10 Mart 2020 tarihinde Türkiye'de üniversitelerde örgün eğitime COVID19 önlemleri kapsamında ara verilmiştir. Bu çalışmada pandemi döneminin eğitim kurumlarında doğal kaynaklar ve elektrik tüketimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu çalışmada elektrik, su ve kömür tüketimleri ele alınmıştır. Pandemi sürecinde, örgün eğitime ara verildiğinde ve kampüslerde öğrenci bulunmadığında gerçekleşen tüketim, kurumun temel tüketim değerleri olarak değerlendirildiğinde, pandemi öncesi tüketim değerleri ile pandemi dönemi arasındaki fark yorumlanabilir. örgün eğitim faaliyetleri sonucunda gerçekleşen tüketim olarak Bu tüketim farkı kayıtlı öğrenci sayısına bölünerek öğrenci başına tüketim değerleri hesaplanmıştır. Bu değerler bilimsel olarak kesin olmasa da ilerleyen dönemlerde değişen öğrenci sayılarına göre yaklaşık tüketim tahminleri yapmak açısından faydalı bilgiler vermektedir. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlar, örgün eğitimde öğrenci başına düşen doğal kaynaklar ve elektrik tüketimi hakkında fikir vermekte ve ele alınan dönemlere ait veriler kullanılarak farklı kurumlarda tüketimin izlenmesine yönelik bir yaklaşım önermektedir.
COVİD19 Salgını Doğal kaynaklar Eğitim kurumları Elektrik enerjisi Sera gazları.
On March 10, 2020, formal education at universities in Turkey has been suspended by the scope of COVID19 measures. In this study, the effects of the pandemic period on natural resources and electricity consumption in educational institutions have been examined. In this study, the consumption of electricity, water, and coal consumptions are discussed. When the realized consumption during the pandemic, when formal education is suspended, and there is no student presence in the campuses, is evaluated as the base consumption values of the institution, the difference between the consumption values before the pandemic and the pandemic period can be interpreted as the consumption realized as a result of formal education activities. Consumption values per student have been calculated by dividing this consumption difference by the number of registered students. Although these values are not scientifically precise, they provide useful information in terms of making approximate consumption estimates according to the changing number of students in the upcoming semesters. The results obtained in the conducted study give an idea about the natural resources and electricity consumption per student in formal education and suggest an approach towards consumption monitoring in different institutions through the use of data from the considered periods.
COVID19 Pandemic Natural Sources Educational institutions Electric Energy Greenhouse gases
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri \ Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 29 Haziran 2021 |
Kabul Tarihi | 1 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 4 |