Araştırma Makalesi

Çöven Otu (Gypsophila Bicolor) kökünün suyu ve farklı bitkisel sütler kullanılarak vegan dondurma geliştirilmesi

Cilt: 3 Sayı: 2 31 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

Çöven Otu (Gypsophila Bicolor) kökünün suyu ve farklı bitkisel sütler kullanılarak vegan dondurma geliştirilmesi

Öz

Giriş ve Amaç: Çöven bitkisi yüzey aktif özelliğe sahip saponin glikoziti içermektedir. Çöven suyu, lokum ve helva üreticileri tarafından çöven köklerinin geleneksel olarak kaynayan suda ekstrakte edilmesiyle üretilmektedir. Çalışmada kullanılan bitkisel sütler, peynir altı suyu ve kazein proteini içermedikleri için alerjiye ve intoleransa yol açmadığından hayvansal sütlere alternatif oluşturmaktadır. Hindistan cevizi, badem, fındık gibi besinler yapısında bulundurdukları vitaminler, esansiyel yağ asitleri, proteinler, polifenoller ve mineraller nedeniyle bitkisel süt eldesinde tercih edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, geleneksel yöntemlerle kaynatılan çöven otu kökünün suyu ve bitkisel sütler kullanılarak elde edilen vegan dondurmalar ile çöven kullanılmadan elde edilen vegan dondurma ve piyasada satılan vegan dondurmanın duyusal özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Çöven köpüğü, salep ve organik elma suyu konsantresi ile badem sütlü dondurma, soya sütlü dondurma, fındık sütlü dondurma, yulaf sütlü dondurma ve Hindistan cevizi sütlü dondurma hazırlanmıştır. Ayrıca çöven köpüğü eklenmeden salep ve organik elma suyu konsantresi ile fındık sütlü dondurma hazırlanmıştır. Piyasadan satın alınan vegan dondurma ile birlikte 7 farklı dondurmanın duyusal değerlendirilmesi yaptırılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Panelistlerin %85’i hazır vegan dondurmayı renk açısından çok iyi olarak değerlendirirken diğer bitkisel sütlerden yapılan dondurmaları ise katılımcıların %52’si iyi olarak değerlendirmiştir. Ağızda erime, sakızımsılık, koku, tat, yapı, görünüş, renk açısından hazır vegan dondurmadan sonra en sık çok iyi olarak değerlendirilen dondurma Hindistan cevizi sütlü dondurma olmuştur. Sonuç: Dondurma yapımında hacim artışı için yağsız kuru madde yerine çöven köpüğünün kullanılabileceği, geliştirilen tarifelerde farklı miktarlarda çöven köpüğü kullanılabileceği düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Tübitak

Proje Numarası

2209 A-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ile 1919B012212051 numaralı projeli olarak desteklenmiştir.

Etik Beyan

Bu tez çalışmasının kendi çalışmamız olduğunu, tezin planlamasından yazımına kadar bütün aşamalarda etik çerçevesinde davranıldığını, bu tezdeki bütün bilgileri akademik ve etik kurallar içinde elde ettiğimizi, bu tez çalışmasıyla elde edilen bütün bilgi ve yorumlara kaynak gösterdiğimizi ve bu kaynakları da kaynaklar listesine aldığımızı, bu tezin çalışılması ve yazımı sırasında patent ve telif haklarını ihlal edici bir davranışta bulunmadığımızı beyan ederiz.

Teşekkür

Hazırladığımız bu aratırmamızda bizleri destekleyen ve her zaman yanımızda olan sevgili annelerimiz Şükran BAL ve Fatma ARSLAN’a ve kıymetli babalarımız Seçgin BAL ve Muzaffer ARSLAN’a, Projemizde bizleri destekleyen sayın danışman hocalarımız Dr. Öğr. Üyesi Güleren SABUNCULAR ve Arş. Gör. Simay KUNDAKÇI’ya, bizi destekleyip yanımızda olan arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız. Elanur BAL İrem Gül ARSLAN

Kaynakça

  1. Yıldız B, Aktoklu E. (2010). Bitki Sistematiği. (s. 220-223). Palme yayıncılık.
  2. Şekerci, A. (2014). İstanbul ilinde satışa sunulan tahin helvalarında aflatoksin varlığının belirlenmesi. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ.
  3. Kocacık, A. (2021). Çöven Ekstraktının Kurutulması ve Dondurmada Emülgatör Olarak Kullanılmasının Araştırılması. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ordu.
  4. Onur, N., Kayapınar, E., (2019). Vejetaryen ve Vegan Beslenme Bir Tercih mi Yoksa Popüler Kültürün Etkisi mi? 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi. Nevşehir, Türkiye.
  5. Güven, M., Karaca, O. B., & Yaşar, K. (2010). Düşük Yağ Oranlı Kahramanmaraş Tipi Dondurma Üretiminde Farklı Emülgatörlerin Kullanımının Dondurmaların Özellikleri Üzerine Etkileri. Gıda, 35(2), 97-104.
  6. Kiper, F. Z., Erdem, T. K., & Gezginç, Y. (2022). Dondurma Üretiminde Kullanılan Alternatif Stabilizerler. Akademik Gıda, 20 (3), 313-320. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1187175
  7. Craig, W. J., & Fresán, U. (2021). International analysis of the nutritional content and a review of health benefits of non-dairy plant-based beverages. Nutrients, 13(3), 842. https://doi.org/10.3390/nu13030842
  8. Çam, İ. B. (2010). Helva ve lokum üretimi amaçlı çöven konsantresi ve çöven tozu üretimi. Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Antalya. http://acikerisim.akdeniz.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/1720

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Gıda ve Beslenme Dengesi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

5 Ekim 2024

Kabul Tarihi

30 Kasım 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kundakçı, S., Sabuncular, G., Bal, E., & Arslan, İ. G. (2024). Çöven Otu (Gypsophila Bicolor) kökünün suyu ve farklı bitkisel sütler kullanılarak vegan dondurma geliştirilmesi. Toros University Journal of Food, Nutrition and Gastronomy, 3(2), 171-179. https://doi.org/10.58625/jfng-2507
AMA
1.Kundakçı S, Sabuncular G, Bal E, Arslan İG. Çöven Otu (Gypsophila Bicolor) kökünün suyu ve farklı bitkisel sütler kullanılarak vegan dondurma geliştirilmesi. JFNG. 2024;3(2):171-179. doi:10.58625/jfng-2507
Chicago
Kundakçı, Simay, Güleren Sabuncular, Elanur Bal, ve İrem Gül Arslan. 2024. “Çöven Otu (Gypsophila Bicolor) kökünün suyu ve farklı bitkisel sütler kullanılarak vegan dondurma geliştirilmesi”. Toros University Journal of Food, Nutrition and Gastronomy 3 (2): 171-79. https://doi.org/10.58625/jfng-2507.
EndNote
Kundakçı S, Sabuncular G, Bal E, Arslan İG (01 Aralık 2024) Çöven Otu (Gypsophila Bicolor) kökünün suyu ve farklı bitkisel sütler kullanılarak vegan dondurma geliştirilmesi. Toros University Journal of Food, Nutrition and Gastronomy 3 2 171–179.
IEEE
[1]S. Kundakçı, G. Sabuncular, E. Bal, ve İ. G. Arslan, “Çöven Otu (Gypsophila Bicolor) kökünün suyu ve farklı bitkisel sütler kullanılarak vegan dondurma geliştirilmesi”, JFNG, c. 3, sy 2, ss. 171–179, Ara. 2024, doi: 10.58625/jfng-2507.
ISNAD
Kundakçı, Simay - Sabuncular, Güleren - Bal, Elanur - Arslan, İrem Gül. “Çöven Otu (Gypsophila Bicolor) kökünün suyu ve farklı bitkisel sütler kullanılarak vegan dondurma geliştirilmesi”. Toros University Journal of Food, Nutrition and Gastronomy 3/2 (01 Aralık 2024): 171-179. https://doi.org/10.58625/jfng-2507.
JAMA
1.Kundakçı S, Sabuncular G, Bal E, Arslan İG. Çöven Otu (Gypsophila Bicolor) kökünün suyu ve farklı bitkisel sütler kullanılarak vegan dondurma geliştirilmesi. JFNG. 2024;3:171–179.
MLA
Kundakçı, Simay, vd. “Çöven Otu (Gypsophila Bicolor) kökünün suyu ve farklı bitkisel sütler kullanılarak vegan dondurma geliştirilmesi”. Toros University Journal of Food, Nutrition and Gastronomy, c. 3, sy 2, Aralık 2024, ss. 171-9, doi:10.58625/jfng-2507.
Vancouver
1.Simay Kundakçı, Güleren Sabuncular, Elanur Bal, İrem Gül Arslan. Çöven Otu (Gypsophila Bicolor) kökünün suyu ve farklı bitkisel sütler kullanılarak vegan dondurma geliştirilmesi. JFNG. 01 Aralık 2024;3(2):171-9. doi:10.58625/jfng-2507