GÜNLÜK AĞACI (Liquidambar orientalis) YAPRAKLARINDAN ELDE EDİLEN EKSTRAKTIN KÜLTÜR LEVREĞİNİN (Dicentrarchus labrax) RAF ÖMRÜ VE ET KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ
Öz
Bu çalışmada Muğla (Türkiye) ilindeki endemik ağaç türlerinden biri olan günlük ağacı yapraklarından elde edilen ekstraktın, kültür levreğinin kalitesi ve raf ömrü üzerine doğal bir koruyucu olarak etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla kurutulduktan sonra ekstrakte edilmiş olan günlük ağacı yapraklarından %0.1, %0.5 ve %1’lik oranlarda hazırlanan solüsyonlar içerisine levrek balıkları daldırılmış ve buzdolabı şartlarında (4±2°C) kalite değişimleri ve raf ömrü tespit edilmiştir. Kalite analizleri sonucunda duyusal olarak kontrol grubu örneklerinin 15. günde, günlük ağacı yaprak ekstraktı içeren bütün grupların ise 18. günden sonra bozulduğu tespit edilmiştir. Özellikle oksidasyon göstergesi olan TBA açısından ektraksiyon grupları ile kontrol grubu arasında önemli bir fark bulunurken, mikrobiyolojik açıdan önemli bir fark yakalanamasa da %1 günlük ağacı yaprak ekstraktının özellikle toplam Enterobacteriaceae açısından diğer gruplara oranla daha etkili olduğu görülmüştür. Çalışma sonunda sığla ekstraktı uygulanan levrek balıklarının raf ömrünün duyusal olarak kontrol grubuna oranla 3 gün daha fazla olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
References
- Abou-Taleb, M., El-Sherif, S.A., Elhariry, H. (2007): Preservation effect of four plant extracts used to extending the shelf-life of mullet fish fillets during cold storage. World Journal of Dairy & Food Sciences, 2: 74-82.
- Antonocopoulus, N. (1973): Bestimmung des Fl_chtigen Basenstickstoofs. In: Ludorf W, Meyer V, Fische und Fischerzeugnisse. Aulage Verlag Paul Parey, Berlin, pp. 224–225.
- AOAC (2002): Protein content in meat 928.08. Official Method of Analysis (17th ed.). Gaithersburg, Maryland: Association of Official Analytical Chemists.
- Aubourg, S.P. (2001): Chilled storage of horse mackarel. Journal of The American Oil Chemists Society, 78(8), 857-862.
- Baygar, T. (1999) Ton Balıklarının (Katsuwonus pelamis, L. 1758) Konserveye İşlenmesi Sırasında Besin içeriği ve Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi. İstanbul Üniversitesi Fen Bililmleri Enstitüsü Doktora Tezi. İstanbul.
- Baytop, T. (1984): Therapy with Medicinal Plants in Turkey (Post and Present). İstanbul University Publication No. 3255, İstanbul.
- Bligh, E.G., Dyer, W.J. (1959): A rapid method of total lipit extraction and proficiation. Canadian Journal of Biochemistry and Physiology, 37: 911-917.
- Bonnell, A.D. (1994): Quality assurance in seafood processing: a practical guide. Chapman and Hall, London, p:74-75.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Hatice Hasanhocaoğlu Yapıcı
MUGLA SITKI KOCMAN UNIV
Türkiye
Taçnur Baygar
MUGLA SITKI KOCMAN UNIV
Türkiye
Cansu Metin
This is me
MUGLA SITKI KOCMAN UNIV
Türkiye
Yunus Alparslan
MUGLA SITKI KOCMAN UNIV
Türkiye
Publication Date
July 20, 2015
Submission Date
April 15, 2015
Acceptance Date
June 6, 2015
Published in Issue
Year 2015 Volume: 1 Number: 4