The aim of this research is to examine the effects of the earthquake disaster in Antakya between February 06, 2023 and February 20, 2023 on Antakya Cuisine and local food production processes and to reveal the views of the participants regarding the measures to protect and sustain the local culinary culture against these effects in the future. In this study, phenomenology approach, one of the qualitative research designs, was used. The participant group of the research consists of 60 people from different cultures and beliefs, including chefs, food writers, gastronomy historians, journalists, tourism professionals, business owners, deputies and opinion leaders. A semi-structured interview form was used to collect data. Interviews were conducted face-to-face in Antakya and Istanbul. Descriptive content analysis was used for the interviews. As a result of the research, the effects of the earthquake on local food production processes in Antakya cuisine were evaluated as negative, positive and neutral. Recommendations were developed in line with the research findings.
Bu araştırmanın amacı 06 Şubat 2023 ve 20 Şubat 2023 tarihleri arasında Antakya’da yaşanan deprem felaketinin Antakya Mutfağı ve yerel yemek üretim süreçlerine etkisini incelemek ve gelecekte bu etkilere karşı yerel mutfak kültürünü korumaya ve sürdürülebilirliğine yönelik önlemlere ilişkin katılımcı görüşlerini ortaya koymaktır. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu Antakyalı aşçı, yemek yazarı, gastronomi tarihçisi, gazeteci, turizmci, işletmeci, milletvekili ve kanaat önderi farklı kültür ve inançlara mensup 60 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmeler yüz yüze Antakya ve İstanbul’da yapılmıştır. Görüşmeler için içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, depremin Antakya mutfağındaki yerel yemek üretim süreçlerine etkileri olumsuz, olumlu ve etkisi yok olarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 25 Ekim 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 2 Ekim 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 2 |