Amaç: Narsisizme bağlı kişilerarası sorunlar iyi bilinmekle birlikte, bu özelliklerin ebeveyn-çocuk ilişkileri bağlamındaki yansımaları yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, anneden algılanan narsisizm (AAN), borderline kişilik bozukluğu (BKB) özellikleri ve öfke arasındaki ilişkileri incelemek ve ayrıca BKB özelliklerinin AAN ile öfke arasındaki ilişkideki aracılık etkisini değerlendirmektir.
Yöntem: Türkiye'de klinik dışı bir örneklemden elde edilen 434 yetişkine, Anneden Algılanan Narsisizm Ölçeği (AANÖ), Borderline Kişilik Özellikleri Ölçeği (BPQ- Türkçe) ve Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Envanteri (STAXI- Türkçe) uygulanmıştır. Veriler IBM SPSS 27 ve Process Macro 4.2 kullanılarak analiz edilmiştir.
Bulgular: AAN, BKB ve öfke değişkenleri arasında anlamlı korelasyonlar saptanmıştır. AAN, sürekli öfke ile hem içe hem dışa yöneltilmiş öfke ifade tarzlarının güçlü bir yordayıcısıdır. Ayrıca BKB özellikleri bu ilişkilerin her birinde aracılık rolü üstlenmektedir.
Sonuç: Elde edilen bulgular, ebeveyn-çocuk ilişkileri, olumsuz çocukluk deneyimleri, kişilik bozuklukları ve duygusal ifadelerle ilgili daha geniş literatürle örtüşürken, AAN'nin öfke üzerindeki doğrudan etkisini ve BKB özelliklerinin aracılık rolünü ortaya koyarak mevcut araştırmalara önemli bir katkı sunmaktadır.
Anneden algılanan narsisizm borderline kişilik özellikleri sürekli öfke öfke ifade tarzları aracılık analizi
Aims: Although the interpersonal challenges linked to narcissism are well recognized, their expressions in the context of parent-child relationships remain understudied. This study aimed to explore the relationships between perceived maternal narcissism (PMN), traits of borderline personality disorder (BPD), and anger, as well as the mediating effect of BPD on the relationship between PMN and anger.
Methods: The Perceived Maternal Narcissism Scale (PMNS), the Borderline Personality Questionnaire (BPQ), and the State-Trait Anger Expression Inventory (STAXI) self-report scales were administered to a non-clinical sample of 434 adults in Turkiye. Data analysis was performed using IBM SPSS 27, along with Process Macro 4.2.
Results: The findings reveal significant correlations among PMN, BPD, and anger. PMN is a strong predictor of trait anger and anger-in and anger-out styles of expression, and BPD mediates each of these relationships.
Conclusion: These results align with the broader literature on parent-child relationships, adverse childhood experiences, personality disorders, and emotional expressions, significantly contributing to the existing research by revealing PMN’s direct influence on anger and identifying BPD as a key mediator.
Perceived maternal narcissism borderline personality traits trait anger anger expression styles mediation analysis
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Klinik Psikoloji |
| Bölüm | Orijinal Makale |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 23 Mayıs 2025 |
| Kabul Tarihi | 24 Haziran 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 4 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.