Amaç: Çalışmamızda astım ve alerjik rinit tanısı konulmuş on üç yaş üzerindeki hastaların alerjenlere olan duyarlılıkları, total ve spesifik serum immunoglobulin E düzeylerini değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çocuk alerji ve dahiliye bölümüne 1 Ocak 2017 ve 30 mayıs 2018 tarihleri arasında başvuran alerjik rinit ve astım tanısı almış 133 hastaya uygulanan deri prick testleri ile total ve spesifik serum immunoglobulin E sonuçları retrospektif olarak incelenmiştir.
Bulgular: Çalışmaya 36 (%27,1) erkek,97(%72,9) kadın olmak üzere 133 hasta dahil edildi. Çalışma grubunun yaş ortalaması 15,34±1,50 idi. Hastalardan 42’sinde (%31,6) bronşiyal astım,29’unda (%21,8) alerjikrinit,61’inde (%45,9) ise alerjik rinit ve bronşiyal astım birlikteliği mevcuttu. Deri prick testlerinde 65(%48,8) hastada en az bir alerjene hassasiyet tespit edilmiştir. En sık karışık ot poleni (41 [%30,8] hasta) hassasiyeti tespit edilmiştir. Astım ve rinit birlikteliğinde en az bir alerjene karşı pozitiflik sıklığı anlamlı olarak yüksekti (p=0,01) Üç (%2,4) hastada gıda alerjisi tespit edilmiştir. Total serum immunoglobulin E düzeyi ile ev tozu akarları hassasiyeti arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,000).
Sonuç: Çalışmamızda en sık karışık ot poleni ve ev tozu akarlarına karşı hassasiyet saptanmıştır. Astım ve rinit birlikteliğinde alerjen pozitifliği sıklığı yüksekti. İklim, çevresel koşullar, sosyoekonomik şartlar bu sonuçlara etki etmiş olabilir.
Introduction: In our study, we aimed to evaluate the sensitivity, total and specific serum immunoglobulin E levels of patients over the age of thirteen, who were diagnosed with asthma and allergic rhinitis.
Material and Method: Skin prick tests and total and specific serum immunoglobulin E results of 133 patients with allergic rhinitis and asthma who applied to the department of Child Allergy and Internal Medicine between January 1, 2017 and May 30, 2018 were evaluated retrospectively.
Results: A total of 133 patients (36 (27.1%) male and 97 (72.9%) female) were included in the study. The mean age of the study group was 15.34±1.50. Forty-two patients (31.6%) had asthma bronchiole, 29 (21.8%) had allergic rhinitis, and 61 (45.9%) had allergic rhinitis and asthma bronchiole. In skin prick tests, 65 (48.8%) patients had sensitivity to at least one allergen. The most common mixed herb pollen was (41 (30.8%) patients) sensitivity. The prevalence of positivity against at least one allergen in asthma and rhinitis was significantly higher (p=0.01). Food allergy was detected in three (2.4%) patients. A statistically significant relationship was found between total serum immunoglobulin E and house dust mites sensitivity (p=0.000).
Conclusions: In our study, sensitivity to mixed grass pollen and house dust mites was found most frequently. The prevalence of allergen positivity was high in asthma and rhinitis group. Climate, environmental conditions, socioeconomic conditions may have an impact on these results.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orijinal Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 3 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.