EN
TR
Kuvvet ve Enerji Ünitesi Bilme Uygulama Akıl Yürütme TIMSS Bilişsel Alanları Temelinde Bir Test Geliştirme Çalışması
Öz
Bu araştırmada 7. sınıf Fen Bilimleri öğretim programı ünitelerinden biri olan Kuvvet ve Enerji Ünitesi kazanımlarını içeren TIMSS bilişsel alanları temelinde Kuvvet Enerji Ünitesi Testi (KET) geliştirilmiştir. Testte öğrencilerin bireysel başarılarını belirlemek için kriter olarak TIMSS (2019) tarafından belirlenen “bilme”, “uygulama” ve akıl yürütme” bilişsel alanlarında hazırlanan maddeler kullanılmıştır. Test maddelerinin kapsam geçerliği ve yapı geçerliğinin sağlanmasında uzman görüşüne başvurulmuştur. 35 maddeden oluşan testin pilot uygulaması Ankara merkez ilçelerindeki 371 tane 8.sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Test maddelerine DFA uygulanmış, madde ayırt ediciliği ile güçlük indeksleri hesaplanmış ve analizler sonucunda 8 madde testten çıkarılarak 9 bilme, 9 uygulama, 9 akıl yürütme bilişsel alanına ait 27 maddeden oluşan bir test elde edilmiştir. Test maddelerinin madde ayırt edicilik indeksi nokta çift serili korelasyon yöntemi hesaplanmış ve maddelerin ortalama ayırt edicilik değeri 0.38; güçlük düzeyi 0.42 olarak belirlenmiştir. Testin pilot uygulamada KR – 20 güvenirlik katsayısı 0.86 olarak, DFA sonucunda elde edilen Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ise 0.85 olarak hesaplanmıştır. Test 7.sınıflardan oluşan 619 kişilik örnekleme grubuna uygulanmıştır ve KR- 20 güvenirlik katsayısı 0.86 olarak hesaplanmıştır. Çalışmada öğrencilerin Kuvvet ve Enerji Ünitesi’nde bilme, uygulama ve akıl yürütme düzeylerini belirlemede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir kriter referanslı bir test elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Araştırmada Yükseköğretim Kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığı Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesinde yer alan maddeler çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Herhangi bir etik ihlal durumunun olmadığını beyan ederiz.
Kaynakça
- Açıkgöz, M., & Karslı, F. (2015). Alternatif ölçme-değerlendirme yaklaşımları kullanılarak iş ve enerji konusunda geliştirilen başarı testinin geçerlilik ve güvenirlik analizi. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 1-25.
- Akbulut, H. İ., & Çepni, S. (2013). Bir üniteye yönelik başarı testi nasıl geliştirilir?: İlköğretim 7. sınıf kuvvet ve hareket ünitesine yönelik bir çalışma. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(1), 18-44.
- Akınoğlu, O., & Tandoğan, Ö. R. (2007). The effects of problem-based active learning in science education on students’ academic achievement, attitude and concept learning. Eurasia Journal of Mathematics, Science & Technology Education, 3(1), 71-81.
- Anderson, L.W. (Ed.), Krathwohl, D.R. (Ed.), Airasian, P.W., Cruikshank, K.A., Mayer, R.E., Pintrich, P.R., Raths, J., & Wittrock, M.C. (2001). A taxonomy for learning, teaching, and assessing: A revision of Bloom’s Taxonomy of Educational Objectives (Kısaltılmış baskı). New York: Longman.
- Ateş, S. (2019). Bilimsel Muhakeme (Akıl Yürütme). Ankara, Palme Yayınevi.
- Atılgan, H., Kan, A., & Aydın, B. (2017). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. (11. Baskı). Ankara, Anı Yayıncılık.
- Aybek, E. C. (2021). "Data preparation for factor analysis." from https://shiny.eptlab.com/dp2fa/
- Aydoğdu, B., Tatar, N., Yıldız, E., & Buldur, S. (2012). İlköğretim öğrencilerine yönelik bilimsel süreç becerileri ölçeğinin geliştirilmesi. Journal of Theoretical Educational Science, 5(3), 292-311.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ölçek Geliştirme, Fen Bilgisi Eğitimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
28 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi
27 Mayıs 2025
Kabul Tarihi
25 Haziran 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 1
APA
Domaç, G. G., & Ateş, S. (2025). Kuvvet ve Enerji Ünitesi Bilme Uygulama Akıl Yürütme TIMSS Bilişsel Alanları Temelinde Bir Test Geliştirme Çalışması. Journal of Individual Differences in Education, 7(1), 54-74. https://doi.org/10.47156/jide.1707289
AMA
1.Domaç GG, Ateş S. Kuvvet ve Enerji Ünitesi Bilme Uygulama Akıl Yürütme TIMSS Bilişsel Alanları Temelinde Bir Test Geliştirme Çalışması. Journal of Individual Differences in Education. 2025;7(1):54-74. doi:10.47156/jide.1707289
Chicago
Domaç, Gonca Gül, ve Salih Ateş. 2025. “Kuvvet ve Enerji Ünitesi Bilme Uygulama Akıl Yürütme TIMSS Bilişsel Alanları Temelinde Bir Test Geliştirme Çalışması”. Journal of Individual Differences in Education 7 (1): 54-74. https://doi.org/10.47156/jide.1707289.
EndNote
Domaç GG, Ateş S (01 Haziran 2025) Kuvvet ve Enerji Ünitesi Bilme Uygulama Akıl Yürütme TIMSS Bilişsel Alanları Temelinde Bir Test Geliştirme Çalışması. Journal of Individual Differences in Education 7 1 54–74.
IEEE
[1]G. G. Domaç ve S. Ateş, “Kuvvet ve Enerji Ünitesi Bilme Uygulama Akıl Yürütme TIMSS Bilişsel Alanları Temelinde Bir Test Geliştirme Çalışması”, Journal of Individual Differences in Education, c. 7, sy 1, ss. 54–74, Haz. 2025, doi: 10.47156/jide.1707289.
ISNAD
Domaç, Gonca Gül - Ateş, Salih. “Kuvvet ve Enerji Ünitesi Bilme Uygulama Akıl Yürütme TIMSS Bilişsel Alanları Temelinde Bir Test Geliştirme Çalışması”. Journal of Individual Differences in Education 7/1 (01 Haziran 2025): 54-74. https://doi.org/10.47156/jide.1707289.
JAMA
1.Domaç GG, Ateş S. Kuvvet ve Enerji Ünitesi Bilme Uygulama Akıl Yürütme TIMSS Bilişsel Alanları Temelinde Bir Test Geliştirme Çalışması. Journal of Individual Differences in Education. 2025;7:54–74.
MLA
Domaç, Gonca Gül, ve Salih Ateş. “Kuvvet ve Enerji Ünitesi Bilme Uygulama Akıl Yürütme TIMSS Bilişsel Alanları Temelinde Bir Test Geliştirme Çalışması”. Journal of Individual Differences in Education, c. 7, sy 1, Haziran 2025, ss. 54-74, doi:10.47156/jide.1707289.
Vancouver
1.Gonca Gül Domaç, Salih Ateş. Kuvvet ve Enerji Ünitesi Bilme Uygulama Akıl Yürütme TIMSS Bilişsel Alanları Temelinde Bir Test Geliştirme Çalışması. Journal of Individual Differences in Education. 01 Haziran 2025;7(1):54-7. doi:10.47156/jide.1707289