BİR DEVLET HASTANESİNDE YAŞANAN İSTİFA SAYILARINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Cilt: 3 Sayı: 3 25 Aralık 2015
PDF İndir
TR

BİR DEVLET HASTANESİNDE YAŞANAN İSTİFA SAYILARINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Öz

Ülkemizde son yıllarda tekstil, turizm, inşaat ve sağlık sektörleri başta olmak üzere imalat ve hizmet sektörünün genelinde istifa sayılarında hızla artış yaşanmaktadır. Araştırmalar, bu artışın nedenlerini çalışanların kurumlarından beklentilerinin değişmesi ve bu beklentilerin işveren tarafından karşılanamaması olarak göstermektedir. Çalışanlar en fazla iş yüklerinin fazlalığından, aldıkları ücretlerin yetersizliğinden, ödül ve takdir sisteminin bulunmamasından yakınmaktadırlar. Bu problemler iş tatminini doğrudan etkilemektedir. İş tatmini, çalışanların algılarına, duygularına ve davranışlarına ilişkin çok boyutlu farklı iş tutumlarının bir ölçüsüdür. Çalışmada, Ankara’daki bir devlet hastanesinde yaşanan istifa sayılarındaki artışın sebepleri incelenerek, bunların iyileştirilmesi için hastane yönetimine öneriler sunulması amaçlanmıştır. Bu şekilde kurumda yaşanan personel değişiminin azalacağı ve kurumun daha etkin bir şekilde çalışabileceği düşünülmektedir. Bu kapsamda, kurum personelinin algıladığı iş yükünün ölçülebilmesi için öznel iş yükü değerlendirme tekniği (Subjective Workload Assessment Technique-SWAT), iş tatmini seviyelerinin ölçülmesi için ise İş Tatmin Ölçeği (Job Satisfaction Survey-JSS) kullanılmıştır. Buna göre, meslek gruplarına ve cinsiyetlere göre değişen iş yükü ve iş tatmin seviyeleri belirlenmiş, bu seviyelerin iyileştirilmesi için önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Battiste, V., Bortolussi M.R., 1988. Transport Pilot Workload: A Comparison of Two Objective Techniques”, Proceedings of The Human Factors Society 32nd Annual Meeting, 150-154.
  2. Bear, A., Dorris R., 1984. The Effects of Superisor Experience and The presence of Shift technical Advisor on the Performance of Two-man Crews in a Nuclear Power Plant Simulator, Proceedings of the Human Factors Society 28th Annual Meeting, Santa Monica CA: Human Factors Society, 242-246.
  3. Bittner, AC., Byers J.C., Hill S.G., Zaklad A.L., Christ R.E., 1989. Generic Workload Ratings of a Mobile Air Defense System, Proceedings of The Human Factors Society 33rd Annual Meeting, Santa Monica CA: Human Factors Society, 1476-1480.
  4. Byers, J.C., Bittner A.C., Hill S.G., Zaklad A.L., Christ R.E., 1988. Workload Assessment of a Remotely Piloted Vehicle (RPV) System, Proceedings of The Human Factors Society 32nd Annual Meeting, Santa Monica CA: Human Factors Society, 1145-1149.
  5. Cooper, G.E., Harper R.P., 1969. The Use of Pilot Rating in the Evaluation of Aircraft Handling Qualities”, AGARD Report 567, London: Technical Editing and Reproduction Ltd.
  6. Cooper, G.E., Harper R.P., 1969. The Use of Pilot Rating in the Evaluation of Aircraft Handling Qualities, AGARD Report 567, London: Technical Editing and Reproduction Ltd.
  7. Corwin, W.H., Sandry-Garza D.L., Biferno M.H., Boucek G.P., Logan A.L., Jonsson J., Metalis S.A., 1989. Assessment of Crew Workload Measurement Methods, Techniques and Procedures (Volume 1). WRDC-TR-89-7006, Base, OH. Wright-Patterson
  8. Airforce Gawron, V.J., 2008. Human Performance, Workload, and Situational Awareness Measures Handbook. Boca Raton: CRC Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

25 Aralık 2015

Gönderilme Tarihi

19 Ekim 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Can, G., Atalay, K., Eraslan, E., & Özçakmak, B. (2015). BİR DEVLET HASTANESİNDE YAŞANAN İSTİFA SAYILARINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 3(3), 583-590. https://izlik.org/JA39NZ86PP
AMA
1.Can G, Atalay K, Eraslan E, Özçakmak B. BİR DEVLET HASTANESİNDE YAŞANAN İSTİFA SAYILARINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI. MBTD. 2015;3(3):583-590. https://izlik.org/JA39NZ86PP
Chicago
Can, Gülin, Kumru Atalay, Ergün Eraslan, ve Betül Özçakmak. 2015. “BİR DEVLET HASTANESİNDE YAŞANAN İSTİFA SAYILARINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 3 (3): 583-90. https://izlik.org/JA39NZ86PP.
EndNote
Can G, Atalay K, Eraslan E, Özçakmak B (01 Aralık 2015) BİR DEVLET HASTANESİNDE YAŞANAN İSTİFA SAYILARINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 3 3 583–590.
IEEE
[1]G. Can, K. Atalay, E. Eraslan, ve B. Özçakmak, “BİR DEVLET HASTANESİNDE YAŞANAN İSTİFA SAYILARINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI”, MBTD, c. 3, sy 3, ss. 583–590, Ara. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39NZ86PP
ISNAD
Can, Gülin - Atalay, Kumru - Eraslan, Ergün - Özçakmak, Betül. “BİR DEVLET HASTANESİNDE YAŞANAN İSTİFA SAYILARINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 3/3 (01 Aralık 2015): 583-590. https://izlik.org/JA39NZ86PP.
JAMA
1.Can G, Atalay K, Eraslan E, Özçakmak B. BİR DEVLET HASTANESİNDE YAŞANAN İSTİFA SAYILARINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI. MBTD. 2015;3:583–590.
MLA
Can, Gülin, vd. “BİR DEVLET HASTANESİNDE YAŞANAN İSTİFA SAYILARINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, c. 3, sy 3, Aralık 2015, ss. 583-90, https://izlik.org/JA39NZ86PP.
Vancouver
1.Gülin Can, Kumru Atalay, Ergün Eraslan, Betül Özçakmak. BİR DEVLET HASTANESİNDE YAŞANAN İSTİFA SAYILARINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI. MBTD [Internet]. 01 Aralık 2015;3(3):583-90. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39NZ86PP