Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN CELTIS AUSTRALIS L. VE C. TOURNEFORTII LAM. (CANNABACEAE) MEYVELERİNİN YAĞ ASİTİ BİLEŞİMLERİ VE ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2021, Cilt: 45 Sayı: 3, 480 - 490, 27.09.2021
https://doi.org/10.33483/jfpau.863486

Öz

Amaç: Bu çalışma, Türkiye’de yetişen Celtis australis L. ve C. tournefortii Lam. meyve örneklerinin yağ asiti bileşenleri ve antimikrobiyal özelliklerini karşılaştırmak amacı ile yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: C. australis ve C. tournefortii meyvelerinden Soxhlet apareyi ile elde edilen sabit yağ, metilleme işlemine tabi tutulmuştur. Elde edilen yağ asitlerinin bileşenleri GK ve GK/KS yöntemiyle eş zamanlı olarak analiz edilmiştir. Sabit yağ numunelerinin in vitro antimikrobiyal aktivite çalışmaları Gram negatif Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella typhimurium ATCC 13311, Gram pozitif Staphylococcus aureus ATCC 6538, Bacillus cereus NRRL B3711, Propionibacterium acnes ATCC 11827, Streptococcus mutans ATCC 25175 ve Staphylococcus aureus ATCC 700699 mikroorganizmalarına karşı CLSI mikrodilüsyon yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Pozitif kontrol olarak kloramfenikol kullanılmıştır. Minimum inhibisyon konsantrasyonları (mg/mL) belirlenmiştir.
Sonuç ve Tartışma: C. australis ve C. tournefortii meyvelerinde yağ asidi bileşenleri, sırasıyla linoleic
asit (%74,8, %49,5), oleik asit (%10,8, %18,6) ve palmitik asit (%5,6, %8,8) olarak belirlenmiştir. Sonuçlar standart antimikrobiyal maddeler ile karşılaştırılmış ve MIC değerleri > 2,5-0,5 mg/mL belirlenmiştir. Sonuçların antimikrobiyal etkinlik açından kayda değer olduğu görülmüştür.

Kaynakça

  • 1. The Plant List (2018). Version 1.1. Published on the Internet; http://www.theplantlist.org/ (accessed 1st of January) from http://www.theplantlist.org/
  • 2. Güner, A. (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler) Nezhat Gökyiğit Botanik Bahçesi Yayınları Flora Dizisi, İstanbul, 312-313.
  • 3. Davis P.H. (1982). Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol. 7, Edinburgh, 649-652.
  • 4. Baytop T. (1999). Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün), İlaveli 2. Baskı, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul.
  • 5. Demir, F., Doğan , H., Özcan, M. (2002). Haciseferoğullari H, Nutritional and physical properties of hackberry (Celtis australis L.) Journal of Food Engineering 54, 241–247.
  • 6. Yücedağ, C., Gültekin, H.C. (2008)Adi Çitlembik (Celtis australis L.) ve Doğu Çitlenbiği (Celtis tournefortii Lam.) tohumlarının çimlenmesi üzerine araştırmalar. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12-3, 182-185.
  • 7. Özrenk, K., Gündoğdu, M., Türkoğlu, N., Şensoy, G.R.İ. (2012). Erzincan yöresinde doğal olarak yetişen doğu çitlembiği (Celtis tournefortii Lam.) meyvelerinin bazı kimyasal özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 22 (1): 26-32.
  • 8. Tuzlacı, E. (2016). Şifa Niyetine, Türkiye’nin Bitkisel Halk İlaçları, Alfa Yayınları, İstanbul, 68.
  • 9. İkinci, A., Şimşek, M., Gülsoy, E. (2018). Çitlembik bitkisinin kimyasal bileşimi ve insan sağlığı üzerine etkileri, Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Dergisi, 8(3): 21-30.
  • 10. Kültür, Ş., Altınbaşak, O., Anıl, S., Melikoğlu, G. (2018). Türkiye’de mide ülserinde kullanılan tıbbi bitkiler, Marmara Pharm Journal,22(1): 1-14.
  • 11. Fidan, M. S., Komut, O., Öz, M., Yaşar, M. (2011). The Medical Herbs in Gumushane Flora and the Applicable Fields, 2nd International Non-Wood Forest Products Symposium 8-10 September, Isparta/Turkey.
  • 12. Ahmad, S., Rajendra, S., Surabhı, M., Ankur, G. (2012). Antıbacterıal actıvıty of Celtıs australıs by invıtro study, International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, Vol 4, Issue 2, 629-631.
  • 13. Ota, A., Višnjevec, A.M., Vidrih, R., Prgomet, Ž., Necˇemer, M., Hribar, J., Cimerman ,N.G., Možina, S.S., Bucˇar-Miklavcˇic,ˇ M., Ulrih, N.P. (2017). Nutritional, antioxidative and antimicrobial analysis of the Mediterranean hackberry (Celtis australis L.). Food Science & Nutrition, 5(1), 160–170.
  • 14. Gecibesler, I.H. (2019). Antioxidant activity and phenolic profile of Turkish Celtis tournefortii Chemistry of Natural Compounds, Vol. 55, No. 4,738-742.
  • 15. Adedapo, A., Florence, F.O., Afolayan, A. J., Masika, J.P. (2009). Antioxidant properties of the methanol extracts of the leaves and stems of Celtis africana, Rec. Nat. Prod. 3:1 23-31.
  • 16. Badoni, R., Semwa, D. K., Rawat ,U., (2010). Fatty acid composition and antimicrobial activity of Celtis australis L. fruits, J. Sci. Res. 2 (2), 397-402.
  • 17. Baryeh, E.A. (2001). Physical properties of bambara groundnuts. Journal of Food Engineering, 47(4), 321–326.
  • 18. Demir, F., Doğan, H., Özcan ,M., Haciseferoğullari, H. (2002). Nutritional and physical properties of hackberry (Celtis australis L.). Journal of Food Engineering 54, 241–247.
  • 19. Öztürk, A., (2008). Celtis australis L. (Ulmaceae)’in ağir metal kirliligi için biyomonitör olarak kullanilmasi, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Istanbul.
  • 20. Yaltırık, F. (1998). Dendroloji Ders Kitabı II, Angiospermae (Kapalı Tohumlular), İ. Ü. Yayın No: 4104, Orman Fakültesi Yayın No: 420, İstanbul.
  • 21. Güney, D., Turna, İ., Atar F. (2018).The effects of different pretreatments on germination of Mediterranean hackberry (Celtis australis L.) seeds, Biological Diversity and Conservation 11/1, 61-67.
  • 22. Yılmaz ,G., Ekşi, G., Demirci, B., Demirci, F. (2020). Chemical characterization of the fatty acid compositions and antimicrobial activity of sumac (Rhus Coriaria L.) fruits, growing naturally in Turkey and sold in herbalist markets, Ankara Ecz. Fak. Dergisi, Cilt 44, No: 1, 61-69.
  • 23. Demirci, F., Bayramiç, P., Göger, G., Demirci, B., Başer, K.H.C. (2015). Characterization and antimicrobial evaluation of the essential oil of Pinus pinea L. from Turkey. Natural Volatiles and Essential Oils, 2 (2), 39-44.
  • 24. Clinical and Laboratory Standards Institute M27-A2. (2002). Reference Method for Broth Dilution Antifungal Susceptibility Testing of Yeasts; Approved Standard-Second Edition, CLSI document, 22(15).
  • 25. Clinical and Laboratory Standards Institute M7-A7. (2006). Methods for Dilution Antimicrobial Susceptibility Tests for Bacteria That Grow Aerobically; Approved Standard-Seventh Edition, CLSI document, 26(2).
  • 26. Keser, S., Keser, F., Kaygili, O., Tekin, S., Turkoglu, İ., Demir, E., Türkoglu, S., Karatepe, M., Suleyman, Sandal, S., Kirbağ, S. (2017). Phytochemical compounds and biological activities of Celtis tournefortii fruits, Analytical Chemistry Letters, 7 (3), 344 – 355.
  • 27. Al-Taweel, A. M., Perveen, S., El-Shafae, A. M., Fawzy, G. A., Malik, A., Afza, N., Iqbal, L., Latif, M. (2012). Bioactive Phenolic Amides from Celtis africana, Molecules 17(3), 2675-2682.

EVALUATION OF FATTY ACID COMPOSITIONS AND ANTIMICROBIAL EFFECTS OF CELTIS AUSTRALIS L. AND C. TOURNEFORTII LAM. (CANNABACEAE) NATURALLY DISTRIBUTED IN TURKEY

Yıl 2021, Cilt: 45 Sayı: 3, 480 - 490, 27.09.2021
https://doi.org/10.33483/jfpau.863486

Öz

Objective: The aim of this study was to compare the fatty acid components and antimicrobial properties of fruit samples of Celtis australis L. ve C. tournefortii Lam. naturally grown in Turkey.
Material and Method: The fixed oils were obtained from the fruits of C. australis and C. tournefortii by using Soxhlet apparatus, and then methylated. The components of the obtained fatty acids were analyzed simultaneously by GC and GC/MS. The in vitro antimicrobial activity of the fatty acid samples were determined against Gram negative Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella typhimurium ATCC 13311 and Gram positive Staphylococcus aureus ATCC 6538, Bacillus cereus NRRL B3711, Propionibacterium acnes ATCC 11827, Streptococcus mutans ATCC 25175 Staphylococcus aureus ATCC 700699 microorganisms using the CLSI microdilution method. Chloramphenicol was used as positive control. The minimum inhibition concentrations (mg/mL) were designated.
Result and Discussion: The unsaturated fatty acid in C. australis and C. tournefortii fruits were determined as linoleic acid (74,8%, 49,5%), oleic acid (10,8%, 18,6%) and palmitic acid (5,6%, 8,8%), respectively. Results were compared with standard antimicrobial agents and MIC values > 2,5-0,5mg mg / mL were determined. The results were found to be significant in terms of antimicrobial efficacy

Kaynakça

  • 1. The Plant List (2018). Version 1.1. Published on the Internet; http://www.theplantlist.org/ (accessed 1st of January) from http://www.theplantlist.org/
  • 2. Güner, A. (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler) Nezhat Gökyiğit Botanik Bahçesi Yayınları Flora Dizisi, İstanbul, 312-313.
  • 3. Davis P.H. (1982). Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol. 7, Edinburgh, 649-652.
  • 4. Baytop T. (1999). Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün), İlaveli 2. Baskı, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul.
  • 5. Demir, F., Doğan , H., Özcan, M. (2002). Haciseferoğullari H, Nutritional and physical properties of hackberry (Celtis australis L.) Journal of Food Engineering 54, 241–247.
  • 6. Yücedağ, C., Gültekin, H.C. (2008)Adi Çitlembik (Celtis australis L.) ve Doğu Çitlenbiği (Celtis tournefortii Lam.) tohumlarının çimlenmesi üzerine araştırmalar. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12-3, 182-185.
  • 7. Özrenk, K., Gündoğdu, M., Türkoğlu, N., Şensoy, G.R.İ. (2012). Erzincan yöresinde doğal olarak yetişen doğu çitlembiği (Celtis tournefortii Lam.) meyvelerinin bazı kimyasal özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 22 (1): 26-32.
  • 8. Tuzlacı, E. (2016). Şifa Niyetine, Türkiye’nin Bitkisel Halk İlaçları, Alfa Yayınları, İstanbul, 68.
  • 9. İkinci, A., Şimşek, M., Gülsoy, E. (2018). Çitlembik bitkisinin kimyasal bileşimi ve insan sağlığı üzerine etkileri, Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Dergisi, 8(3): 21-30.
  • 10. Kültür, Ş., Altınbaşak, O., Anıl, S., Melikoğlu, G. (2018). Türkiye’de mide ülserinde kullanılan tıbbi bitkiler, Marmara Pharm Journal,22(1): 1-14.
  • 11. Fidan, M. S., Komut, O., Öz, M., Yaşar, M. (2011). The Medical Herbs in Gumushane Flora and the Applicable Fields, 2nd International Non-Wood Forest Products Symposium 8-10 September, Isparta/Turkey.
  • 12. Ahmad, S., Rajendra, S., Surabhı, M., Ankur, G. (2012). Antıbacterıal actıvıty of Celtıs australıs by invıtro study, International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, Vol 4, Issue 2, 629-631.
  • 13. Ota, A., Višnjevec, A.M., Vidrih, R., Prgomet, Ž., Necˇemer, M., Hribar, J., Cimerman ,N.G., Možina, S.S., Bucˇar-Miklavcˇic,ˇ M., Ulrih, N.P. (2017). Nutritional, antioxidative and antimicrobial analysis of the Mediterranean hackberry (Celtis australis L.). Food Science & Nutrition, 5(1), 160–170.
  • 14. Gecibesler, I.H. (2019). Antioxidant activity and phenolic profile of Turkish Celtis tournefortii Chemistry of Natural Compounds, Vol. 55, No. 4,738-742.
  • 15. Adedapo, A., Florence, F.O., Afolayan, A. J., Masika, J.P. (2009). Antioxidant properties of the methanol extracts of the leaves and stems of Celtis africana, Rec. Nat. Prod. 3:1 23-31.
  • 16. Badoni, R., Semwa, D. K., Rawat ,U., (2010). Fatty acid composition and antimicrobial activity of Celtis australis L. fruits, J. Sci. Res. 2 (2), 397-402.
  • 17. Baryeh, E.A. (2001). Physical properties of bambara groundnuts. Journal of Food Engineering, 47(4), 321–326.
  • 18. Demir, F., Doğan, H., Özcan ,M., Haciseferoğullari, H. (2002). Nutritional and physical properties of hackberry (Celtis australis L.). Journal of Food Engineering 54, 241–247.
  • 19. Öztürk, A., (2008). Celtis australis L. (Ulmaceae)’in ağir metal kirliligi için biyomonitör olarak kullanilmasi, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Istanbul.
  • 20. Yaltırık, F. (1998). Dendroloji Ders Kitabı II, Angiospermae (Kapalı Tohumlular), İ. Ü. Yayın No: 4104, Orman Fakültesi Yayın No: 420, İstanbul.
  • 21. Güney, D., Turna, İ., Atar F. (2018).The effects of different pretreatments on germination of Mediterranean hackberry (Celtis australis L.) seeds, Biological Diversity and Conservation 11/1, 61-67.
  • 22. Yılmaz ,G., Ekşi, G., Demirci, B., Demirci, F. (2020). Chemical characterization of the fatty acid compositions and antimicrobial activity of sumac (Rhus Coriaria L.) fruits, growing naturally in Turkey and sold in herbalist markets, Ankara Ecz. Fak. Dergisi, Cilt 44, No: 1, 61-69.
  • 23. Demirci, F., Bayramiç, P., Göger, G., Demirci, B., Başer, K.H.C. (2015). Characterization and antimicrobial evaluation of the essential oil of Pinus pinea L. from Turkey. Natural Volatiles and Essential Oils, 2 (2), 39-44.
  • 24. Clinical and Laboratory Standards Institute M27-A2. (2002). Reference Method for Broth Dilution Antifungal Susceptibility Testing of Yeasts; Approved Standard-Second Edition, CLSI document, 22(15).
  • 25. Clinical and Laboratory Standards Institute M7-A7. (2006). Methods for Dilution Antimicrobial Susceptibility Tests for Bacteria That Grow Aerobically; Approved Standard-Seventh Edition, CLSI document, 26(2).
  • 26. Keser, S., Keser, F., Kaygili, O., Tekin, S., Turkoglu, İ., Demir, E., Türkoglu, S., Karatepe, M., Suleyman, Sandal, S., Kirbağ, S. (2017). Phytochemical compounds and biological activities of Celtis tournefortii fruits, Analytical Chemistry Letters, 7 (3), 344 – 355.
  • 27. Al-Taweel, A. M., Perveen, S., El-Shafae, A. M., Fawzy, G. A., Malik, A., Afza, N., Iqbal, L., Latif, M. (2012). Bioactive Phenolic Amides from Celtis africana, Molecules 17(3), 2675-2682.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Eczacılık ve İlaç Bilimleri
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülderen Yılmaz 0000-0002-6569-4766

Gözde Öztürk 0000-0002-3998-8859

Betül Demirci 0000-0003-2343-746X

Yayımlanma Tarihi 27 Eylül 2021
Gönderilme Tarihi 18 Ocak 2021
Kabul Tarihi 5 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 45 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yılmaz, G., Öztürk, G., & Demirci, B. (2021). TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN CELTIS AUSTRALIS L. VE C. TOURNEFORTII LAM. (CANNABACEAE) MEYVELERİNİN YAĞ ASİTİ BİLEŞİMLERİ VE ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, 45(3), 480-490. https://doi.org/10.33483/jfpau.863486
AMA Yılmaz G, Öztürk G, Demirci B. TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN CELTIS AUSTRALIS L. VE C. TOURNEFORTII LAM. (CANNABACEAE) MEYVELERİNİN YAĞ ASİTİ BİLEŞİMLERİ VE ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ankara Ecz. Fak. Derg. Eylül 2021;45(3):480-490. doi:10.33483/jfpau.863486
Chicago Yılmaz, Gülderen, Gözde Öztürk, ve Betül Demirci. “TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN CELTIS AUSTRALIS L. VE C. TOURNEFORTII LAM. (CANNABACEAE) MEYVELERİNİN YAĞ ASİTİ BİLEŞİMLERİ VE ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 45, sy. 3 (Eylül 2021): 480-90. https://doi.org/10.33483/jfpau.863486.
EndNote Yılmaz G, Öztürk G, Demirci B (01 Eylül 2021) TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN CELTIS AUSTRALIS L. VE C. TOURNEFORTII LAM. (CANNABACEAE) MEYVELERİNİN YAĞ ASİTİ BİLEŞİMLERİ VE ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 45 3 480–490.
IEEE G. Yılmaz, G. Öztürk, ve B. Demirci, “TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN CELTIS AUSTRALIS L. VE C. TOURNEFORTII LAM. (CANNABACEAE) MEYVELERİNİN YAĞ ASİTİ BİLEŞİMLERİ VE ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”, Ankara Ecz. Fak. Derg., c. 45, sy. 3, ss. 480–490, 2021, doi: 10.33483/jfpau.863486.
ISNAD Yılmaz, Gülderen vd. “TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN CELTIS AUSTRALIS L. VE C. TOURNEFORTII LAM. (CANNABACEAE) MEYVELERİNİN YAĞ ASİTİ BİLEŞİMLERİ VE ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 45/3 (Eylül 2021), 480-490. https://doi.org/10.33483/jfpau.863486.
JAMA Yılmaz G, Öztürk G, Demirci B. TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN CELTIS AUSTRALIS L. VE C. TOURNEFORTII LAM. (CANNABACEAE) MEYVELERİNİN YAĞ ASİTİ BİLEŞİMLERİ VE ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ankara Ecz. Fak. Derg. 2021;45:480–490.
MLA Yılmaz, Gülderen vd. “TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN CELTIS AUSTRALIS L. VE C. TOURNEFORTII LAM. (CANNABACEAE) MEYVELERİNİN YAĞ ASİTİ BİLEŞİMLERİ VE ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, c. 45, sy. 3, 2021, ss. 480-9, doi:10.33483/jfpau.863486.
Vancouver Yılmaz G, Öztürk G, Demirci B. TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN CELTIS AUSTRALIS L. VE C. TOURNEFORTII LAM. (CANNABACEAE) MEYVELERİNİN YAĞ ASİTİ BİLEŞİMLERİ VE ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ankara Ecz. Fak. Derg. 2021;45(3):480-9.

Kapsam ve Amaç

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.