Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of the Earthquake on Local Food Production Processes in Antakya Cuisine and Expected Effects

Yıl 2024, Cilt: 5 Sayı: 2, 129 - 140
https://doi.org/10.54493/jgttr.1528366

Öz

The aim of this research is to examine the effects of the earthquake disaster in Antakya between February 06, 2023 and February 20, 2023 on Antakya Cuisine and local food production processes and to reveal the views of the participants regarding the measures to protect and sustain the local culinary culture against these effects in the future. In this study, phenomenology approach, one of the qualitative research designs, was used. The participant group of the research consists of 60 people from different cultures and beliefs, including chefs, food writers, gastronomy historians, journalists, tourism professionals, business owners, deputies and opinion leaders. A semi-structured interview form was used to collect data. Interviews were conducted face-to-face in Antakya and Istanbul. Descriptive content analysis was used for the interviews. As a result of the research, the effects of the earthquake on local food production processes in Antakya cuisine were evaluated as negative, positive and neutral. Recommendations were developed in line with the research findings.

Kaynakça

  • Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (2023). “Afet türleri”, Erişim Tarihi (28.04.2024). https://www.afad.gov.tr/afet-turleri, T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı,
  • Akgül, Ö.S. & Haznedar, N. (2023). Deprem sonrası Türkiye turizminin geleceği. İçinde (Ed) Ünüsan, Ç., Sezgin, M., & Köseoğlu, Ö. G. A., Deprem ve turizm, 287-301. İstanbul: Eğitim Yayınevi.
  • Akmeşe, A.K. (2023). Deprem ve afetlerde gastronomi mutfaklarının rolü. İçinde (Ed) Ünüsan, Ç., Sezgin, M., & Köseoğlu, Ö. G. A., Deprem ve Turizm, 199-211. İstanbul: Eğitim Yayınevi.
  • Aktemur, A., & Ünlükaplan, Y. (2024). 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminin Antakya kent kimliği üzerine etkileri: Antakya Zenginler Mahallesi örneği. Journal of Architectural Sciences and Applications, 9(Special Issue), 219-244.
  • Aldemir, T. (2023). Doğal afetler sonrası afetzedelerin beslenmesi: 2023 Kahramanmaraş depremi örneği. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 10(4), 686-701.
  • Aleffi, C., & Cavicchi, A. (2020). The role of food and culinary heritage for postdisaster recovery: The case of earthquake in the Marche region (Italy). Gastronomy and Tourism, 4(3), 113-128.
  • American Museum of Natural History. (2014). “Nature’s fury”, Erişim Tarihi: 28.04.2024. https://www.amnh.org/content/download/86301/1580732/file/natures-fury-educators-guide.pdf, American Museum of Natural History, Educator’s Guide.
  • Anadolu Ajansı (2023). Türkiye’de 2023 böyle geçti. Erişim Tarihi: 04.08.2024, Https://www.aa.com.tr/tr/gundem/turkiyede-2023-boyle-gecti/3092566#
  • Anasız, B. T. (2023). Doğal afetler karşısında eğitim sistemi: Zorluklar ve fırsatlar. 1. Eğitim & Bilim, 107.
  • Başaran, Y. K. (2017). Sosyal bilimlerde örnekleme kuramı. The Journal of Academic Social Science, 47(47), 480-495.
  • Beylunioğlu, A. M. (2023). Yemek, toplum ve siyaset ilişkisinin deprem öncesi ve sonrası Antakya üzerine düşündürdükleri. Moment Dergi, 10(1), 11-18.
  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu. (2023). UNICEF Türkiye Aylık İnsani Durum Raporları (6 Şubat 2023 Depremleri). https://www.unicef.org/turkiye/raporlar/i%CC%87nsani-durum-raporlar%C4%B1-6-%C5%9Fubat-2023-depremleri, Erişim Tarihi: 28.04.2024.
  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu. (2023). UNICEF Türkiye Humanitarian Situation Report No. 1. 06-16 February 2023. Erişim Tarihi: 28.04.2024, https://www.unicef.org/turkiye/raporlar/i%CC%87nsani-durum-raporlar%C4%B1-6-%C5%9Fubat-2023-depremleri.
  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu. (2023). UNICEF Türkiye Humanitarian Situation Report No. 2. 17-22 February 2023. Erişim Tarihi: 28.04.2024, https://www.unicef.org/turkiye/raporlar/i%CC%87nsani-durum-raporlar%C4%B1-6-%C5%9Fubat-2023-depremleri.
  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu. (2023). UNICEF Türkiye Humanitarian Situation Report No. 19. 6 February-31 December 2023. Erişim Tarihi: 28.04.2024, https://www.unicef.org/turkiye/raporlar/i%CC%87nsani-durumraporlar%C4%B1-6-%C5%9Fubat-2023-depremleri.

Depremin Antakya Mutfağındaki Yerel Yemek Üretim Süreçlerine Etkisi ve Beklenen Etkiler*

Yıl 2024, Cilt: 5 Sayı: 2, 129 - 140
https://doi.org/10.54493/jgttr.1528366

Öz

Bu araştırmanın amacı 06 Şubat 2023 ve 20 Şubat 2023 tarihleri arasında Antakya’da yaşanan deprem felaketinin Antakya Mutfağı ve yerel yemek üretim süreçlerine etkisini incelemek ve gelecekte bu etkilere karşı yerel mutfak kültürünü korumaya ve sürdürülebilirliğine yönelik önlemlere ilişkin katılımcı görüşlerini ortaya koymaktır. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu Antakyalı aşçı, yemek yazarı, gastronomi tarihçisi, gazeteci, turizmci, işletmeci, milletvekili ve kanaat önderi farklı kültür ve inançlara mensup 60 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmeler yüz yüze Antakya ve İstanbul’da yapılmıştır. Görüşmeler için içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, depremin Antakya mutfağındaki yerel yemek üretim süreçlerine etkileri olumsuz, olumlu ve etkisi yok olarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir

Kaynakça

  • Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (2023). “Afet türleri”, Erişim Tarihi (28.04.2024). https://www.afad.gov.tr/afet-turleri, T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı,
  • Akgül, Ö.S. & Haznedar, N. (2023). Deprem sonrası Türkiye turizminin geleceği. İçinde (Ed) Ünüsan, Ç., Sezgin, M., & Köseoğlu, Ö. G. A., Deprem ve turizm, 287-301. İstanbul: Eğitim Yayınevi.
  • Akmeşe, A.K. (2023). Deprem ve afetlerde gastronomi mutfaklarının rolü. İçinde (Ed) Ünüsan, Ç., Sezgin, M., & Köseoğlu, Ö. G. A., Deprem ve Turizm, 199-211. İstanbul: Eğitim Yayınevi.
  • Aktemur, A., & Ünlükaplan, Y. (2024). 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminin Antakya kent kimliği üzerine etkileri: Antakya Zenginler Mahallesi örneği. Journal of Architectural Sciences and Applications, 9(Special Issue), 219-244.
  • Aldemir, T. (2023). Doğal afetler sonrası afetzedelerin beslenmesi: 2023 Kahramanmaraş depremi örneği. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 10(4), 686-701.
  • Aleffi, C., & Cavicchi, A. (2020). The role of food and culinary heritage for postdisaster recovery: The case of earthquake in the Marche region (Italy). Gastronomy and Tourism, 4(3), 113-128.
  • American Museum of Natural History. (2014). “Nature’s fury”, Erişim Tarihi: 28.04.2024. https://www.amnh.org/content/download/86301/1580732/file/natures-fury-educators-guide.pdf, American Museum of Natural History, Educator’s Guide.
  • Anadolu Ajansı (2023). Türkiye’de 2023 böyle geçti. Erişim Tarihi: 04.08.2024, Https://www.aa.com.tr/tr/gundem/turkiyede-2023-boyle-gecti/3092566#
  • Anasız, B. T. (2023). Doğal afetler karşısında eğitim sistemi: Zorluklar ve fırsatlar. 1. Eğitim & Bilim, 107.
  • Başaran, Y. K. (2017). Sosyal bilimlerde örnekleme kuramı. The Journal of Academic Social Science, 47(47), 480-495.
  • Beylunioğlu, A. M. (2023). Yemek, toplum ve siyaset ilişkisinin deprem öncesi ve sonrası Antakya üzerine düşündürdükleri. Moment Dergi, 10(1), 11-18.
  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu. (2023). UNICEF Türkiye Aylık İnsani Durum Raporları (6 Şubat 2023 Depremleri). https://www.unicef.org/turkiye/raporlar/i%CC%87nsani-durum-raporlar%C4%B1-6-%C5%9Fubat-2023-depremleri, Erişim Tarihi: 28.04.2024.
  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu. (2023). UNICEF Türkiye Humanitarian Situation Report No. 1. 06-16 February 2023. Erişim Tarihi: 28.04.2024, https://www.unicef.org/turkiye/raporlar/i%CC%87nsani-durum-raporlar%C4%B1-6-%C5%9Fubat-2023-depremleri.
  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu. (2023). UNICEF Türkiye Humanitarian Situation Report No. 2. 17-22 February 2023. Erişim Tarihi: 28.04.2024, https://www.unicef.org/turkiye/raporlar/i%CC%87nsani-durum-raporlar%C4%B1-6-%C5%9Fubat-2023-depremleri.
  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu. (2023). UNICEF Türkiye Humanitarian Situation Report No. 19. 6 February-31 December 2023. Erişim Tarihi: 28.04.2024, https://www.unicef.org/turkiye/raporlar/i%CC%87nsani-durumraporlar%C4%B1-6-%C5%9Fubat-2023-depremleri.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Evren Kıran 0009-0002-4992-053X

İsmail Kizilirmak 0000-0001-9141-6420

Erken Görünüm Tarihi 25 Ekim 2024
Yayımlanma Tarihi
Gönderilme Tarihi 5 Ağustos 2024
Kabul Tarihi 2 Ekim 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kıran, E., & Kizilirmak, İ. (2024). Depremin Antakya Mutfağındaki Yerel Yemek Üretim Süreçlerine Etkisi ve Beklenen Etkiler*. Journal of Global Tourism and Technology Research, 5(2), 129-140. https://doi.org/10.54493/jgttr.1528366

2158721588215892159021591215922159321802 2180322750 23046download