Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Konya-Akyokuş Yöresinde Yetiştirilen Althaea Officinalis-Hatmi Bitkisinin Etanol Extractının Toplam Flavonoid Miktarı

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 3, 159 - 166, 25.12.2020

Öz

Giriş: Geleneksel olarak kullanılan tıbbi bitkiler birçok ilacın geliştirilmesinde ilham kaynağı olmuştur. Hatmi tıbbi bitkisinin yapılan bilimsel araştırmalara göre yaprak drog’unun özellikle soğuk algınlığı ile birlikte gözlenen kuru öksürükte antitüssif etki gösterdiği Alman E Komisyonu Monograflarında belirtilmektedir. Konya yöresinde yetiştirilen Hatmi bitkisinin flavonoit içeriği onun doğru endikasyonda kullanımına yönelik olup olmadığı konusunda yol gösterici olmaktadır. Flavonoitler antioksidan özellikleri yanında enzimleri inhibe ederek invitro antibiyotik etki gösterirler.
Amaç: Bu çalışma Konya-Akyokuş yöresinde yetiştirilen hatmi bitkisinin çiçeğinin total flavonoit içeriğinin yeterli olup olmadığını araştırmak amacı ile gerçekleştirilmiştir.
Yöntem: Konya-Akyokuş yöresinde (Temmuz Organik Çiftliğinde 2017 bahar ayında) yetişen tıbbi hatmi bitkisinin 100gr. çiçeği kullanılmıştır. Bitkinin %80 metanol %20 su karışımı hazırlanmıştır Tanımlayıcı –kesitsel bir çalışmadır. Analizler Batı Akdeniz Tarım Orman Bölge Müdürlüğü Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Enstitüsünde yapılmıştır. Numune analizi için gerekli izinler alınmıştır.
Bulgular: Numunemizde Analizi yapılan tıbbi hatmi bitkisinin total flavonoit miktarı 2,8 mg CE/g olarak ölçülmüştür.
Sonuç ve Öneriler: Çalışma sonucunda hatmi bitkisinin çiçeğinin total flavonoit içeriği tıbbi kullanım açısından yeterli bulunmuştur. Hatmi çiçeği ağız, boğaz ve mide mukozalarında irritasyon tedavilerinde geleneksel olarak kullanılan bir bitkidir. Bu bitkinin ve flavinoit etken maddesinin modern ve geleneksel ve tamamlayıcı tıpta kullanımına ilişkin ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Destekleyen Kurum

yok

Proje Numarası

yok

Teşekkür

batam

Kaynakça

  • 1. De Sales, I.R.P.;Formiga, R.D.O.; Machado, F.D.F.; Nascimento, R.F.; Pessoa, M.M.B.; Barros, M.E.F.X.; Vieira, G.C.; Gadelha, F.A.A.F.; Marinho, A.F.; BarbosaFilho, J.M.; et al. Cytoprotective, antioxidantand anti-inflammatorymechanismrelatedtoantiulceractivity of CissampelossympodialisEichl. inanimalmodels. J. Ethnopharmacol. 2018, 222, 190–200. 2. Herve, E.E.; Bernard, G.N.; Leandre, K.K.; Paul, Y.A.; Etienne, E.E. Acutetoxicityandgastric anti-ulceractivity of an aqueousextract of theleaves of MacarangabarteriMll. Arg (Euphorbiaceae) on ratmodels. J. Med. PlantRes. 2018, 12, 96–105. 3aZeybek AU, Özgüç S. Mide Hastalıklarında Fitoterapi.Modern ve Rasyonel Fitoterapi.1 .baskı Dünya tıp kitapevi.2019 Ankara.p.99-101. 3bZeybek AU, Özgüç S. Mide Hastalıklarında Fitoterapi.Modern ve Rasyonel Fitoterapi.1 .baskı Dünya tıp kitapevi.2019 Ankara.p.32. 4. Karadeniz, F., Burdurlu, H.S., Koca, N., Soyer, Y. 2005. Antioxidan tactivity of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turkish Journal of AgricultureandForestry, 29: 297-303. 5. Inas, Z.A.; Hala, A.K.; Gehan, H.H. Gastroprotectiveeffect of Cordiamyxa L. fruitextractagainstindomethacin-inducedgastriculceration in rats. Life Sci. J. 2011, 8, 433–445. 6.Awaad, A.S.; El-Meligy, R.M.; Soliman, G.A. Natural products in treatment of ulcerativecolitisandpepticulcer. J. SaudiChem. Soc. 2013, 17, 101–124. 7.Hage-Sleiman, R.;Mroueh, M.; Daher, C.F. Pharmacologicalevaluation of aqueousextract of Althaeaofficinalisflowergrown in Lebanon. Pharm. Biol. 2011, 49, 327–333. 8.Kumar, M.R.;Niyas, M.K.; Mani, T.T.; Rahiman, O.M.F.; Kumar, S.B. A review on medicinalplantsforpepticulcer. Pharm. Lett. 2011, 3, 414–420. 9.Rao, C.V.;Venkataramana, K. A pharmacologicalreview on naturalantiulceragents. J. Glob. TrendsPharm. Sci. 2013, 4, 1118–1131. 10.Dwivedi, S.K.;Verma, C. Potentialmedicinalplantsused as antiulceragents. Int. J. Pharm. Res. Sci. 2013, 2, 885–891. 11.Pillai, S.I.;Kandaswamy, M.; Subramanian, S. Antiulcerogenicandulcerhealingeffects of Indianpropolis in experimentalratulcermodels. J. Api. Prod. Api.Med. Sci. 2010, 2, 21–28. 12.Benchikh, F. PharmacologicalEffects of MyrtusCommunis L. on theGastrointestinalTract of RatsandMice. Ph.D. Thesis, Department of BiologyandAnimalPhysiology, FacultédesSciences de la Nature et de la Vie, Université Ferhat Abbas Sétif 1, Setif, Algeria, 2018. 13. Ahmed, O.E.I.;Hashim, N.M.; Ibrahim, M.Y.; Abdulrahman, A.A.; Adam, H.; Arbab, I.A. Gastroprotectiveeffects of (+)-catechinhydrate on ethanol-inducedgastriculcer in ratsCienc. Tec. Vitivinic. 2016, 31, 1–30. 14. Bhalke, R.D.;Giri, M.A.; Anarthe, S.J.; Pal, S.C. Antiulceractivity of theethanolextract of leaves of SesbaniaGrandiflora (Linn.). Int. J. Pharm. Sci. 2010, 2, 206–208. 15.Talebi, A.; Karimi, A.; Ouguerram, K.; Vahidi-Ataabadi, N.; Eshraghi-Jazi, F.; Mansouri, A.; Nematbakhsh, M. Lack of nephroprotectiveefficacy of Althaeaofficinalisflowerextractagainstgentamicinrenaltoxicity in malerats. Int. J. Prev. Med. 2014, 5, 1360–1363. 16.Fallahpour, F.;Banaee, M.; Javadzade1, N. Effects of dietarymarshmallow (Althaeaofficinalis L.) extract on growthperformanceand body composition of commoncarp (CyprinusCarpio). Int. J. Adv. Biol. Biom. Res. 2014, 2, 2453–2460 17.Al-Snafi, A.E. The pharmaceutical importance of Althaea officinalis and Althaearosea: A review. Int. J. PharmTechRes. 2013, 5, 1378–1385 18.Jamian, S.S.;Mehrani, S.; Asilan, K.S.; Tabrizi, A.T.; Goharian, A. Responses of seedlinggrowthandgerminationparameters in threemedicinalplantsunderdroughtstress. Int. J. Agric. Crop. Sci. 2014, 7, 191–195. 19.Pekal, A. and Pyrzynska, K., 2014. Evaluation of Aluminium Complexation Reaction for Flavonoid Content Assay. Food Anal. Methods, 7:1776–1782. 20.Spiridon,I., Bodirlau,R., Teaca, C-A., 2011. Total phenolic content and antioxidant activityof plants used in traditional Romanian herbal medicine Cent. Eur. J. Biol.6(3) 388-396. 21.Vermerris, W., Nicholson, R., 2006. Phenolic Compound Biochemistry. s. 1-32 .
Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 3, 159 - 166, 25.12.2020

Öz

Proje Numarası

yok

Kaynakça

  • 1. De Sales, I.R.P.;Formiga, R.D.O.; Machado, F.D.F.; Nascimento, R.F.; Pessoa, M.M.B.; Barros, M.E.F.X.; Vieira, G.C.; Gadelha, F.A.A.F.; Marinho, A.F.; BarbosaFilho, J.M.; et al. Cytoprotective, antioxidantand anti-inflammatorymechanismrelatedtoantiulceractivity of CissampelossympodialisEichl. inanimalmodels. J. Ethnopharmacol. 2018, 222, 190–200. 2. Herve, E.E.; Bernard, G.N.; Leandre, K.K.; Paul, Y.A.; Etienne, E.E. Acutetoxicityandgastric anti-ulceractivity of an aqueousextract of theleaves of MacarangabarteriMll. Arg (Euphorbiaceae) on ratmodels. J. Med. PlantRes. 2018, 12, 96–105. 3aZeybek AU, Özgüç S. Mide Hastalıklarında Fitoterapi.Modern ve Rasyonel Fitoterapi.1 .baskı Dünya tıp kitapevi.2019 Ankara.p.99-101. 3bZeybek AU, Özgüç S. Mide Hastalıklarında Fitoterapi.Modern ve Rasyonel Fitoterapi.1 .baskı Dünya tıp kitapevi.2019 Ankara.p.32. 4. Karadeniz, F., Burdurlu, H.S., Koca, N., Soyer, Y. 2005. Antioxidan tactivity of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turkish Journal of AgricultureandForestry, 29: 297-303. 5. Inas, Z.A.; Hala, A.K.; Gehan, H.H. Gastroprotectiveeffect of Cordiamyxa L. fruitextractagainstindomethacin-inducedgastriculceration in rats. Life Sci. J. 2011, 8, 433–445. 6.Awaad, A.S.; El-Meligy, R.M.; Soliman, G.A. Natural products in treatment of ulcerativecolitisandpepticulcer. J. SaudiChem. Soc. 2013, 17, 101–124. 7.Hage-Sleiman, R.;Mroueh, M.; Daher, C.F. Pharmacologicalevaluation of aqueousextract of Althaeaofficinalisflowergrown in Lebanon. Pharm. Biol. 2011, 49, 327–333. 8.Kumar, M.R.;Niyas, M.K.; Mani, T.T.; Rahiman, O.M.F.; Kumar, S.B. A review on medicinalplantsforpepticulcer. Pharm. Lett. 2011, 3, 414–420. 9.Rao, C.V.;Venkataramana, K. A pharmacologicalreview on naturalantiulceragents. J. Glob. TrendsPharm. Sci. 2013, 4, 1118–1131. 10.Dwivedi, S.K.;Verma, C. Potentialmedicinalplantsused as antiulceragents. Int. J. Pharm. Res. Sci. 2013, 2, 885–891. 11.Pillai, S.I.;Kandaswamy, M.; Subramanian, S. Antiulcerogenicandulcerhealingeffects of Indianpropolis in experimentalratulcermodels. J. Api. Prod. Api.Med. Sci. 2010, 2, 21–28. 12.Benchikh, F. PharmacologicalEffects of MyrtusCommunis L. on theGastrointestinalTract of RatsandMice. Ph.D. Thesis, Department of BiologyandAnimalPhysiology, FacultédesSciences de la Nature et de la Vie, Université Ferhat Abbas Sétif 1, Setif, Algeria, 2018. 13. Ahmed, O.E.I.;Hashim, N.M.; Ibrahim, M.Y.; Abdulrahman, A.A.; Adam, H.; Arbab, I.A. Gastroprotectiveeffects of (+)-catechinhydrate on ethanol-inducedgastriculcer in ratsCienc. Tec. Vitivinic. 2016, 31, 1–30. 14. Bhalke, R.D.;Giri, M.A.; Anarthe, S.J.; Pal, S.C. Antiulceractivity of theethanolextract of leaves of SesbaniaGrandiflora (Linn.). Int. J. Pharm. Sci. 2010, 2, 206–208. 15.Talebi, A.; Karimi, A.; Ouguerram, K.; Vahidi-Ataabadi, N.; Eshraghi-Jazi, F.; Mansouri, A.; Nematbakhsh, M. Lack of nephroprotectiveefficacy of Althaeaofficinalisflowerextractagainstgentamicinrenaltoxicity in malerats. Int. J. Prev. Med. 2014, 5, 1360–1363. 16.Fallahpour, F.;Banaee, M.; Javadzade1, N. Effects of dietarymarshmallow (Althaeaofficinalis L.) extract on growthperformanceand body composition of commoncarp (CyprinusCarpio). Int. J. Adv. Biol. Biom. Res. 2014, 2, 2453–2460 17.Al-Snafi, A.E. The pharmaceutical importance of Althaea officinalis and Althaearosea: A review. Int. J. PharmTechRes. 2013, 5, 1378–1385 18.Jamian, S.S.;Mehrani, S.; Asilan, K.S.; Tabrizi, A.T.; Goharian, A. Responses of seedlinggrowthandgerminationparameters in threemedicinalplantsunderdroughtstress. Int. J. Agric. Crop. Sci. 2014, 7, 191–195. 19.Pekal, A. and Pyrzynska, K., 2014. Evaluation of Aluminium Complexation Reaction for Flavonoid Content Assay. Food Anal. Methods, 7:1776–1782. 20.Spiridon,I., Bodirlau,R., Teaca, C-A., 2011. Total phenolic content and antioxidant activityof plants used in traditional Romanian herbal medicine Cent. Eur. J. Biol.6(3) 388-396. 21.Vermerris, W., Nicholson, R., 2006. Phenolic Compound Biochemistry. s. 1-32 .
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hayriye Baltaoğlu Alp 0000-0002-7262-2234

Proje Numarası yok
Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 18 Haziran 2020
Kabul Tarihi 1 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Baltaoğlu Alp, H. (2020). Konya-Akyokuş Yöresinde Yetiştirilen Althaea Officinalis-Hatmi Bitkisinin Etanol Extractının Toplam Flavonoid Miktarı. Genel Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(3), 159-166.

                                                                  Genel Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.