Yazım Kuralları

"The Journal of Innovations in Civil Engineering and Technology (JICIVILTECH)" dergisi, orijinal mühendislik makalelerinin yanı sıra inşaat mühendisliği ve mimarlığın tüm alanlarında yapılan önemli, özgün ve kaliteli araştırma ve inceleme çalışmaları içeren bir dergidir. Dergide yayınlanacak makalelerin yazım esasları aşağıda verilmektedir. Tüm makaleler bilimsel katkıları, orjinallikleri ve içerikleri açısından bilimsel komite tarafından değerlendirilirler. Yazarlar verilerinin doğruluğundan sorumludurlar. Dergi gerekli gördüğü yerlerde dil ve yazım ile ilgili uygun düzeltmeleri yapma hakkını saklı tutar. Makaleler gerekli görüldüğünde revizyon yapılmak üzere sorumlu yazara geri gönderilebilir. Dergide basılan yazıların tüm telif hakları dergiye ait olur. Daha önce herhangi bir dilde basılmış yazılar dergide basılmak üzere değerlendirilmez. Yazarlar The Journal of Innovations in Civil Engineering and Technology (JICIVILTECH) dergisine gönderdikleri bir yazıyı başka bir dergiye gönderemezler.

Yazarlar online sistem üzerinden (dergipark sistemi) makale ile birlikte Telif hakkı devir formunu ilk kayıtta sisteme yüklemek zorundadırlar.

Makale Şablonu

Kaynakların düzenlenmesinde EndNote Stilini (APA 6) indirmek için lütfen tıklayınız.

Sunulan makaleler ilgili alan editörleri tarafından incelenip değerlendirilecek, makalenin durumu hakkında yayın sahibi bilgilendirilecektir.

Yazım dili

Türkçe veya İngilizce’dir.

Kenar Boşlukları

(Sağ-Sol-Alt-Üst) 2,5 cm olmalıdır.

Sütun Ölçüleri

Sütün Genişliği 6,3 cm, Aralık 1,25 cm olmalıdır.

Başlık

14 Punto, Palatino Linotype font, ortalanmış ve ilk harfleri büyük olmalıdır (ve, ile, vs. hariç). Başlık metne uygun, kısa ve açık olmalıdır.

Yazar İsimleri

Başlıktan sonra 1 satır boşluk bırakılarak, yazar(lar)'ın adının ilk harfi büyük diğerleri küçük, soyadı büyük harflerle ortalanmış olarak 10 yazı karakteri büyüklüğü ile yazılmalıdır. Yazar adları yazılırken herhangi bir akademik unvan belirtilmez. Birden fazla yazar adı virgülle ayrılarak yan yana sıralanmalıdır. Yazar isimlerinden sonra yazar bilgilerini belirtmek için üst simge olarak rakam kullanılmalıdır (1, 2, 3, gibi). Sorumlu yazar isminde mutlaka üst simge yıldız sembolü olmalıdır (*). Yazar ad ve soyadları yazıldıktan sonra 1 satır boşluk bırakılarak yazar adres, mail ve ORCID ID bilgileri 8 punto, italik ve ortalı olarak yazılmalıdır. Yazar(lar)ın bir açık araştırmacı ve katılımcı kimliği (ORCID) edinmesi ve belirtmesi gerekmektedir (http://orcid.org).

Özet

100 kelimeden az olmayacak ve 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde paragraf kullanılmadan yazılmalıdır. Özet 10 punto, Palatino Linotype font ve iki yana hizalı olmalıdır.
1. Araştırma makalesi; İngilizce olarak yazılmış ise önce İngilizce başlık ve özeti ardından Türkçe başlık ve özet yer almalıdır.
2. Araştırma makalesi; Türkçe olarak yazılmış ise önce Türkçe başlık ve özeti ardından İngilizce başlık ve özet yer almalıdır.

Anahtar kelimeler

En az 3 en fazla 5 adet, 10 punto, Palatino Linotype font, iki yana hizalı ve Türkçe/İngilizce olarak verilmelidir. Anahtar kelimelerin ilk harfleri büyük olmalı, “,” ile

Metin

Çift sütun halinde başlıklar aşağıda belirtildiği şekilde hazırlanmalıdır.

1. Giriş 

2. Materyal ve Yöntem 

3. Bulgular

4. Sonuçlar 

Etik Standartlar Bildirgesi 

Yazarlık Katkı Beyanı  

Çıkar Çatışması Beyanı

Verilerin Kullanılabilirliği 

Teşekkür

5. Kaynaklar  

Ekler


Makale metni Palatino Linotype font ile yazılmış 10 punto, Aralıklar 0 cm, Tek satır aralığı ve iki yana hizalı olacak şekilde biçimlendirilmelidir (Sadece Teşekkür ve Kaynaklar kısmındaki metin 9 punto olmalı). Metin gerektiğinde numaralandırılmış alt başlıklar içerebilir. Her alt başlık içinde bulunduğu ana başlık altında kendi içerisinde sıralanmalıdır. Örneğin; 2.1., 2.2., 2.3. vb. Metin içerisindeki 1. 2. ve 3. derece başlıkların tüm kelimelerinin ilk harfleri büyük harfle (ve, ile, vs. hariç) ve kalın, daha alt başlıklar için başlığın yalnızca ilk kelimesi büyük harfle olacak şekilde ve italik yazılmalıdır. Paragraf aralarında boşluk bırakılmamalıdır.

Şekiller

JPEG veya TIFF formatında olmalı. Şekil yazıları şeklin altında, Palatino Linotype font, 10 punto, iki yana hizalı ve özel asılı (1.25 cm) olmalıdır. Şekillerin genişliği iki sütun için 6,3 cm’yi, tek sütun için ise 13,2 cm’yi geçmemelidir. Her bir şekil, metin içinde atıf yapılan en yakın yere yerleştirilmelidir. Şekil’den önce mutlaka ilgili Şekil’e atıf yapılmalıdır. Şekil örneği için makale şablonuna bakınız. Madde sıralamaları metin içerisindeki sıralamalarda, 1, 2, 3 gibi rakamlar yerine • şeklinde madde işaretleri tercih edilmelidir.

Tablo

Tablo başlıkları tablonun üst tarafında olmalı, Palatino Linotype font,10 punto ile iki yana hizalı özel asılı (1.25 cm) olmalıdır. Her bir tablo, metin içinde atıf yapılan en yakın yere yerleştirilmelidir. Tablo’dan önce mutlaka ilgili Tablo’ya atıf yapılmalıdır. Tablo örneği için makale şablonuna bakınız.

Denklemler

Metin içerisindeki tüm formüller MS Office denklem editörü kullanılarak Palatino Linotype font ve 10 punto olarak denklem editörü yardımıyla yazılmalı ve denklemin yazıldığı satırın sonunda sola dayalı olarak parantez içerisinde (1), (2) şeklinde denklem numarası verilmelidir. Yazılardaki tüm birimler SI birim sisteminde olmalıdır.

Bölümler

1. Giriş 

Çalışmanın amacı ve özgün değeri, geçmişte yapılan çalışmalar, araştırma problemi ve sunulan çalışmanın nasıl bir çözüm ürettiği, literatüre getirdiği yenilik vb. bu kısımda harmanlanarak belirtilmelidir. Ham bir literatür özeti verilmesinden kaçınılmalıdır. Makalede SI (Systeme International) birimleri ve kısaltmaları kullanılmalıdır. Diğer kısaltmalar kullanıldığında, metinde ilk geçtiği yerde 1 kez açıklanmalıdır.

2. Materyal ve Yöntem

Eğer çalışma deneysel ise kullanılan deneysel yöntemler detaylı ve açıklayıcı bir biçimde verilmelidir. Makalede kullanılan yöntem(ler), başka araştırmacılar tarafından tekrarlanabilecek şekilde açıklayıcı yazılmalıdır.

3. Bulgular

Bu bölümde elde edilen veri ya da bulgular verilmeli; sonuçlar gerekirse çizelge ve şekillerle de desteklenerek açıklanmalıdır. Sonuçlar mutlaka bilimsel bir çerçevede tartışılmalı fakat gereksiz tekrarlardan kaçınılmalıdır. Bu kısımda, literatür bilgileri vermekten çok, çalışmanın sonuçlarına yoğunlaşılmalı, sonuçların daha önce yapılmış araştırmalarla benzerlik ve farklılıkları verilmeli, bunların muhtemel nedenleri tartışılmalıdır. Bu bölümde, elde edilen sonuçların bilime katkısı ve önemine de mümkün olduğu kadar yer verilmelidir.

4. Sonuçlar 

Çalışmanın temel amacı ve hedefleri, bu hedefler doğrultusunda elde edilen en önemli sonuçlar ve genel değerlendirme ve öneriler bu bölümde sunulmalıdır.

Etik Standartlar Bildirgesi 

Yazarlar tüm etik standartlara uyduklarını beyan ederler.

Yazarlar; yazarlık, alıntı yapma, veri raporlama ve orijinal araştırmayı yayınlama dahil tüm etik kurallara uymalıdır.

Yazarlık Katkı Beyanı 

Yazar 1: Kaynaklar, Araştırma, Deney, Yazma – orijinal taslak Görselleştirme, Yazma – orijinal taslak
Yazar 2: Kaynaklar, Araştırma, Deneyleme, Biçimsel analiz, Doğrulama, Metodoloji, Görselleştirme, Yazma – orijinal taslak,
Yazar 3: Araştırma, Fikir Sahibi, Deney tasarımı, Proje Yöneticisi, Görselleştirme, Yazma –orijinal taslak

Kavramsallaştırma, Metodoloji/Çalışma,deneysel tasarım, Doğrulama, Analiz ve yorumlama, Araştırma, Kaynak sağlama, Veril iyileştirme, Yazma/orijinal taslak, Yazma/inceleme ve düzenleme, Görselleştirme, Denetleme/danışmanlık, Proje yönetimi, Finansman sağlama

Katkıda Bulunan Roller Taksonomisi bireysel olarak yazar katkılarını tanıtmak, yazarlık anlaşmazlıklarını azaltmak ve işbirliğini kolaylaştırmak amacıyla verilir.

Çıkar Çatışması Beyanı

Yazarların bu makalenin içeriğiyle ilgili olarak beyan edecekleri hiçbir çıkar çatışması yoktur.

Rekabetçi Çıkar, araştırmanın geçerliliği gibi birincil bir çıkara ilişkin mesleki yargının, finansal kazanç gibi ikincil bir çıkardan etkilenebileceği bir dizi koşullar olarak tanımlanır.

Verilerin Kullanılabilirliği 

Bu çalışma sırasında oluşturulan veya analiz edilen tüm veriler, yayınlanan bu makaleye dahil edilmiştir.

veya;
Araştırma verilerinizi bir veri havuzunda kullanıma sunduysanız makalenizi doğrudan veri kümesine bağlayabilirsiniz.

Teşekkür

Teşekkür metni Palatino Linotype font ile yazılmış 9 punto, Aralıklar 0 cm, Tek satır aralığı ve iki yana hizalı olacak şekilde biçimlendirilmelidir. Eğer kişi veya kurumlara teşekkür yapılacaksa bu kısımda yazılmalıdır. Şayet destek alınan bir proje varsa, proje kaynağı ve numarası belirtilmelidir.

5. Kaynaklar / References

Palatino Linotype font, 9 punto olmalıdır (Girinti: Özel Asılı 0.5 cm). Her bir kaynak arası boşluksuz olmalıdır. Metin içinde anılan bütün literatürler, “Kaynaklar” da yer almalıdır. Yayınlanmamış bilgiler kaynak olarak verilmemelidir. (Yayınlanmamış kaynaklara örnekler: Hazırlanmakta olan veya yayına gönderilen makaleler, yayınlanmamış bilgiler veya gözlemler, kişilerle görüşülerek elde edilen bilgiler, raporlar, ders notları, seminerler gibi). Ancak, tamamlanmış ve jüriden geçmiş tezler ve DOI numarası olan makaleler kaynak olarak verilebilir. Kaynaklar, makale sonunda alfabetik sırada (yazarların soyadlarına göre) belirtilerek verilmelidir. Aynı yazar(lar)ın çok sayıda yayınına atıf yapılmışsa, “kaynaklar” bölümünde ilgili kaynaklar eski tarihliden yeni tarihliye doğru sıralanarak yazılır. Aynı tarihli kaynaklarda harf ile sıralama yapılır. Örneğin: 2019a, 2019b. Aynı soyadlı yazarlardan, adının ilk harfi alfabetik olarak önce gelen kaynakçada önce belirtilir. Aynı soyadlı yazarlardan, yayını daha eski tarihli olsa bile adının ilk harfi alfabetik olarak önce gelen kaynakçada önce belirtilir.

Ekler 

Anket formu, veri, istatistiki analiz vb. makaleyi destekleyici dokümanlar ekler bölümünde verilebilir. Birden fazla ek doküman sunulması gerektiğinde her bir ek için ayrı bir sıra numarası verilmelidir. Ekler kaynakçadan sonra farklı sayfalarda sunulmalıdır.

Metin içi referanslarda ve kaynakçanın yazımında Endnote APA 6 formatı kullanılması ve dergimiz yazım kurallarının dikkatli incelenmesi gerekmektedir.

Metin İçerisinde Kaynak Gösterme Şekilleri Aşağıdaki Gibi Yapılmalıdır;

Cümle başında;

Tek yazarlı;
Korkmaz (2019)
İki yazarlı;
Gürer ve Korkmaz (2019)
İkiden fazla yazarlı; ilk atıf yapıldığı yerde tüm yazar soy isimleri yazılırken, sonraki atıflarda sadece ilk yazarın soy ismi yazılır.
İlk atıftaki gösterim---> Akbulut, Gürer, ve Korkmaz (2019)
İkinci atıftaki gösterim ---> Akbulut vd. (2019)

Cümle sonunda;

Metin içinde genel bir referanstan alıntı yapılmışsa parantez içinde yazarın soyadı ve yayım yılı yazılmalıdır.
Örneğin (Korkmaz, 2019).
Bir kitaptan belirli bir sayfadan alıntı yapılmış ise kaynak, sayfa numarasıyla birlikte verilmelidir.

Örneğin (Korkmaz, 2019, s. 42).

Bir yazarın aynı tarihli eserlerinden alıntı yapılmışsa; (Korkmaz, 2019a) ve (Korkmaz, 2019b).
İki yazarlı ise ; (Gürer ve Korkmaz, 2019)
İkiden fazla yazar varsa; ilk atıf yapıldığı yerde tüm yazar soy isimleri yazılırken, sonraki atıflarda sadece ilk yazarın soy ismi yazılır.
İlk atıftaki gösterim---> (Akbulut, Gürer, ve Korkmaz, 2019)
İkinci atıftaki gösterim ---> (Akbulut vd., 2019)
Birden fazla kaynağa atıf yapılacaksa;
(Korkmaz, 2019; Gürer ve Korkmaz, 2019; Akbulut vd., 2019)

Not:

Bilimsel çalışmalarda asıl kaynağa ulaşmak esastır. Ancak asıl kaynağa ulaşılamadığı durumlarda ikincil kaynaktan alıntı yapılmışsa, ikincil kaynak kaynakçada belirtilir. Örneğin, (Gürer’den aktaran Korkmaz, 2019). Korkmaz (2019), kaynaklar listesinde bütün künye bilgileri ile yer alır, Gürer kaynaklarda yer almaz.
Metin içindeki kısa ve doğrudan alıntılar çift tırnakla yazılır. Çift tırnak içinde çift tırnak yer alamaz. Metin içinde 40 sözcükten uzun alıntılar sağdan ve soldan birer cm girinti verilerek, tek satır aralığı kullanılarak, 8 punto, italik olmadan ve tırnaksız yazılır.

KAYNAKLAR YAZIM KURALLARI

1. Kitaptan Kaynak Gösterme

1.1. Tek yazarlı ya da editörlü kitap

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Baskı Yeri: Yayınevi.
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Bölüm başlığı. E. E. (Ed.), Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde içinde (s. xx-xx). Yayın yeri: Yayın evi.

1.2. İki ya da daha fazla yazarlı ya da editörlü kitap

İlk Yazarın Soyadı, İlk Yazarın Adının Baş Harfleri. ve İkinci Yazarın Soyadı, İkinci Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Yer: Yayınevi.
İlk Yazarın Soyadı, İlk Yazarın Adının Baş Harfleri., İkinci Yazarın Soyadı, İkinci Yazarın Adının Baş Harfleri. ve Üçüncü Yazarın Soyadı, Üçüncü Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Yer: Yayınevi.

1.3. Gözden geçirilmiş ya da genişletilmiş baskılar

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (Gözden geçirilmiş/genişletilmiş x. baskı). Baskı Yeri: Yayınevi.

1.4. Yazarı belirsiz kitaplar

Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. (Yıl). Yer: Yayınevi.

1.5. İki ya da daha fazla ciltten oluşan kitaplar

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (x. cilt). Baskı Yeri: Yayınevi.

1.6. Çeviri kitaplar

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. (Çevirmenin Adının İlk Harfleri. Çevirmenin Soyadı, Çev.) Baskı Yeri: Yayınevi.

1.7. Derlenmiş bir kitaptaki yazı

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Yazının başlığı. Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (ss. sayfa numara aralığı). Baskı Yeri: Yayınevi.

1.8. Derlemede yer alan bir yazı ya da bölüm

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Yazının başlığı. Editörün adının/adlarının baş harfi. Editörün soyadı (Ed.), Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (ss. sayfa numara aralığı). Baskı Yeri: Yayınevi.

1.9. Başvuru kitaplarındaki bölüm ya da yazı

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Yazının başlığı. Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (ss. sayfa numara aralığı). Baskı Yeri: Yayınevi.

2. Makaleler

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl, varsa ay). Makalenin adı yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde, Derginin Adı İtalik ve Her Kelimenin İlk Harfi Büyük Şekilde (Varsa Uluslararası Kısaltması), Cilt İtalik Şekilde (Sayı), Sayfa Numara Aralığı. doi: xxxxxx

3. Diğer Kaynaklar

3.1. İnternet kaynakları

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri (veya kaynak adı). (Yayınlandığı Yıl, Ay Gün). Yazının adı italik olarak, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde. Retrieved Ay Gün, Yıl, from https://.......

Örnek;
World Health Organization. (2018, May 24). The top 10 causes of death. Retrieved December 28, 2019, from https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death 

4. Yayımlanmamış yüksek lisans/doktora tezleri

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Tezin adı italik olarak, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde. Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi. Kurumun Adı, Kurumun Yeri, Ülke

5. Yayımlanmış yüksek lisans/doktora tezleri

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Tezin adı italik olarak, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde. Yüksek Lisans/Doktora Tezi. Kurumun Adı, Kurumun Yeri, Ülke

6. Bildiri

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Bildirinin adı, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde. Bildirinin Yayınlandığı Konferans, Kongra Sempozyumun Adı İtalik Olarak ve Her Kelimenin İlk Harfi Büyük Şekilde. Şehir, Ülke.

7. Patent

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl), Patent Alınan Kurum ve Numarası. Yer.

8. Standart

Standart Kurumu. (Yıl). Standart numarası: Başlığı. Yer: Yazar.

9. Hükümet Raporu

Hükümet yazarı. (yıl). Rapor başlığı: Varsa raporun alt başlığı (Rapor No. 123). Retrieved from http://xxxxx

Not:

Taslak makaleler benzerlik taramasından geçirilmektedir. Benzerlik sınırları Genel benzerlik %25’ten, Tekil bazda benzerlik ise %5’ten fazla olmamalıdır. Benzerlik sınırlarının aşılması durumunda yazardan metin revizyonu istenir.

Son Güncelleme Zamanı: 30.06.2024 00:34:23