BibTex RIS Kaynak Göster

MOBİLYA ÜRÜN YAŞAM DÖNGÜSÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANALİZİ

Yıl 2017, Cilt: 5 , 235 - 246, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.18553

Öz

Türkiye mobilya endüstrisi çoğunluğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi, küçük ölçekli işletmelerle birlikte 1990’larda orta ve büyük ölçekli işletmelerin katılımları ile bilgi ve sermaye ağırlıklı imalat kolu ve son 15 yıldır dış ticaret açığı vermeyen nadir sektörlerden birisi olmuş, üretim ve ihracat hacimlerini artırmış, uluslararası mobilya ticaretinde söz sahibi olma yönünde ilerleyen bir sektör olmuştur. Bu bağlamda, genel olarak mobilya yaşam döngüsünün doğası gereği sektörde uygulan iş güvenliğinin araştırılması bu çalışmanın temel amacını oluşturmuştur. Spesifik olarak ise, mobilya sektöründe yaşanan iş sağlığı ve güvenliği sorunları; çalışma alışkanlıkları, iş kazaları, meslek hastalıkları, ortak yönleri, ağırlık derecesi incelenmiş konu ile ilgili çözümlerin getirilmesi çalışmanın ikincil amacını oluşturmuştur.
Bu amaç doğrultusunda mikro, küçük, orta ve büyük ölçekli mobilya işletmelerine yönelik çalışanlar ve yöneticiler için iki farklı anket tasarlanmıştır. Veriler işlenip ortaya çıkan sonuçlara göre iş sağlığı ve güvenliği hususunda işletmelerin ve çalışanların yükümlülükleri üzerine uyulması gerekli standartlar belirtilerek çözüm önerileri sunulmuştur.
Bu çalışma sonuçlarına göre; İş kazalarının azalması ve meslek hastalıklarının önlenmesi adına alınan tedbirler ve eğitimler için işletmelerin büyümesi gerektiği düşünülmektedir. İş sağlığı ve güvenliği için mikro ve küçük işletmelerin birleşerek büyümelerinin devlet tarafından desteklenmesi gerektiği vurgulanmıştır.

THE OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY ANALYSIS OF THE LIFECYCLE OF FURNITURE PRODUCTS

Yıl 2017, Cilt: 5 , 235 - 246, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.18553

Öz

The furniture industry of Turkey has become a partner of international furniture trade market with a knowledge and capital-weighted production branch with the participation of middle and large scale business enterprises to workshop-type small-scale enterprises operated by traditional methods in 1990s, increased its production-exportation volume, and hasn’t performed foreign trade deficit for the last 15 years. Regarding this, within the nature of furniture lifecycle, aim of this research was researching the job safety precautions in furniture sector. Specifically, occupational health and safety problems in furniture sector; occupational habits, accidents, diseases, common characteristics of these factors and their weighted distributions were investigated and finding solutions became the second aim of this study.
With this aim, two questionnaires for the workers and administrators in micro, small, middle and large scale furniture enterprises were designed. The data were processed and the standards that employees and enterprises have to follow about their obligations were determined and suggestions for solutions were presented.
The results propose that; enterprises have to expand to make the trainings and precautions for decreasing occupational accidents and preventing occupational diseases. Expansion of micro and small enterprises by uniting should be supported by the government for the occupational health and safety.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm SI: ERGONOMI2016
Yazarlar

Hasan Şen Bu kişi benim

Hamza Çınar

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 20 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5

Kaynak Göster

APA Şen, H., & Çınar, H. (2017). MOBİLYA ÜRÜN YAŞAM DÖNGÜSÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANALİZİ. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 5, 235-246. https://doi.org/10.21923/jesd.18553