Beslenme, canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve gelişebilmeleri için çevrelerinden aldıkları besin ve yiyecekleri kullanmalarına denir. Bireylerin gereksinim duydukları besin maddelerini yeterli ve dengeli oranda almaları sağlıklı beslenmeyi sağlar. Kişilerin sağlıklı birer toplum oluşturabilmesi için beslenme bilgi seviyelerinin yeterli seviyelerde olması gerekmektedir. Ayrıca yetersiz beslenmeden olumsuz etkilenenlerin başında çocuklar olduğu görüldüğünden ve çocukların beslenmesinde en önemli etkeninde aileler olduğu bilindiğinden dolayı ebeveynlerin beslenme bilgi düzeyleri önemli hale gelmektedir.
Bu çalışma Aksaray’da ilköğretim kademesinde çocuğu bulunan ebeveynlerin beslenme bilgi düzeyini ölçmeyi amaçlamıştır. Çalışmada nicel araştırma yönteminden yararlanılmış olup ebeveynlerin beslenme bilgi düzeylerinin demografik özelliklere göre sonuçları tespit edilmiştir. Araştırmaya Aksaray ilinde 19 Mayıs İlkokulu/Ortaokulu’nda çocuğu bulunan 395 ebeveyn katılmıştır. YETBİD ölçeğinin kullanıldığı çalışmada, ebeveynlerin beslenme bilgi düzeylerinin cinsiyet, gelir durumu, eğitim durumu ve medeni durum değişkenine göre anlamlı farklılıklar görülürken, yaş değişkenine karşı anlamlı fark görülmemiştir.
Ebeveynlerin beslenme ile ilgili eğitimleri, eğitimli kişilerden alması gerektiği görüşü hâkim olmuş olup MEB ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı iş birliği içerisinde boşanmış ailelere ve erkeklere gerekli planlamalar doğrultusunda eğitimler verilip genç yaşta farkındalıklar yaratılabileceği, sağlıklı ve bilinçli bir toplum oluşturulabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Nutrition refers to the use of nutrients and food by living things from their environment in order to survive and develop. The nutrients that individuals need for their bodies ensure healthy nutrition. In order for people to create a healthy society, their knowledge level must be sufficient. For this reason, since it is seen that children are the ones most affected by nutrition the most importantfactor in children’s nutrition is the family, the nutrition knowledge level of parents becomes very important.
This study aimed to measure the nutritional knowledge level of parents who have children in primary education in Aksaray. Quantitative research method was used in the study and the results of parents' nutritional knowledge levels were determined according to demographic characteristics. 395 parents who have children at 19 Mayıs Primary/Middle School in Aksaray participated in the research. In the study in which the YETBİD scale was used, significant differences were observed in the nutritional knowledge levels of parents according to gender, income level, education level and marital status, while no significant difference was observed according to the age variable. The opinion that parents should receive nutrition-related training from educated people has become dominant, and it has been concluded that, in cooperation with the Ministry of National Education and the Ministry of Family and Social Policies, training can be given to divorced families and men in line with the necessary planning, awareness can be created at a young age, and a healthy and conscious society can be created.
Nutrition knowledge level demographic characteristics primary education
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İletişim ve Medya Çalışmaları (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Mart 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2024 |
Gönderilme Tarihi | 29 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 29 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 1 |