Araştırma Makalesi

Kronik bel ağrılı bireylerde yoga ve fizyoterapi programının yaşam kalitesi, denge, ağrı düzeyi ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması

Cilt: 5 Sayı: 3 25 Aralık 2018
PDF İndir
TR EN

Kronik bel ağrılı bireylerde yoga ve fizyoterapi programının yaşam kalitesi, denge, ağrı düzeyi ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması

Öz

Amaç: Bu çalışmada, Kronik Bel Ağrısı (KBA) olan bireylerde yoga ve fizyoterapi programlarının yaşam kalitesi, denge, ağrı düzeyi ve uyku kalitesi üzerine olan etkilerini araştırmak amaçlandı.

Yöntem: Çalışmaya KBA tanısı konulan 40 birey alındı. Bireyler rastgele yöntemle iki gruba ayrıldı. İlk gruba 4 hafta, haftada 5 gün olmak üzere yoga programı yaptırıldı. İkinci gruba ise haftada 5 gün iki hafta hotpack, ultrason ve egzersizden oluşan fizyoterapi programı uygulandı ve iki haftalık tedaviyi takiben, iki hafta boyunca haftada 5 gün egzersiz tedavisine devam edildi. Çalışmaya katılan tüm bireylere dengenin değerlendirilmesi için tek ayak üstünde durma testi, ağrı şiddetinin değerlendirilmesi için Vizüel Analog Skalası, uyku kalitesinin değerlendirilmesi için Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği, fonksiyonun değerlendirilmesi için Oswestry Fonksiyonel Yetersizlik Skalası, ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi için Kısa Form - 36 kullanıldı. Ölçümler tedavi öncesi ve sonrası tekrarlandı.

Bulgular: Tedavi sonrasında her iki grupta da ağrı şiddetinde, denge skorlarında, fonksiyonel yetersizlik ve yaşam kalitesi parametrelerinde düzelme olduğu tespit edildi (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda ağrı şiddetindeki farkın fizyoterapi grubu lehine anlamlı olduğu bulundu (p<0,05). Uyku kalitesi açısından iki grupta da anlamlı fark bulunamadı (p>0.05).

Sonuç: Çalışmanın sonuçları, her iki tedavi programının KBA’lı bireylerde denge, ağrı şiddeti, fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Çalışmanın sonuçları ışığında, KBA’lı bireylerin tedavi sürecine fizyoterapi programlarına benzer olumlu etkilerinin görülmesinden ötürü yoga da önerilebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Norastek AA. Low Back Pain. Croatia, Janeza Trdine, 2012.
  2. 2. Bogduk N. Management of chronic low back pain. Med J Aust. 2004;180:79-83.
  3. 3. Veehof MM, Oksam MJ, Schreurs KMG, et al. Acceptance-based interventions fort the treatment of chronic pain: A systemic review and meta analysis. Pain. 2011;152: 533-542.
  4. 4. Hurley DA, Eadie J, O’Donoghue G, et al. Physiotherapy for sleep disturbance in chronic low back pain: a feasibility randomised controlled trial. BMC Musculoskelet Disord. 2010;11:70.
  5. 5. Marty M, Rozenberg S, Duplan B, et al. Quality of sleep in patient with chronic low back pain:a case –control study. Eur Spine J. 2008; 17:839-844.
  6. 6. Mayer J, Money V, Dagenais S. Evidenceinformed management of chronic back pain with lumbar extensor strengthening exercises. Spine J. 2008; 8:96-113.
  7. 7. Brinkhaus B, Lewith G, Rehberg B, et al. How to treat a patient with chronic low back painmethodology and results of the first international case conference of integrative medicine. Complement Ther Med. 2011;19:54-62.
  8. 8. Qaseem A, Wilt TJ, McLean RM, et al. Noninvasive treatments for acute, subacute, and chronic low back pain: a clinical practice guideline from the American College of Physicians. Ann Intern Med. 2017;166:514-530.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

13 Nisan 2018

Kabul Tarihi

17 Haziran 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Atılgan, E., & Erbahçeci, F. (2018). Kronik bel ağrılı bireylerde yoga ve fizyoterapi programının yaşam kalitesi, denge, ağrı düzeyi ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 5(3), 158-166. https://izlik.org/JA39RX35AC
AMA
1.Atılgan E, Erbahçeci F. Kronik bel ağrılı bireylerde yoga ve fizyoterapi programının yaşam kalitesi, denge, ağrı düzeyi ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması. JETR. 2018;5(3):158-166. https://izlik.org/JA39RX35AC
Chicago
Atılgan, Esra, ve Fatih Erbahçeci. 2018. “Kronik bel ağrılı bireylerde yoga ve fizyoterapi programının yaşam kalitesi, denge, ağrı düzeyi ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 5 (3): 158-66. https://izlik.org/JA39RX35AC.
EndNote
Atılgan E, Erbahçeci F (01 Aralık 2018) Kronik bel ağrılı bireylerde yoga ve fizyoterapi programının yaşam kalitesi, denge, ağrı düzeyi ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 5 3 158–166.
IEEE
[1]E. Atılgan ve F. Erbahçeci, “Kronik bel ağrılı bireylerde yoga ve fizyoterapi programının yaşam kalitesi, denge, ağrı düzeyi ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması”, JETR, c. 5, sy 3, ss. 158–166, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39RX35AC
ISNAD
Atılgan, Esra - Erbahçeci, Fatih. “Kronik bel ağrılı bireylerde yoga ve fizyoterapi programının yaşam kalitesi, denge, ağrı düzeyi ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 5/3 (01 Aralık 2018): 158-166. https://izlik.org/JA39RX35AC.
JAMA
1.Atılgan E, Erbahçeci F. Kronik bel ağrılı bireylerde yoga ve fizyoterapi programının yaşam kalitesi, denge, ağrı düzeyi ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması. JETR. 2018;5:158–166.
MLA
Atılgan, Esra, ve Fatih Erbahçeci. “Kronik bel ağrılı bireylerde yoga ve fizyoterapi programının yaşam kalitesi, denge, ağrı düzeyi ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, c. 5, sy 3, Aralık 2018, ss. 158-66, https://izlik.org/JA39RX35AC.
Vancouver
1.Esra Atılgan, Fatih Erbahçeci. Kronik bel ağrılı bireylerde yoga ve fizyoterapi programının yaşam kalitesi, denge, ağrı düzeyi ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması. JETR [Internet]. 01 Aralık 2018;5(3):158-66. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39RX35AC