 1-2, Aralık, Samsun.
  • Albayrak, L. & Yılmaz, C. (2022). Artvin yaylacılık kültüründe kadının yeri ve yerel ekolojik bilgi. Türk Dünyası Araştırmaları, 130(257), 383-406.
  • Bayram, F. (2021). Çavdarhisar yerleşimi kültürel miras değerlerinin korunması ve tanıtılması açısından öğrencilerin farkındalığına ilişkin bir durum çalışması, Kütahya Çavdarhisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi örneği. Eskişehir Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eskişehir, Türkiye, 204 s.
  • Çorbacı, Ö.L., Oğuztürk, T., Oğuztürk, G.E., Üçok, M. & Aydın, F. (2022a). Diyarbakır Hz. Süleyman Camii’nin inanç turizmi açısından değerlendirilerek rekreasyonel olanaklarının belirlenmesi. Journal of Academic Tourism Studies, 2(2), 106-115.
  • Çorbacı, Ö.L., Oğuztürk, T., Oğuztürk, G.E., Üçok, M. & Aydın, F. (2022b). Doğal ve kültürel peyzaj değerinin turizm potansiyeline etkisi: Rize Ziraat/Botanik Çay Bahçesi örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, 12(1), 56-67.
  • Çorbacı, Ö.L. (2014). Doğal ve kültürel değerleri ile Amasra’nın peyzaj planlaması, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 456 s.
  • Dağdelen, Ö. & Çinbilgel, İ. (2022). Yerel halkın ekoturizme yönelik algısı ve tutumları: İbradı Örneği (Local people’s perception and attitudes towards ecotourism: The case of İbradı). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 10(4), 3262- 3286.
  • Doğanay, H., & Orhan, F. (2014). Şavşat’ta geleneksel köy meskenleri ve başlıca sorunları. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(1), 273-298.
  • Eruz, C. (2023). Natural heritages of the Southeast Black Sea Mountains: Agaçbaşı, Barma and Yılantaş High Altitude Peatlands, Trabzon, Türkiye. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 8(3).
  • Ergün, B. (2022). Ekoturizmde hizmet kalitesinin ölçülmesi: Gümüşhane örneği, Gümüşhane Üniversitesi. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gümüşhane, Türkiye, 116 s.
  • Gedikli, R. (1998). Kentlerde kişi başına düşmesi gereken yeşil alan büyüklüğünün değerlendirilmesinde kullanılabilecek matematiksel bir model önerisi: Trabzon örneği. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon, Türkiye, 205 s.
  • Gümüş, D., & Kishalı, E. (2018). Kırsal mirasın sürekliliği üzerine bir inceleme: Göynük Hisarözü köyü örneği. İdealkent, 9(25), 909-940.
  • Hacıoğlu, Y. (2019). Bir destinasyon olarak bilinen Artvin ilinin kırsal turizm potansiyelinin belirlenmesine yönelik bir çalışma. İstanbul Kültür Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul, Türkiye, 99s.
  • Kaypak, Ş. (2012). Ekolojik turizm ve sürdürülebilir kırsal kalkınma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(1), 11-29.
  • Kaypak, Ş. (2010). Ekolojik turizmin sürdürülebilirliği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 2(2), 93-114.
  • Keskin, M. A. (2022). Gelenekten geleceğe Artvin kültür turizminde İbrikli. Folklor Akademi Dergisi, 5(1), 141-152.
  • Kılıç Benzer, A. N. (2006). Bolu-Göynük ve yakın çevresi doğal ve kültürel kaynaklarının ekoturizm açısından değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 296 s.
  • Kuter, N. & Ünal, H.E. (2009). Sürdürülebilirlik kapsamında ekoturizmin çevresel, ekonomik ve sosyo-kültürel etkileri. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty, 9(2), 146-156.
  • Orhan, F. & Doğanay, H. (2017). Türkiye’nin sakin şehirlerinden biri olan Şavşat’ın turizm potansiyelinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (12), 303-326.
  • Orhan, F. (2014a). Kırsal turizm çekicilikleri yönünden Maden Köyü ve yaylası (Şavşat). Doğu Coğrafya Dergisi, 19(32), 101-122.
  • Orhan, F. (2014b). Şavşat’ın beşeri ve ekonomik coğrafyası. Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum, Türkiye, 465 s.
  • Tekin, M. & Kasalak, M. A. (2014). Ekoturizm girişimciliğinin bölgesel kalkınmadaki rolü. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (32), 129-136.
  • Tetik, N. (2012). Turist rehberlerinin ekoturizm alanındaki yeterlilikleri: Doğu Karadeniz Örneği. Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir, Türkiye, 419 s.
  • Tırnakçı, A. (2017). Kırsal peyzaj kimliğinin sürdürülebilirliği ve yavaş şehir (cittaslow) hareketi: Artvin-Şavşat Örneği, Paradoks: The Journal of Economics, Sociology ve Politics, 13(1).
  • Tosun, K.E. (2009). Sürdürülebilirlik olgusu ve kentsel yapıya etkileri, Sosyoloji ve Politika Dergisi (e- dergi), 10(2).
  • Tüfekçioğlu, A. (2024). Aydın Tüfekçioğlu fotoğraf arşivinden.
  • UNESCO. (1972). “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi”. 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı Resmî Gazete.
  • URL. 1. https://www.savsat.bel.tr/tr/koy/622affa52bf26b0 ea877ef4f/maden-koyu-bazgiret Erişim tarihi 19.09.2024
  • URL. 2. https://www.savsat.bel.tr/tr/p/62b30e923b092e0b d66f43b7/maden-bazgiret-koyu Erişim tarihi 19.09.2024
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekoloji (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Reyhan Akat 0009-0002-0820-8669

Birgül Çakıroğlu 0000-0003-2709-5997

Erken Görünüm Tarihi 24 Aralık 2024
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 11 Kasım 2024
Kabul Tarihi 18 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Akat, R., & Çakıroğlu, B. (2024). Artvin Maden Köyü’nün Doğal - Kültürel Mirasının Korunması, Tanıtılması ve Ekolojik Turizme Kazandırılması. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 9(4), 776-784. https://doi.org/10.35229/jaes.1582936


13221            13345           13349              13352              13353              13354          13355    13356   13358   13359   13361     13363   13364                crossref1.png            
         Paperity.org                                  13369                                         EBSCOHost                                                        Scilit                                                    CABI   
JAES/AAS-Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences/Anatolian Academic Sciences&Anadolu Çevre ve Hayvancılık Dergisi/Anadolu Akademik Bilimler-AÇEH/AAS