Öğretmenlerinin Performans Görevlerine Bakışları: Hizmet İçi Eğitim Almış Zümre Başkanları Örneği
Öz
Bu araştırmanın amacı, hizmet içi eğitim almış olan öğretmenlerin performans görev konularının belirlenmesi, öğrencilerin izlenmesi ve değerlendirilmesi süreci ile ilgili görüş ve deneyimlerini incelemektir. Durum çalışması yönteminin kullanıldığı çalışmanın örneklemini on öğretmen oluşturmaktadır. Veriler görüş formu ile toplanmış ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, öğretmenlerin performans görevlerini daha çok ders içerisinde anlatılan konular ve kazanımları dikkate alarak belirledikleri ancak performans görevi olarak verilen bazı örneklerin anlatılan konulara uygun olmasına rağmen performans görevi niteliği taşımadığı anlaşılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin performans görevlerinin hem öğrenciye ve hem de öğretmene bazı olumlu katkılar sağladığı yönünde görüşlere sahip oldukları sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
alternatif değerlendirme,performans görevi,hizmet içi eğitim
Kaynakça
- Acar, M. & Anıl, D. (2009). Sınıf öğretmenlerinin performans değerlendirme sürecindeki değerlendirme yöntemlerini kullanabilme yeterlikleri, karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri. TÜBAV Bilim Dergisi, 2, 354-363.
- Adanalı, K. (2008). Sosyal bilgiler eğitiminde alternatif değerlendirme: 5. sınıf sosyal bilgiler eğitiminin alternatif değerlendirme etkinlikleri açısından değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
- Airasian, P. W. (2001). Classroom assessment: Concepts and application. New York: McGraw-Hill.Arı, A. (2010). Öğretmenlere göre proje ve performans görevlerinin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar. Electronic Journal of Social Sciences, 9(34), 32-55.
- Arslan, A. (2013).Türkçe öğretmenlerinin proje ve performans ödevleri ile ilgili görüşlerinin değerlendirilmesi, Dil ve Edebiyat Eğitimi Dergisi, 2(6), s. 11-22.
- Arslan, A., Kaymakçı, Y. & Arslan, S. (2009). Alternatif ölçme-değerlendirme etkinliklerinde karşılaşılan problemler: Fen ve teknoloji öğretmenleri örneği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 1‐12.
- Aydın, H., Yörek, N. & Uğulu, D. (2015). Lise öğrencilerinin performans ödevlerine karşı tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(31), 211-229.
- Bahar, M., Nartgün, Z., Durmuş, S. &Bıçak, B. (2012). Tamamlayıcı-geleneksek ölçme değerlendirme teknikleri öğretmen el kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
- Bal, A. P. (2013). Matematik öğretmenlerinin performans görevlerine bakış açıları. International Journal of Social Science, 6(1), 385-402.Başol, G. (2013). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
- Bell, B., & Bronwen, C. (2001). Formative assessment and science education. Dordrecht: Kluwer Academic.
- Birgin, O., & Küçük, M. (2012). Alternatif ölçme-değerlendirme araç ve yöntemleri. Mehmet Küçük & Yılmaz Geçit (Ed.), Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (ss. 159-220). Ankara: Nobel Yayıncılık.
