Hirşutizmi Olan Ergenlerde Psikopatolojik Belirtiler

Cilt: 10 Sayı: 37 1 Ocak 2013
  • Suphi Tunç
  • Luna Tanrıkulu
  • Halil Özcan
  • Okan Yenicesu
  • Filiz Akın Su
  • Burak Subaşı
PDF İndir
EN TR

Hirşutizmi Olan Ergenlerde Psikopatolojik Belirtiler

Öz

Amaç: Hirşutism, kadınlarda yüz ve vücut bölgelerinde erkek tipte kıllanmanın görüldüğü bir durumdur. Hastaların %70'inden fazlasında neden Polikistik Over Sendromu PCOS 'dur. PCOS olan kadınlarda, kontrol grubu kadınlara göre daha yüksek depresyon ve stres tepkisi düzeylerine sahip olduğu, daha fazla cinsel sorunlar yaşadığı, benlik saygılarının düşük olduğu, sosyal aktivitelerinin az ve romantik uğraşlarda memnuniyetlerinin düşük olduğu görülmektedir.Gereçler ve Yöntem: Bu çalışmada hirşutismi olan kadınlarda semptom tarama envanteri ile psikopatolojik belirtiler saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmaya hirşutism dışında herhangi bir fiziksel hastalığı olmayan 27 hirşutik adolesan kız ile kontrol grubu olarak hiçbir fiziksel hastalık tanısı olmayan 27 normal adolesan kız dahil edilmiştir. Ayrıca hirşutism dışında herhangi bir hastalığı olmayan 18 yetişkin kadın da araştırmaya dahil edilmiştir.Bulgular: Hirşutik adolesanlar, kontrol adolesanlar ve hirşutik yetişkinler arasında kısa semptom envanterinin hiçbir alt belirti grubunda fark saptanmamıştır.Sonuç: Adolesan dönemde hirşutismin, her ne kadar adolesan kızın beden algısını olumsuz etkileyebileceği ve bunun da olumsuz ruhsal durumlara neden olabileceği düşünülse d e , elde edilen sonuçlar bunu desteklememektedir. Bunun nedeni belki de adolesan dönemde birçok bedensel değişimler, geçici deformasyonlar, kozmetik sorunlar, akne vb. dermatolojik sorunlar yaşadıklarından hirşutism gibi tek bir faktörün üzerinde durmadıkları ve buna bağlı olarak hirşutismi önemsizleştirmeleridir. Ayrıca dermatoloji kliniğinde hirşutismin tedavi ediliyorolması da polikliniğe gelen hastalarda bir rahatlama sağlamış olabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1.Fava GA, Sonino N, Morphy MA. Psychosomatic View of Endocrine Disorders. Psych other Psychosom 1993;59:20-33.
  2. 2.Alsantali A, Shapiro J. Management of Hirsutism. Skin Therapy Lett 2009 ;14:1-3.
  3. 3.Coffey S, Mason H. The Effect of Polycystic Ovary Syndrome on Healt Related Quality of Life. Gynecol Endocrinol 2003;17:379-86.
  4. 4.Meyer AE, Zerssen V About methods for an initial psychosomatic investigation of clinical syndromes (exemplified by a research on the socalled idiopathic hirsutism). Fortschr Psychosom Med 1960; 16: 70-7.
  5. 5.Modell E, Goldstein D, Reyes FI. Endocrine and behavioural responses to psychological stress in hyperandrogenic women. Fertil Steril 1990;53: 454-9.
  6. 6.Orenstein H, Raskind MAP, Wyllie D, Raskind WH, Soules MR. Polysymptomatic complaints and Briquet's Syndrome in Polycystic Ovary Disease. Am J Psychiatry 1986; 143: 768-71.
  7. 7.Barth JH, Catalan J, Cherry CA, Day A. Psychological morbidity in women referred for treatment of hirsutism. J Psyhosom Res 1993;37: 615-9.
  8. 8.Sonino N, Fava GA, Mani E, Belluardo P, Bascaro M. Quality of life of hirsutic women. Postgrad Med J 1993;69:186-9.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Suphi Tunç Bu kişi benim

Luna Tanrıkulu Bu kişi benim

Halil Özcan Bu kişi benim

Okan Yenicesu Bu kişi benim

Filiz Akın Su Bu kişi benim

Burak Subaşı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2013

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 10 Sayı: 37

Kaynak Göster

APA
Tunç, S., Tanrıkulu, L., Özcan, H., Yenicesu, O., Akın Su, F., & Subaşı, B. (2013). Hirşutizmi Olan Ergenlerde Psikopatolojik Belirtiler. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, 10(37), 1518-1521. https://izlik.org/JA99KN25CX
AMA
1.Tunç S, Tanrıkulu L, Özcan H, Yenicesu O, Akın Su F, Subaşı B. Hirşutizmi Olan Ergenlerde Psikopatolojik Belirtiler. JGON. 2013;10(37):1518-1521. https://izlik.org/JA99KN25CX
Chicago
Tunç, Suphi, Luna Tanrıkulu, Halil Özcan, Okan Yenicesu, Filiz Akın Su, ve Burak Subaşı. 2013. “Hirşutizmi Olan Ergenlerde Psikopatolojik Belirtiler”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 10 (37): 1518-21. https://izlik.org/JA99KN25CX.
EndNote
Tunç S, Tanrıkulu L, Özcan H, Yenicesu O, Akın Su F, Subaşı B (01 Ocak 2013) Hirşutizmi Olan Ergenlerde Psikopatolojik Belirtiler. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 10 37 1518–1521.
IEEE
[1]S. Tunç, L. Tanrıkulu, H. Özcan, O. Yenicesu, F. Akın Su, ve B. Subaşı, “Hirşutizmi Olan Ergenlerde Psikopatolojik Belirtiler”, JGON, c. 10, sy 37, ss. 1518–1521, Oca. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99KN25CX
ISNAD
Tunç, Suphi - Tanrıkulu, Luna - Özcan, Halil - Yenicesu, Okan - Akın Su, Filiz - Subaşı, Burak. “Hirşutizmi Olan Ergenlerde Psikopatolojik Belirtiler”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 10/37 (01 Ocak 2013): 1518-1521. https://izlik.org/JA99KN25CX.
JAMA
1.Tunç S, Tanrıkulu L, Özcan H, Yenicesu O, Akın Su F, Subaşı B. Hirşutizmi Olan Ergenlerde Psikopatolojik Belirtiler. JGON. 2013;10:1518–1521.
MLA
Tunç, Suphi, vd. “Hirşutizmi Olan Ergenlerde Psikopatolojik Belirtiler”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, c. 10, sy 37, Ocak 2013, ss. 1518-21, https://izlik.org/JA99KN25CX.
Vancouver
1.Suphi Tunç, Luna Tanrıkulu, Halil Özcan, Okan Yenicesu, Filiz Akın Su, Burak Subaşı. Hirşutizmi Olan Ergenlerde Psikopatolojik Belirtiler. JGON [Internet]. 01 Ocak 2013;10(37):1518-21. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99KN25CX