Sütleğen otu veya bitkisi (Euphorbia macroclada Bois.) ülkemizde yaygın olarak yetişen otsu bir bitki tür olup, her sütleğen otu bal nektar üretmez. Halk arasında sütlüce otu olarak da bilinen bu zehirli bitki, zehirli olmayan nektarlara sahiptir. Ülkemizde en yoğun olarak Güney Doğu Anadolu bölgesinde özellikle Diyarbakır ve Adıyaman bölgelerinde Ağustos ve Eylül aylarında üretilen sütleğen balı (haşul balı) apiterapik bal olarak çok değişik amaçlar için kullanılmaktadır. Mercimek ve nohut hasatından boş kalan tarlalarda yetişen sütleğen çiçeklerinden üretilmektedir. Sütleğen nektarına göre amber renginden oldukça koyu renge kadar değişen renk ve tatlardaki bu bal, oldukça vizkoz, kolay kristalize olmayan, hafif eksimsi bir tada ve aromaya sahiptir. Yapılan bu çalışmada ile ilk kez sütleğen balının bazı fiziko-kimyasal ve antioksidan özellikleri araştırıldı. Çiçek ballarınna göre daha yüksek Fruktoz/Glukoz oranı (1.4-1.7) ve yüksek fenolik madde miktarı (56-82 mg gallik asit (GAE/100 g) ve yüksek antioksidan kapasiteye ile apiterapötik değeri yüksek ballardan biridir. Ancak, yapılacak daha ileri çalışmalar bu balın gerçek biyolojik aktif değerini ortaya çıkaracaktır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1 |