Cilt: 9 Sayı: 4, 20.12.2021

Yıl: 2021

Araştırma Makaleleri \ Research Articles

Derleme Makaleler \ Review Articles

Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi (e-ISSN: 1308-6693)Mühendislik bilimleri alanında Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılmış orijinal araştırma makaleleri, vaka takdimi, derleme ve çeviri türünde bilimsel çalışmaları kabul etmektedir. 

Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi (e-ISSN: 1308-6693) ULAKBİM-TR DİZİN indeksinde aşağıda verilen konularda editöryal destek verebilmektedir. 

  • Mühendislik (Genel)
  • Bilgisayar Mühendisliği ve Bilişim
  • Çevre Mühendisliği
  • Elektrik Elektronik Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • Gıda Bilimleri ve Teknolojisi
  • İnşaat Mühendisliği
  • Kimya ve Kimya Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği
  • Tekstil Mühendisliği
  • Yer Bilimleri
  • Otomotiv Mühendisliği

Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 2017 yılı itibariyle aşağıda listelenen veri tabanları tarafından taranmaktadır:

  • ULAKBİM-TR DİZİN - MÜHENDİSLİK VE TEMEL BİLİMLER VERİ TABANI (MTBVT)
  • GOOGLE SCHOLAR
  • EBSCOHOST

1. Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, dergi makale yazım formatına göre hazırlanmalıdır.

2. Dergimize yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, Yayın İlkeleri dikkate alınarak hazırlanmış olmalıdır.

3. Dergimizde yayımlanması kabul edilen makalelerin "Telif Hakları" dergiye devredilmiş sayılır.

Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi yayın etiği konusunda COPE (Committee on Publication Ethics) ve ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir. Buna göre kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de buna dahildir. Yayın etiği kapsamında tüm paydaşların özetle aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmekte olup, her türlü etik vakası COPE kuralları gereğince değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

Yazarların Etik Sorumluluklar
- Yazarlar dergiye gönderdikleri makaleleri başka bir yerde yayınlamamış ya da yayınlanmak üzere göndermemiş olmalıdır.
- Yazarlar makalelerinde kullandıkları tüm alıntılara kaynak göstermiş olmalıdır.
- Yazarlar makalenin kendi çalışmaları olduğunu, hiçbir şekilde intihal yapmadıklarını, intihalden doğan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu, bu konuda derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan etmiş olmaktadır.
- Yazarlar makaleye bilimsel katkı verdiklerini garanti etmeli ve tüm yazarların makale üzerinde eşit sorumluluğa sahip olduğu bilinmelidir.
- Sorumlu yazar makalede adı geçen tüm ortak yazarların yayına ve ortak yazar olarak adlandırılmaya razı olduğunu garanti etmelidir. Çalışmaya önemli katkılar sağlayan tüm kişiler ortak yazar olarak adlandırılmalıdır. Bunun dışındaki kişilere teşekkür kısmında yer verilmelidir.
- Yazarlar gönderdikleri çalışmaları destekleyen kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.
- Yazarlar gerekli görülmesi halinde makalede yer alan veri setlerine ulaşım imkanı sağlamalıdır.
- Yazarlar dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleleri araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlamış olmalıdır. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.

Benzerlik Oranı Bilgi Notu
Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren editör onayına sunulmadan önce iThenticate: Plagiarism Detection Software paket programı ile taranacak ve her makale için benzerlik raporu oluşturularak başvuruya Sorumlu Yazar tarafından eklenecektir. Benzerlik raporu sonucu (Similarity Index) referanslar hariç en fazla %25  olmalıdır. Benzerlik oranının daha yüksek olması durumunda ise makale değerlendirme aşamasına alınmadan reddedilir.


Yazar Yayın Sıklığı Bilgi Notu
Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen bir yazarın farklı makalelerinden bir takvim yılında kabul edilmiş en fazla iki makalesi yayıma kabul tarihi sırasına göre sayılara atanır. Değerlendirme sürecini tamamlamış ve kabul edilmiş üçüncü ve varsa devamındaki makaleleri takip eden takvim yılındaki sayılara sırasıyla atanır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
- Araştırmayı incelemek için yeterli nitelikte olmayan veya makaleyi hızlı bir şekilde değerlendirmesinin imkansız olacağını bilen seçilmiş herhangi bir hakem, editöre bu durumu bildirmeli ve inceleme sürecinden mazurunu istemelidir.
- Hakemler kendilerine ulaşan makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamakla yükümlüdürler.
- Hakemler raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamalıdırlar ve editörün izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kurmamalıdırlar.
- Hakemler makaledeki potansiyel etik meseleler konusunda özenli olmalı ve bunları editörün dikkatine sunmalıdır. Buna, değerlendirmedeki makale ile hakemin kişisel bilgi sahibi olduğu herhangi başka bir yayınlanmış çalışma arasındaki özlü benzerlik ve örtüşme dahildir.
- Hakemlik nesnel bir şekilde yapılmalıdır. Yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmamalı, değerlendirmeler yapıcı, dürüst ve kibar olmalıdır.
- Hakemler yazarlarından herhangi biriyle rekabetçi, işbirlikçi veya başka türlü bir ilişki veya bağlantıdan kaynaklanabilecek potansiyel bir çıkar çatışmasına sahip olduğu bir makaleyi değerlendirmeyi kabul etmeden önce editöre danışmalıdır.


Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları
- Dergide hangi makalelerin yayınlanacağına karar vermek editör kurulunun sorumluluğundadır. Yazarların makalelerini değerlendiren editör kurulu; ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirme yapmalıdır. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanmalıdır. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.
- Editör veya herhangi bir editör kurulu üyesi, ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncılardan başka kimseye bir makale hakkında bilgi ifşa etmemelidir.
- Sunulan bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemeler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.


Bilgi Notu: 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (/makalede belirtilmelidir/), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.

Dergimize gönderilen makalelerden herhangi bir makale gönderim veya işlem ücreti talep edilmemektedir.