Amaç: Bu çalışma Tunceli ve Siirt ilerinde doğal
olarak yayılış gösteren örnekler ile aktarlarda toz ve tane olarak satılan R.
coriaria L. örneklerinin yağ asiti bileşenleri ve antimikrobiyal özelliklerini
karşılaştırmak amacı ile yapılmıştır.
Gereç ve
Yöntem: Tohumlar tartıldıktan ve toz
haline getirildikten sonra soksalet kullanarak sabit yağları elde edilmiştir.
Elde edilen sabit yağların, metilleme işlemi yapıldıktan sonra, GC ve GC/MS
yöntemleriyle eş zamanlı olarak analizleri gerçekleştirilmiştir. Sabit yağ
numunelerinin in vitro antimikrobiyal aktivite çalışmaları altı farklı Gram
negatif ve Gram pozitif bakteri ve Candida albicans’a karşı EUCAST disk
difüzyon ve CLSI mikrodilüsyon yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Sonuç ve
Tartışma: Tüm
numunelerin ana yağ asidi bileşenleri, sırasıyla oleik asit (%42.2 - 43.3),
linoleik asit (%25.2 - 28.5) ve palmitik asit (%18.4-221.5) olarak tanımlandı.
Sabit yağların in vitro antimikrobiyal aktivitesi, Escherichia coli NRRL
B-3008, Staphylococcus aureus ATCC 6538, S. epidermidis ATCC 14990, Pseudomonas
aeruginosa ATCC 27853, Bacillus subtilis NRRL B-A78 A78 gibi insan patojenik
mikroorganizmalarına karşı gerçekleştirildi. Sonuçlar standart antimikrobiyal
maddeler ile karşılaştırılmış ve MIC değerleri > 2,5 - 0.22 mg/ml
belirlenmiştir. Sonuçların antimikrobiyal etkinlik açından kayda değer olduğu
görülmüştür.
ABSTRACT
Objective:
The aim of this study was to compare the fatty acid components and
antimicrobial properties of R. coriaria L. samples which were sold as powder and grains
tjat show natural distribution in Tunceli and Siirt.
Material and Method: After the
seeds were weighed and powdered, fixed oils were obtained by using soxhalet
apparatus. Obtained fixed oils were analyzed by GC and GC / MS methods after
methylation process. In vitro antimicrobial activity studies of the
samples were performed using six different Gram negative and Gram positive
bacteria and Candida albicans using EUCAST disc diffusion and CLSI
microdilution methods.
Results and Discussion: The main fatty
acid components of all samples were determined as oleic acid (42.2 - 43.3%),
linoleic acid (25.2 - 28.5%) and palmitic acid (18.4-221.5%), respectively. In
vitro antimicrobial activity of fixed oils, such as Escherichia coli NRRL
B-3008, Staphylococcus aureus ATCC 6538, S. epidermidis ATCC 14990, Pseudomonas
aeruginosa ATCC 27853, Bacillus subtilis NRRL B-A78 A78 Ausugusar ATC 27853.
Results were compared with standard antimicrobial agents and MIC values> 2.5
- 0.22 mg / mL. The results were found to be significant in terms of
antimicrobial efficacy.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eczacılık ve İlaç Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2020 |
Gönderilme Tarihi | 12 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 13 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 44 Sayı: 1 |
Kapsam ve Amaç
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.