Araştırma Makalesi

İleri Evre Nüks Over Kanserlerinde Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapinin Uygulamasına Etki Eden Faktörler

Cilt: 21 Sayı: 2 30 Haziran 2024
PDF İndir
EN TR

İleri Evre Nüks Over Kanserlerinde Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapinin Uygulamasına Etki Eden Faktörler

Öz

Amaç: Hipertermik intraperitoneal kemoterapi (HİPEK), ileri evre over kanserlerinde uygulanan tedavi yöntemidir. Isı ile birlikte kanser ilaçlarının doğrudan periton içerisine verilerek sitoredüktif cerrahi ile birlikte peritoneal metastazların kontrolünü amaçlar. Çalışmamızda ileri evre over kanseri tanısı alıp primer sitoredüktif cerrahi ile tedavi edilen ve nüks sonrası sekonder sitoredüksiyon + HİPEK uygulaması ile tedavi edilen hastaların ilk tedavi sırasındaki klinikopatolojik özellikleri ile sağkalım arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır Gereç ve Yöntem: İleri evre over kanserinin primer tedavisi sonrası nüks tespit edilen ve sekonder sitoredüktif cerrahi ve beraberinde HİPEK ile tedavi edilen hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların demografik özellikleri, evreleri, laboratuvar ve klinik seyirleri retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: HİPEK ile tedavi edilen toplam 29 nüks ileri evre over kanseri hastası dahil edilmiştir. Primer cerrahi sırasında sekiz olguda R0, 20 olguda R1 ve bir hastada R2 rezeksiyon mevcuttur.. R0 rezeksiyon uygulanan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek sağkalım oranı gözlenmiştir (p<0.003). Aynı ilişki HİPEK sonrasında gözlenen sağkalımda da aynı yönde devam etmiştir (p<0.004). Yan etki ve komplikasyon oranlarımız daha çok grade 1 ve 2 düzeyinde ve palyatif olarak tedavi edilmiş olup, sekiz hastada Grade III ve iki hastada Grade IV yan etki gözlenmiştir. Sonuç: HİPEK yöntemi kabul edilebilir yan etki oranı ile yüksek dozlarda kemoterapi uygulamasına imkan vermektedir. Bu yöntemin ideal kullanım alanının tespiti için farklı parametrelerin irdelenmesi büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda ilk cerrahinin rezeksiyon sınırlarının tedavi sonrası sağkalım oranları üzerine etkisinin olduğu saptanmıştır. Bu bulgular ışığında HİPEK uygun hasta profilinde kabul edilebilir bir tedavi yöntemi olarak sunulabilir.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Sayın Editörümüze ve hakemlerimize çalışmamızın değerlendirilmesindeki katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.

Kaynakça

  1. 1. Orr B, Edwards RP. Diagnosis and treatment of ovari- an cancer. Hematol Oncol Clin North Am. 2018;12(6):943-964. 2. Marrelli D, Ansaloni L, Federici O, Asore S., Ludovico C.,marano L., et al.Cytoreductive surgery (CRS) and HIPEC for advanced ovarian cancer with peritoneal metastases: Italian PSM Oncoteam Evidence and Study Purposes. Cancers (Ba- sel). 2022;14(23):6010. 3. Mishra M, Singh N, Ghatage P. Past, present, and fu- ture of hyperthermic intraperitoneal chemotherapy (HIPEC) in ovarian Cancer. Cureus. 2021;13(6):e15563

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2024

Gönderilme Tarihi

29 Kasım 2023

Kabul Tarihi

1 Ocak 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 21 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Öztürk Başarır, Z., Ayhan, S., Arslanca, T., & Özdal, B. (2024). İleri Evre Nüks Over Kanserlerinde Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapinin Uygulamasına Etki Eden Faktörler. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, 21(2), 121-127. https://doi.org/10.38136/jgon.1397682
AMA
1.Öztürk Başarır Z, Ayhan S, Arslanca T, Özdal B. İleri Evre Nüks Over Kanserlerinde Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapinin Uygulamasına Etki Eden Faktörler. JGON. 2024;21(2):121-127. doi:10.38136/jgon.1397682
Chicago
Öztürk Başarır, Zehra, Sevgi Ayhan, Tufan Arslanca, ve Bülent Özdal. 2024. “İleri Evre Nüks Over Kanserlerinde Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapinin Uygulamasına Etki Eden Faktörler”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 21 (2): 121-27. https://doi.org/10.38136/jgon.1397682.
EndNote
Öztürk Başarır Z, Ayhan S, Arslanca T, Özdal B (01 Haziran 2024) İleri Evre Nüks Over Kanserlerinde Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapinin Uygulamasına Etki Eden Faktörler. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 21 2 121–127.
IEEE
[1]Z. Öztürk Başarır, S. Ayhan, T. Arslanca, ve B. Özdal, “İleri Evre Nüks Over Kanserlerinde Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapinin Uygulamasına Etki Eden Faktörler”, JGON, c. 21, sy 2, ss. 121–127, Haz. 2024, doi: 10.38136/jgon.1397682.
ISNAD
Öztürk Başarır, Zehra - Ayhan, Sevgi - Arslanca, Tufan - Özdal, Bülent. “İleri Evre Nüks Over Kanserlerinde Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapinin Uygulamasına Etki Eden Faktörler”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 21/2 (01 Haziran 2024): 121-127. https://doi.org/10.38136/jgon.1397682.
JAMA
1.Öztürk Başarır Z, Ayhan S, Arslanca T, Özdal B. İleri Evre Nüks Over Kanserlerinde Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapinin Uygulamasına Etki Eden Faktörler. JGON. 2024;21:121–127.
MLA
Öztürk Başarır, Zehra, vd. “İleri Evre Nüks Over Kanserlerinde Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapinin Uygulamasına Etki Eden Faktörler”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, c. 21, sy 2, Haziran 2024, ss. 121-7, doi:10.38136/jgon.1397682.
Vancouver
1.Zehra Öztürk Başarır, Sevgi Ayhan, Tufan Arslanca, Bülent Özdal. İleri Evre Nüks Over Kanserlerinde Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapinin Uygulamasına Etki Eden Faktörler. JGON. 01 Haziran 2024;21(2):121-7. doi:10.38136/jgon.1397682