Araştırma Makalesi

Edirne/Keşan Çamlıca (Grabuna) Köyü’nde Kırsal Mimari ve Koruma Sorunları

Cilt: 2 Sayı: 3 25 Eylül 2023
PDF İndir
TR EN

Edirne/Keşan Çamlıca (Grabuna) Köyü’nde Kırsal Mimari ve Koruma Sorunları

Öz

Edirne Keşan İlçesi’ne bağlı Çamlıca Köyü, geçmişte Grabuna olarak bilinen eski bir Rum yerleşimidir. Mübadele sonrasında köydeki Rum nüfus ile Batı Trakya Türkleri yer değiştirmiş, yerleşimdeki konutlara Türkler yerleştirilerek kırsal yaşam kültürü günümüze kadar sürdürülmüştür. Günümüzde geleneksel doku içindeki tescilli yapılar arasında müze işlevi ile kullanılan bir ilkokul, sinema, papaz evi, Roma köprüsü ve 3 adet konut bulunmakta; 23 konutun da tescil çalışmaları devam etmektedir. Yerleşimdeki geleneksel konutlar; tek veya iki katlı, moloz taş duvarlı, dış ya da iç sofalı plana sahip yapılar olup, sofaların yaşam alanı olmaktan ziyade geçiş alanı olarak biçimlendiği görülmektedir. Tek katlı konutların hemen bitişiklerinde ya da avlu içerisinde tarım ürünleri için depolar bulunmakta, İki katlı konutlarda ise alt kat depolama, üst kat yaşam alanı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde, eğitim ve iş olanaklarının kısıtlılığının köyden kente göçe neden olduğu, terk edilen konutların yıkılma/yok olma sürecine girdiği, kullanıcıların da konutlara niteliksiz onarımlar yaptıkları görülmektedir. Bu nedenle; risk altında bulunan geleneksel yapıları belgelemek, güncel yaşam koşullarına uygun hale getirilerek özgün nitelikleri ile korunmaları için kriterler belirlemek ve aynı zamanda sosyal ve ekonomik yaşamın da iyileştirilerek sürdürülebilmesi için öneriler geliştirmek büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmada, Çamlıca Köyü’nün genel yerleşim özellikleri incelenmiş; işlev, kullanım, strüktür ve özgünlük durumlarına ilişkin analiz paftaları hazırlanmıştır. Geleneksel konutlar fotoğraflarla belgelenmiş, yerinde ölçme ve gözlem yöntemleri ile mimari nitelikleri tespit edilmiş, plan, cephe ve strüktür özellikleri araştırılmıştır. Yerleşim dokusunun, geleneksel yapıların ve yaşamın bütünleşik olarak sürdürülmesi için turizmin de araç olarak kullanıldığı öneriler geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyüz Levi, E., Taşçı, B. (2017). Ege’de Kırsal Mimari Araştırmaları. Megaron 12(3), s.s.365-384. DOI: 10.5505/megaron.2017.12499.
  2. Arı, K. (1995). Büyük Mübadele Türkiye’ye Zorunlu Göç (1923-1925). İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları. Eres, Z. (2013). Prof. Dr. Nur Akın’a Armağan-Mimari ve Kentsel Koruma. Eyüpgiller, K.K. & Eres, Z. (Derl.) Türkiye’de geleneksel kırsal mimarinin korunması: tarihsel süreç, yasal boyut (ss.457-469). YEM Yayınları.
  3. Erdem, A. (2020). Boyabat köylerinde geleneksel kandil evler ve koruma sorunları, TÜBA-KED, 21: 105-129.
  4. Kuban, D. (1995). “The Turkish Hayat House”, İstanbul, Eren Yayıncılık.
  5. Mansel, A.M. (1938), Trakyanın Kültür ve Tarihi, En Eski Zamanlardan Miladdan Sonra Altıncı Asrın Ortasına Kadar, Edirne ve Yöresi Eski Eserleri Sevenler Kurumu Yayınlarından, İstanbul.
  6. Mazlum, D., Eres, Z., Barlık, T., Tok, Ş. (2004). Orhangazi (Bursa) Karsak Köyü Kırsal Mimarlık Envanteri. TÜBA_KED, 3: 229-257.
  7. Oliver, P. (2006). Built to Meet Needs Cultural Issues in Vernacular Architecture. Architectural Press Publications Elsevier Ltd.
  8. Sezer, B., Küçükaltan, D.,& Çakır, A.(2013). Edirne -Çamlıca Beldesi’nde Kırsal Turizm ve Turizm Algısı, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi International Journal of Social and Economic Sciences 3 (2).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mimari Miras ve Koruma

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Eylül 2023

Gönderilme Tarihi

29 Ağustos 2023

Kabul Tarihi

14 Eylül 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Çetinmakas, T. A., & Canıtez, T. (2023). Edirne/Keşan Çamlıca (Grabuna) Köyü’nde Kırsal Mimari ve Koruma Sorunları. Digital international journal of Architecture Art Heritage, 2(3), 124-162. https://izlik.org/JA24PU99WL
AMA
1.Çetinmakas TA, Canıtez T. Edirne/Keşan Çamlıca (Grabuna) Köyü’nde Kırsal Mimari ve Koruma Sorunları. Digital international journal of Architecture Art Heritage. 2023;2(3):124-162. https://izlik.org/JA24PU99WL
Chicago
Çetinmakas, Tahsin Aykut, ve Tülay Canıtez. 2023. “Edirne/Keşan Çamlıca (Grabuna) Köyü’nde Kırsal Mimari ve Koruma Sorunları”. Digital international journal of Architecture Art Heritage 2 (3): 124-62. https://izlik.org/JA24PU99WL.
EndNote
Çetinmakas TA, Canıtez T (01 Eylül 2023) Edirne/Keşan Çamlıca (Grabuna) Köyü’nde Kırsal Mimari ve Koruma Sorunları. Digital international journal of Architecture Art Heritage 2 3 124–162.
IEEE
[1]T. A. Çetinmakas ve T. Canıtez, “Edirne/Keşan Çamlıca (Grabuna) Köyü’nde Kırsal Mimari ve Koruma Sorunları”, Digital international journal of Architecture Art Heritage, c. 2, sy 3, ss. 124–162, Eyl. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24PU99WL
ISNAD
Çetinmakas, Tahsin Aykut - Canıtez, Tülay. “Edirne/Keşan Çamlıca (Grabuna) Köyü’nde Kırsal Mimari ve Koruma Sorunları”. Digital international journal of Architecture Art Heritage 2/3 (01 Eylül 2023): 124-162. https://izlik.org/JA24PU99WL.
JAMA
1.Çetinmakas TA, Canıtez T. Edirne/Keşan Çamlıca (Grabuna) Köyü’nde Kırsal Mimari ve Koruma Sorunları. Digital international journal of Architecture Art Heritage. 2023;2:124–162.
MLA
Çetinmakas, Tahsin Aykut, ve Tülay Canıtez. “Edirne/Keşan Çamlıca (Grabuna) Köyü’nde Kırsal Mimari ve Koruma Sorunları”. Digital international journal of Architecture Art Heritage, c. 2, sy 3, Eylül 2023, ss. 124-62, https://izlik.org/JA24PU99WL.
Vancouver
1.Tahsin Aykut Çetinmakas, Tülay Canıtez. Edirne/Keşan Çamlıca (Grabuna) Köyü’nde Kırsal Mimari ve Koruma Sorunları. Digital international journal of Architecture Art Heritage [Internet]. 01 Eylül 2023;2(3):124-62. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24PU99WL

Creative Commons License
Digital International Journal of Architecture, Art & Heritage by https://aybu.edu.tr/jah/en is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.